Ухвала
від 14.04.2023 по справі 699/1499/22
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/1499/22

Номер провадження № 1-кс/699/96/23

УХВАЛА

щодо тимчасового доступу

14.04.2023 м. Корсунь-Шевченківський

Слідчий суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у межах кримінального провадження № 42021252230000024 клопотання начальника Корсунь-Шевченківського відділу Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

УСТАНОВИВ:

Начальник Корсунь-Шевченківського відділу Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з вищевказаним клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

Клопотання обґрунтовується наступними доводами.

Прокурорами Смілянської окружної прокуратури здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42021252230000024 від 11.05.2021 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 240, ч. 1 ст. 197-1 КК України за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення та самовільного зайняття земельної ділянки.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 » використовуючи своє службове становище, незаконно організували видобування корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення з родовищ ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 ) та АДРЕСА_3 , які розташовані на території Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

Крім того, вказані особи самовільно зайняли та використовують земельну ділянку площею 1,1476 га по АДРЕСА_2 звідки здійснюється незаконне видобування корисних копалин, чим завдали інтересам держави значної шкоди.

Так установлено, що за даними ДНВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ГІП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_1 ) відповідно до спеціального дозволу на користування надрами №5102 від 14.01.2010 (термін дії 20 років) розробляє родовище ІНФОРМАЦІЯ_5 .?

У свою чергу, за результатами обстеження інспекторами у сфері ІНФОРМАЦІЯ_6 (акт обстеження земельної ділянки від 01.12.2021 № 595-ДК/259/АС)/10/01/-2І) установлено, що на земельній ділянці сільськогосподарського призначення комунальної власності не наданої у користування громадянам чи юридичним особам площею 1,1476 га, яка розташована на південному сході від земельної ділянки з кадастровим номером 7120385000:02:001:2973 в адміністративних межах ІНФОРМАЦІЯ_7 ( АДРЕСА_2 ) Черкаського району, за межами населеного пункту проведено роботи по зняттю фунтового покриву (родючого шару ґрунту) за відсутності документації із землеустрою щодо зняття та перенесення фунтового покриву земельної ділянки.

Також, інспекторами (акт обстеження земельної ділянки від 01.12.2021 №595-ДК/25 8/АО/10/01 /-21) установлено, що земельна ділянка сільськогосподарського призначення комунальної власності в адміністративних межах ІНФОРМАЦІЯ_8 ( АДРЕСА_4 ) АДРЕСА_1 орієнтовною площею 4,1270 га знаходиться на південному сході від земельної ділянки з кадастровим номером 7120385000:02:001:2867 за цільовим призначенням - землі запасу (земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування фомадянам чи юридичним особам). Під час обстеження встановлено, що частина даної земельної ділянки площею 3,2890 га, в тому числі 3,2890 га не сільськогосподарського призначення, на якій знаходяться об`єкт нерухомого майна, надана на підставі рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_9 та договору оренди землі від 14.12.2010 ПП « ОСОБА_5 » терміном 25 років без реєстрації права на нерухоме майно. В зазначених діях вбачається порушення вимог ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, а саме відсутність державної реєстрації права на земельну ділянку. Частина земельної ділянки орієнтовною площею 0,838 га (під кар`єром) самовільно використовується без документації із землеустрою щодо зняття та перенесення фунтового покриву земельної ділянки.

Таким чином, згідно отриманих даних, земельні ділянки під родовищами Мліївське 1 та АДРЕСА_4 , де здійснюється видобування корисних копалин, самовільно використовуються без документації із землеустрою, а родовище ІНФОРМАЦІЯ_2 розробляється без будь-яких дозвільних документів.

Проведеним досудовим розслідуванням установлена причетність до вказаного незаконного видобування корисних копалин службових осіб ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 ».

Приватне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » засноване 04.04.2005 за адресою - АДРЕСА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), директор - ОСОБА_7 .

Приватне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_10 » засноване 15.12.2017 за адресою - АДРЕСА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , засновником та бенефіціаром якого є ОСОБА_8 ), директор - ОСОБА_9 .

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження є необхідність у допиту працівників ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 ».

Вжитими заходами установлено, що на вказних суб`єктах господарювання працевлаштовані ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 .

Під час допиту в якості свідка майстер цеху ПП « ОСОБА_6 » ОСОБА_10 , повідомив, що на вказаному підприємству працює з 2005 року, у подальшому після телефонного дзвінка засновника - ОСОБА_14 відмовився надавати покази.

Інші працівники, за вказівкою керівника, також відмовились надавати покази.

Даними щодопрацюючих напідприємствах осібволодіє ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Інформація про працевлаштованих осіб на ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) має доказове значення, однак вона відноситься до охоронюваної законом таємниці, а тому у органів досудового розслідування відсутні можливості іншими способами отримати зазначену інформацію, яка має суттєве значення для цілей даного кримінального провадження.

За таких обставин, є необхідність надання доступу до даних щодо працевлаштованих осіб на ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в період з 2005 по 2023 рік.аїни в Черкаській області ( АДРЕСА_1 ).

Органом досудового розслідування є Відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

У судове засідання були викликані прокурор та представник ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримала.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком випадків, передбачених ст. 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з приписами п.п. 2, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці відносяться відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банківською таємницею, зокрема, є:

1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України;

2) інформація про операції, проведені на користь чи за дорученням клієнта, вчинені ним правочини;

3) фінансово-економічний стан клієнтів;

4) інформація про організацію та здійснення охорони банку та осіб, які перебувають у приміщеннях банку;

5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності;

6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація;

7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню;

8) коди, що використовуються банками для захисту інформації;

9) інформація про фізичну особу, яка має намір укласти договір про споживчий кредит, отримана під час оцінки її кредитоспроможності;

10) інформація про організацію та здійснення інкасації коштів та/або перевезення валютних цінностей;

11) інформація про банки чи клієнтів банків, що збирається від банків під час здійснення банківського нагляду, валютного нагляду, нагляду (оверсайту) платіжних систем та систем розрахунків, а також нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

12) інформація про банки чи клієнтів банків, отримана Національним банком України відповідно до міжнародного договору або за принципом взаємності від органу банківського нагляду іншої держави;

13) рішення Національного банку України про застосування заходів впливу, крім рішень про накладення штрафів, про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

До клопотання у якості доказів, що його обґрунтовують, надано копії наступних документів:

- витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №42021252230000024 від 11.05.2021;

- постанов про створення слідчої групи та про зміну групи прокурорів у кримінальному провадженні;

- протоколів огляду місця події від 30.09.2021;

- протоколів допиту свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 ;

- дозволу на користування надрами;

- актів обстеження земельних ділянок від 01.12.2021, проведених державними інспекторами у сфері ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

- інформації ДНВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 28.01.22 № 03/303-0304, згідно з якою Родовище ІНФОРМАЦІЯ_2 , розроблялось з 1990р, останній видобуток корисних копалин відповідно до звітного (форма 5-гр) проводився у 1998 році;

- інформації ДНВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 24.11.21 № 08/308-4835, згідно з якою ПП « ОСОБА_5 » відповідно до спеціального дозволу на користування надрами № 5102 від 14.01.2010 (термін дії 20 років) розробляє Мліївське 2 родовище;

- даними висновку експерта від 09.09.2022 № 20874/22-34/22739-22747/22-34, згідно якої зразки речовини фунтового походження, які надані на дослідження відносяться до суглинків та входять до переліку корисних копалин місцевого значення (сировина цегельно-черепична), глини - до корисних копалин загальнодержавного значення.

Надані докази підтверджують обставини, наведені прокурором на обґрунтування необхідності задоволення клопотання.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст.131 КПК України).

Згідно зі ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Ураховуючи вищенаведене, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам чинного кримінального процесуального законодавства, а дані, зібрані у матеріалах кримінального провадження, дають підстави зробити висновок про те, що з метою встановлення обставин вчинення даного кримінального правопорушення, проведення заходів забезпечення кримінального провадження, про які просить слідчий, є необхідним.

Указані в клопотанні документи мають значення для встановлення істини по справі, зокрема допиту осіб для встановлення часу, місця, способу вчинення кримінального правопорушення та встановлення осіб, які його вчинили. З матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені.

Ураховуючи викладене клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання начальника Корсунь-Шевченківського відділу Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні №42021252230000024, внесеному до ЄРДР 11.05.2021 задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) надати прокурору Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_17 , слідчому Слідчого відділення поліції № 1 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_18 та слідчому Слідчого відділення відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_19 (кожен із яких має право діяти самостійно) тимчасовий доступ до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме доступ до даних щодо працевлаштованих на ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) працівників за період з 2005 по 2023 рік, з можливістю ознайомитися з ними та копіювати на електронні носії інформацію щодо прізвища, ім`я по батькові працівника, часу працевлаштування, посади, відомостей про місце проживання та контактний телефон.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст проголошено 17.04.2023.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110272360
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —699/1499/22

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні