Ухвала
від 12.04.2023 по справі 386/8/22
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/8/22

Провадження № 2/386/23/23

УХВАЛА

Іменем України

12 квітня 2023 року

Голованівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Червоненка Д.В.,

за участю секретаря - Максютенко О.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт. Голованівськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Голованівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Голованівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Захаренко Вадим Володимирович, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , про визнання договору недійсним, -

встановив:

Позивач звернулась до суду позовом, в якому, з урахуванням заяв про зміну підстав позову та позовних вимог від 31.01.2023 року, просить визнати недійсним договір купівлі-продажу житлового будинку з господарчими будівлями та спорудами, розташованого по АДРЕСА_1 , серія та номер 748 від 21.07.2020 року, посвідчений приватним нотаріусом Голованівського районного нотаріального округу у Кіровоградській області Захаренком В.В., який укладений між продавцем ОСОБА_3 та покупцем ОСОБА_2 .

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що при посвідченні вказаного договору купівлі-продажу нотаріусом не взято до уваги, що нерухоме майно є об`єктом спільної сумісної власності подружжя ОСОБА_3 та ОСОБА_10 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкоємцем після смерті якої є позивач, а відтак нотаріус (в провадженні якого перебувала спадкова справа після смерті ОСОБА_10 ) мав би перш за все видати свідоцтво про право власності на частку в майні після смерті одного з подружжя, а інша частка підлягала б спадкуванню, і саме із цієї частки нотаріусом мала би виділятися обов`язкова частка у складі спадщини. Ухвалою суду від 15.03.2023 року клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів було задоволено та витребувано від Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відомості з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо наявності актового запису про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

22.03.2023 року, на виконання ухвали Голованівського районного суду Кіровоградської області від 15.03.2023 року, судом отримано лист №157-33.4-24 від 21.03.2023 року Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському району Кіровоградської області, відповідно до якого актовий запис про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в архіві Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському району Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відсутній.

Проте Голованівськимвідділом державноїреєстрації актівцивільного стануу Голованівськомурайону Кіровоградськоїобласті невиконало вимогвказаної ухвалисуду,у зв`язкуз чимухвалою Голованівськогорайонного судуКіровоградської областівід 04.04.2023року до Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було застосовано захід процесуальногопримусу увиді тимчасовоговилучення доказівдля дослідженнясудом танакладено штраф у розмірі 2684,00 грн.

07.04.2023 року на адресу суду начальником Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Конякіною Л.В., на виконання ухвали суду від 04.04.2023 року, надіслано Повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть ОСОБА_3 , а також заяву про скасування ухвали про накладення штрафу, адже допущене порушення виправлено і було наслідком неправильного тлумачення змісту ухвали.

Відповідно до ч.6 ст.148ЦПК України суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, стосовно якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Беручи до уваги зазначені приписи чинного законодавства, враховуючи фактичне виконання ухвали суду від 15.03.2023 року про витребування доказів, а також ту обставину, що працівники Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) допустили вказане порушення неумисно, а внаслідок недбалості та неналежного ставлення до своїх професійних обов`язків, суд вважає за можливе скасувати ухвалу Голованівського районного суду від 04.04.2023 року в частині застосування відносно Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) заходу процесуального примусу у виді штрафу.

Крім того, враховуючи фактичне виконання ухвали суду від 15.03.2023 року про витребування доказів, суд вважає за необхідне відкликати з Голованівського відділу державної виконавчої служби у Голованівському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) ухвалу суду від 04.04.2023 року про застосування до Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) заходу процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом.

Керуючись ст.148, 260 ЦПК України,

постановив:

Скасувати ухвалу Голованівського районного суду Кіровоградської області від 04.04.2023 року в частині застосування до Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) заходу процесуального примусу у виді штрафу.

Відкликати з Голованівського відділу державної виконавчої служби у Голованівському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) ухвалу суду від 04.04.2023 року про застосування до Голованівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) заходу процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Д. В. Червоненко

СудГолованівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110199641
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —386/8/22

Рішення від 28.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні