Ухвала
від 12.04.2023 по справі 161/5823/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/5823/23

Провадження № 2/161/2123/23

У Х В А Л А

про залишення без руху позовної заяви

12 квітня 2023 року місто Луцьк

Суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Філюк Т.М., вивчивши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Екопагорб» до Боратинської сільської ради Луцького району Волинської області, ОСОБА_1 , про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди та припинення права оренди,-

В С Т А Н О В И Л А:

11 квітня 2023 року представник позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Екопагорб» - адвокат Василюк Ігор Миколайович звернувся в суд із позовною заявою до Боратинської сільської ради Луцького району Волинської області, ОСОБА_1 , про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди та припинення права оренди.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач просить:

- визнати незаконним та скасувати рішення Боратинської сільської ради Луцького району Волинської області від 03.10.2019 року № 11/263 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передачі її в оренду ОСОБА_1 »;

- визнати недійсним договір оренди землі від 22.12.2021 року, укладений між Боратинською сільською радою Луцького району Волинської області та ОСОБА_1 , щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0722880700:03:001:6435;

- скасувати державну реєстрацію та припинити ОСОБА_1 право оренди земельної ділянки з кадастровим номером 0722880700:03:001:6435 (дата державної реєстрації 19.10.2022 року, номер запису про інше речове право: 48259166).

Згідно з ч. 1ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідност. 187 ЦПК України, суд відкриває провадження у справі за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Позовна заява за змістом і формою повинна відповідати ст.ст.175,176,177 Цивільного процесуального кодексу України.

Разом з тим, позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України ( далі ЦПК України).

Так, ч.4 ст. 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплат и судового збору відповідно до закону.

З позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено 3 вимоги немайнового характеру, та всупереч вищенаведеному долучено документ, що підтверджує сплату судового збору за 1 вимогу немайнового характеру у розмірі 2684 грн.

Обгрунтовуючи сплату судового збору за 1 вимогу немайнового характеру, позивач в позовній заяві вказує, що заявлена вимога про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради є вимогою немайнового характеру, в свою чергу, вимога про визнання недійсним договору оренди землі,укладеного на виконання оскаржуваного рішення сільської ради, є похідною вимогою.

Проте, щодо терміну "похідна вимога", яку вживає позивач, обґрунтовуючи сплату судового збору лише за одну вимогу немайнового характеру, слід зазначити наступне.

Принцип диспозитивності цивільного судочинства, визначений у статті 13 ЦПК України, вимагає від суду розглядати справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

При зверненні до суду позивач самостійно визначає предмет позову, його підстави, коло відповідачів. До обов`язків суду входить установлення обґрунтованості позову який виконується під час розгляду справи, а не на стадії відкриття провадження.

Тлумачення пунктів 4 і 5 частини третьої статті 175 ЦПК України дає підстави зробити висновок, що предмет позову - це певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, яка опосередковується відповідним способом захисту прав або інтересів. Підстави позову - це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Цивільне процесуальне законодавство не проводить розмежування позовних вимог на первинні та похідні позовні вимоги та презюмує, що кожна із заявлених вимог буде розглянута з дотриманням принципів пропорційності і верховенства права.

Закон надає право на відстрочення чи звільнення від сплати судового збору за подання окремих позовних вимог. Таке можливо при доведенні особою, яка звертається до суду, певних умов та надання доказів на підтвердження того, що майновий стан заявника перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законом порядку і розмірі.

Таким чином, суддя приходить до висновку, що позивачем не в повному обсязі сплачено судовий збір при зверненні до суду із даною позовною заявою.

Відповідно до ч.3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що за поданняпозовної заяви,що маєодночасно майновийі немайновийхарактер,судовий збірсплачується заставками,встановленими дляпозовних заявмайнового танемайнового характеру.У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

За положеннями частини першої ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», ставка судового збору за позовну заяву немайнового характеру, яка подана юридичною особою або фізичною особою підприємцем, встановлена - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином сума судового збору, , яку необхідно доплатити позивачу за 2 вимоги немайнового характеру, становить 5368 гривень. (2684х2).

(Реквізити сплати судового збору Отримувач коштів: ГУК у Волин.обл/ м.Луцьк/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38009371;Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); Код банку отримувача (МФО): 899998; Рахунок отримувача: UA538999980313101206000003550; Призначення платежу*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Луцький міськрайонний суд Волинської області (назва суду, де розглядається справа).

Частиною першою статті 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням викладеного та відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України позовну заяву Товариства зобмеженою відповідальністю«Екопагорб» доБоратинської сільськоїради Луцькогорайону Волинськоїобласті, ОСОБА_1 ,про визнанняпротиправним таскасування рішення,визнання недійснимдоговору орендита припиненняправа оренди- слід залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

Керуючись ст.ст. 177, 185 ЦПК України,суддя,-

У Х В А Л И Л А :

Позовну заяву Товариства зобмеженою відповідальністю«Екопагорб» доБоратинської сільськоїради Луцькогорайону Волинськоїобласті, ОСОБА_1 ,про визнанняпротиправним таскасування рішення,визнання недійснимдоговору орендита припиненняправа оренди залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає зазначені в ухвалі недоліки, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Луцького міськрайонного суду Т.М.Філюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110184142
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —161/5823/23

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 02.04.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Постанова від 02.04.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Рішення від 09.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні