Ухвала
від 20.04.2023 по справі 917/393/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 квітня 2023 року

м. Київ

cправа № 917/393/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Вронська Г.О. - головуюча, Губенко Н.М., Кондратова І.Д.

розглянувши матеріали касаційної скарги Фізичної особи-підприємця Тодорюк Тетяни Миколаївни

на додаткову постанову Східного апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Шевель О.В., Крестьянінов О.О., Фоміна В.О.

від 24.01.2023

за позовом Фізичної особи-підприємця Тодорюк Тетяни Миколаївни

до Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" в особі Комсомольської філії Акціонерного товариства "Полтаваобленерго"

про визнання недійсним протоколу

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприємець Тодорюк Тетяна Миколаївна (далі - Позивачка) звернулась до Господарського суду Полтавської області з позовом до Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" (далі - Відповідач) про визнання недійсним протоколу №00002775 засідання комісії Комсомольської філії Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" від 05.01.2021.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 22.06.2021 у справі №917/393/21, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 09.09.2021, у задоволенні позову відмовлено.

Рішення судів мотивовано тим, що факт порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії ( далі - ПРРЕЕ) доведений належними доказами, які Позивачем не спростовані, тому підстав для визнання недійсним протоколу № 00002775 засідання комісії Комсомольської філії Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" від 05.01.2021 по розгляду Акта про порушення ПРРЕЕ, донарахування Позивачу в порядку п 8.4.10 ПРРЕЕ за період з 08.05.2019 до 07.05.2020 1 034 064,08 грн необлікованої активної електричної енергії та 24 478,20 грн реактивної електричної енергії - відсутні.

Постановою Верховного Суду від 21.12.2021 скасовано рішення Господарського суду Полтавської області від 22.06.2021 та постанову Східного апеляційного господарського суду від 09.09.2021 у справі № 917/393/21, а справу передано на новий розгляд до Господарського суду Полтавської області.

Верховний Суд зазначив, що суди попередніх інстанцій не надали повної та всебічної оцінки як доводам Позивачки щодо помилковості встановлення Відповідачем способу визначення потужності, так і доказам, зокрема акту про порушення в частині незастосування способу, визначеного у підпункті 2 пункту 8.4.10 ПРРЕЕ. Крім того, Верховний Суд зазначив, що важливим є дослідити, чи було та яким чином встановлено Відповідачем факт неможливості визначення показів унаслідок недопуску представників оператора системи на свою територію для перевірки інформації щодо сумарної максимальної потужності струмоприймачів або відмови споживача від вимірювання струму навантаження електроустановки при підключенні всіх наявних струмоприймачів на повну потужність, внаслідок чого він обраховував відповідну потужність з огляду на встановлений у договорі показник.

За результатами нового розгляду справи рішенням Господарського суду Полтавської області від 22.09.2022, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 24.01.2023, позов задоволено повністю. Визнано недійсним протокол №00002775 засідання комісії Комсомольської філії АТ "Полтаваобленерго" від 05.01.2021 з розгляду Акта про порушення споживачем ПРРЕЕ. Стягнуто з Відповідача на користь Позивача витрати по сплаті судового збору за подання позову у розмірі 2270,00 грн, витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі 3405,00 грн та витрати по сплаті судового збору за подання касаційної скарги у розмірі 4540,00 грн.

Рішення судів попередніх інстанцій мотивоване тим, що на підтвердження неможливості застосування способу визначення потужності, визначеного у підпункті 2 пункту 8.4.10 ПРРЕЕ, Відповідач послався на заяви свідків, які при первісному розгляді справи надані не були. Додані Відповідачем заяви свідків подані з порушенням строку, визначеного для подання доказів, при цьому, клопотання про відновлення строку для подання таких доказів Відповідачем не надано. Крім того, в акті про порушення Відповідач не зафіксував факт неможливості визначення показів унаслідок недопуску представників оператора системи на свою територію для перевірки інформації щодо сумарної максимальної потужності струмоприймачів або відмови споживача від вимірювання струму навантаження електроустановки при підключенні всіх наявних струмоприймачів на повну потужність.

Додатковою постановою Східного апеляційного господарського суду від 14.02.2023 заяву Позивачки про ухвалення додаткового рішення у справі №917/393/21, задоволено частково. Стягнуто з Відповідача на користь Позивачки витрати на професійну правничу допомогу адвоката у сумі 10 000,00 грн.

20 березня 2023 року Позивачка направила до Верховного Суду касаційну скаргу на додаткову постанову Східного апеляційного господарського суду від 14.02.2023. За змістом касаційної скарги Позивачка просить поновити строк на касаційне оскарження.

На виконання вимог пункту 5 частини другої статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) підставою касаційного оскарження Позивачка визначила пункт 1 частини другої статті 287 ГПК України.

пункт 1: суд апеляційної інстанції застосував статті 126, 129 ГПК України без урахування висновку Великої Палати Верховного Суду від 16.11.2022 у справі №922/1964/21 у подібних правовідносинах .

Частиною другою статті 288 ГПК України встановлено, що учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Суд, розглянувши зазначене клопотання, дійшов висновку про його задоволення на підставі частини другої статті 288 ГПК України, оскільки оскаржувану постанову Позивачка отримала 09 березня 2023 року та звернулась з касаційною скаргою у двадцятиденний строк із зазначеної дати.

У Х В А Л И В:

1. Поновити Фізичній особі-підприємцю Тодорюк Тетяні Миколаївні строк на касаційне оскарження додаткової постанови Східного апеляційного господарського суду від 14.02.2023 у справі №917/393/21.

2. Відкрити касаційне провадження у справі № 917/393/21 за касаційною скаргою Фізичної особи-підприємця Тодорюк Тетяни Миколаївни на додаткову постанову Східного апеляційного господарського суду від 14.02.2023.

3. Призначити касаційну скаргу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 30 травня 2023 року о 14:40 год. у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань №2 (кабінет №209).

4. Участь у судовому засіданні для учасників справи не є обов`язковою.

5. Встановити Відповідачу строк для подання відзиву на касаційну скаргу з доказами надсилання копій відзиву та доданих до нього документів Позивачці до 04 травня 2023 року. У разі закінчення п`ятнадцятиденного строку з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі вже після встановленої судом дати, останнім днем строку для подання відзиву на касаційну скаргу є день, в який спливає п`ятнадцятиденний строк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуюча Г. Вронська

Судді Н. Губенко

І. Кондратова

До уваги учасників судового процесу!

Суди продовжують працювати. Проте в умовах воєнного стану проведення відкритих судових засідань має певні особливості щодо належного повідомлення учасників процесу про час та місце судових засідань, явки до суду та забезпечення безпеки відвідувачів. Неявка сторін з невідомих причин може завадити своєчасному розгляду справи навіть за умови явки представників інших сторін.

Просимо дотримуватися процесуальних норм, виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу:

- максимально реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене статтею 197 Господарського процесуального кодексу України;

- за відсутності нагальної потреби в участі в судовому засіданні в приміщенні Касаційного господарського суду подати клопотання про розгляд справи без участі учасників справи, а за наявності такої потреби - повідомити про це суд.

Про свій вибір просимо завчасно повідомити суд поштою чи в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису на електронну адресу суду (kgs@supreme.court.gov.ua) або використати для цього підсистему Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний суд".

Звертаємо увагу на особливості розгляду справи в особливий період (на період дії правового режиму воєнного стану) та порядок дій учасників судового процесу під час сигналу "Повітряна тривога":

- після надходження сигналу "Повітряна тривога" розгляд справ, призначених до розгляду у відкритому судовому засіданні, не здійснюється. У судовому засіданні буде оголошуватися перерва;

- розгляд справ відбудеться через 30 хвилин після відбою тривоги у порядку черговості відповідно до переліку справ, призначених до розгляду у відкритому судовому засіданні. У разі, якщо повітряна тривога триватиме після 17:00, судові справи будуть зняті з розгляду. Про дату, час і місце наступного судового засідання учасники справи будуть повідомлені ухвалою;

- найближча до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (вул. О. Копиленка, 6) захисна споруда, визначена Київською міською державною адміністрацією, для укриття населення під час сигналу "Повітряна тривога", розташована на: вул. Лейпцизька, 2 (2-ий під`їзд). Захисними спорудами визначено також станції метро "Печерська" та "Арсенальна";

- до повідомлення про закінчення повітряної тривоги заборонено пропуск учасників судового процесу на територію Верховного Суду;

- якщо за об`єктивних обставин учасник справи не може прибути в судове засідання після відбою тривоги, рекомендовано подати клопотання про відкладення судового засідання з наведенням поважних причин або про проведення відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Касаційний господарський суд

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110364688
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним протоколу

Судовий реєстр по справі —917/393/21

Судовий наказ від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Постанова від 09.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Рішення від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Постанова від 20.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Постанова від 30.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні