Рішення
від 28.02.2011 по справі 2-536/11
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Корольовський районний суд м. Житомира

Справа № 2-536/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"28" лютого 2011 р. м. Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира в складі:

Головуючого-судді Колупаєва В. В.

При секретарі Ямковій О. М.

Розглянув у відкритому судовому заміданні в м. Житомирі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Житомирської міської ради про визнання права власності на будинок ,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Житомирської міської ради про визнання права власності на незавершений будівництвом житловий будинок під літерою «К» технічного плану, що розташований за адресою АДРЕСА_1 , оскільки відповідачами не визнається право власності на вказаний будинок.

В судовому засіданні позивач та його представник позов підтримали повністю із викладених у позові підстав.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник в судовому засіданні позов не визнали повністю, при цьому не заперечували, що спірний будинок побудований позивачем.

Представник відповідача Житомирської міської ради подав до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час і місце слухання справи повідомлявся належним чином.

Суд, відповідно до вимог ст. 169 ЦПК України приймає рішення у відсутності не з`явившихся відповідачів.

Заслухавши пояснення сторін, покази свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає до задоволення виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або із істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Згідно ч. 3 ст. 376 ЦК України, право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути по рішенню суду визнано за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Також відповідно до ст. 392 ЦПК України, власник майна має пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Судом встановлено, що позивач являється онуком відповідачу ОСОБА_2 , який являється співвласником домоволодіння АДРЕСА_1 .

В червні 2009 році позивач на земельній ділянці, яка знаходилась у користуванні відповідача ОСОБА_2 і на якій знаходиться його будівля, розпочав будувати житловий будинок під літерою «К» технічного плану.

Будівництво позивачем житлового будинку на земельній ділянці, що перебувала у користуванні відповідача ОСОБА_2 було розпочато по згоді останнього, що

стверджується нотаріально завіреною заявою ОСОБА_2 від 16.06.2009 року, адресованої до компетентних органів і всіх кого це стосується (а. с. 7).

На травень 2010 року будівництво ОСОБА_1 свого будинку на земельній ділянці ОСОБА_2 фактично було закінчено, однак відповідач ОСОБА_2 1928 року народження, відмовляється надати згоду на введення вказаного будинку в експлуатацію, при цьому не мотивуючи свою відмову.

В судовому засіданні ОСОБА_2 та його представник не заперечували факту будівництва позивачем спірного будинку за згодою та особистою участю ОСОБА_1 як діда в будівництві будинку онука. Дані обставини також підтверджуються показами допитаних в судовому засіданні свідків.

Відповідач ОСОБА_3 не подав до суду будь яких заперечень, щодо права позивача на спірний житловий будинок незавершений будівництвом. Таких заперечень не подала і Житомирська міська рада.

Оскільки будівництво спірного будинку було проведено за згодою відповідача ОСОБА_2 то позивач має право власності на вказаний вище будинок.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 376, 392 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 30, 60, 88, 169, 215 ЦПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на незавершений будівництвом житловий будинок під літерою «К» технічного плану, що розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційний суд Житомирської області через Корольовський районний суд м. Житомира на протязі 10 днів з дня його проголошення подачею апеляційної скарги.

Суддя: В. В. Колупаєв

Дата ухвалення рішення28.02.2011
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110025159
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-536/11

Постанова від 23.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Постанова від 23.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 27.05.2011

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Тимош О. М.

Рішення від 28.02.2011

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Колупаєв В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні