Ухвала
від 04.05.2023 по справі 707/2879/20
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

справа № 707/2879/20 провадження № 22-ц/821/5/23 категорія 302000000

УХВАЛА

04 травня 2023 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого: Бородійчука В.Г.,

суддів:Нерушак Л.В., Василенко Л.І.

секретар: Мунтян К.С.

розглянувши у судовому засіданні в місті Черкаси клопотання експерта у справі за позовом Черкаської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Будищенської сільської ради Черкаського району Черкаської області, Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ до Черкаської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, третя особа на стороні позивачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Державна екологічна інспекція Центрального округу про визнання незаконними та скасування розпорядження, свідоцтва про право власності, скасування державної реєстрації права приватної власності, усунення перешкод шляхом зобов`язання повернення державі земельної ділянки водного фонду та скасування її державної реєстрації.

в с т а н о в и в :

30 грудня 2020 року виконувач обов`язків керівника Черкаської місцевої прокуратури звернувся до суду із вказаним позовом, мотивуючи свої позовні вимоги тим, що розпорядженням Черкаської районної державної адміністрації № 109 від 27 квітня 2015 року «Про затвердження проектів землеустрою та передачу земельних ділянок у власність» затверджено проекти землеустрою та передано у приватну власність 10 громадян, у тому числі ОСОБА_1 земельну ділянку за кадастровим номером 7124986000:01:001:0021, площею 0,0800 га, розташовану в адміністративних межах Свидівоцької сільської ради Черкаського району, за межами населеного пункту для індивідуального дачного будівництва, а п. 3 спірного розпорядження земельну ділянку віднесено до категорії земель рекреаційного призначення.

Рішенням Черкаськогорайонного судуЧеркаської областівід 05жовтня 2021року позовнівимоги заступника керівника Черкаської місцевої прокуратури задоволено.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_3 в особі свого представника адвоката Татаринова О.С. оскаржив його в установленому порядку до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 07 березня 2023 року у даній справі призначено судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, розташованого за адресою: вулиця Смоленська, 6, Київ, 03057.

Поставлено на вирішення експертизи ряд питань. Попереджено експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову дати висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків.

Витрати зоплати проведеннясудової земельно-технічноїекспертизи покладено на ОСОБА_2 та Черкаську обласну прокуратуру в рівних частинах.

Зобов`язано ОСОБА_2 та Черкаську обласну прокуратуру сплатити рахунок, виставлений експертною установою на оплату проведення судової земельно-технічної експертизи протягом 7 банківських днів після його отримання.

Провадження у справі зупинено до закінчення проведення судової земельно-технічної експертизи у справі № 707/2879/20 та надходження її висновку до Черкаського апеляційного суду.

Зобов`язано ОСОБА_2 та Черкаську обласну прокуратуру надати суду (у випадку клопотання судового експерта) всі необхідні дані для проведення судової експертизи.

Зобов`язано судового експерта після завершення проведення судової земельно-технічної експертизи надіслати експертний висновок та матеріали справи № 707/2879/20 на адресу Черкаського апеляційного суду.

Для проведення експертизи надати експерту матеріали цивільної справи № 707/2879/20.

На адресу суду надійшло клопотання експерта КНДІСЕ Бікуса Ю. в порядку ст. 72 ЦПК України, статей 6, 13 Закону України «Про судову експертизу», пунктів 2.1., 3.9. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень про: 1) забезпечення прибуття експертів із експертної установи на місцевість для обстеження об`єктів дослідження 22 червня 2023 року, безперешкодний доступ до об`єктів дослідження, присутність сторін по справі або їх представників, належні умови праці та повернення експертів до експертної установи; 2) надання до 22 червня 2023 року топографічної зйомки екваторіального рубежу мілководної зони Кременчуцького водосховища на річці Дніпро місці розташуванні земельної ділянки з кадастровим номером 7124986000:01:001:0021, в електронному вигляді або в електронному сканованому вигляді. Якщо вказаний матеріал буде наданий в електронному сканованому вигляді надати його необхідно у відповідному масштабі з умовними позначеннями, читабельним текстом, максимально роздільною здатністю зображення та з інформацією про систему координат, яка була використана при його складанні; 3) дозвіл на використання відомостей (інформації) із загальнодоступних джерел. До проведення обстеження об`єктів дослідження, отримання необхідних матеріалів проведення експертизи призупинено.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 18 квітня 2023 року поновлено провадження у справі та призначено розгляд клопотання експерта на 04 травня 2023 року на 09 год. 15 хв.

Заслухавши суддю-доповідача, учасників справи, вивчивши клопотання експерта, колегія суддів вважає, що воно підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно доч.6.ст.72ЦПК Україниексперт маєправо: ознайомлюватисяз матеріаламисправи; заявлятиклопотання пронадання йомудодаткових матеріаліві зразків,якщо експертизапризначена судом; викладатиу висновкуекспертизи виявленів ходіїї проведенняфакти,які маютьзначення длясправи із приводуяких йомуне булипоставлені питання; бутиприсутнім підчас вчиненняпроцесуальних дій,що стосуютьсяпредмета іоб`єктів дослідження; дляцілей проведенняекспертизи заявлятиклопотання проопитування учасниківсправи тасвідків; користуватися іншими правами, що надані Законом України«Про судову експертизу».

Згідно з положенням ст. 6 Закону України «Про судову експертизу» від 25 лютого 1994 року, якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

В клопотанні КНДІСЕ від 13 квітня 2023 року експерт Бікус Ю. для подальшого проведення експертизи порушує питання про: 1) забезпечення прибуття експертів із експертної установи на місцевість для обстеження об`єктів дослідження 22 червня 2023 року, безперешкодний доступ до об`єктів дослідження, присутність сторін по справі або їх представників, належні умови праці та повернення експертів до експертної установи; 2) надання до 22 червня 2023 року топографічної зйомки екваторіального рубежу мілководної зони Кременчуцького водосховища на річці Дніпро місці розташуванні земельної ділянки з кадастровим номером 7124986000:01:001:0021, в електронному вигляді або в електронному сканованому вигляді, Якщо вказаний матеріал буде наданий в електронному сканованому вигляді надати його необхідно у відповідному масштабі з умовними позначеннями, читабельним текстом, максимально роздільною здатністю зображення та з інформацією про систему координат, яка була використана при його складанні; 3) дозвіл на використання відомостей (інформації) із загальнодоступних джерел.

Вказані вимоги експерта передбачені Інструкцією «Про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженою Наказом Міністерства юстиції України 08 жовтня 1998 року № 53/5, згідно положень якої, у разі невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення прибуття експерта, безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, а також належних умов для його роботи (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи повертаються органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

З огляду на викладене, та з метою проведення земельно-технічної експертизи, на якій наполягали як скаржник, так і Черкаська обласна прокуратура, колегія суддів приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання експерта.

Керуючись ст.ст. 72, 258, 259 ЦПК України, апеляційний суд, -

у х в а л и в:

Клопотання експерта Юрія Бікуса задовольнити.

Покласти на ОСОБА_2 та Черкаську обласну прокуратуру наступні зобов`язання по виконанню клопотання експерта, а саме:

- забезпечити прибуття експертів із експертної установи на місцевість для обстеження об`єктів дослідження (урізу води кременчуцького водосховища та Будище-Свидівоцької захисної дамби у місці розташуванні земельної ділянки з кадастровим номером 7124986000:01:001:0021) 22 червня 2023 року.

- забезпечити експертам безперешкодний доступ до об`єктів дослідження, присутність сторін по справі або їх представників, належні умови праці та повернення експертів до експертної установи;

- надати експерту до 22 червня 2023 року топографічну зйомку екваторіального рубежу мілководної зони Кременчуцького водосховища на річці Дніпро місці розташуванні земельної ділянки з кадастровим номером 7124986000:01:001:0021, в електронному вигляді (файли форматів .dmf, .dwg) або в електронному сканованому вигляді ( файли формату .pdf, .jpg, .png, .tif, тощо). У випадку надання матеріалу в електронному сканованому вигляді надати його необхідно у відповідному масштабі з умовними позначеннями, читабельним текстом, максимально роздільною здатністю зображення та з інформацією про систему координат, яка була використана при його складанні;

Дозволити експертам використання відомостей (інформації) із загальнодоступних джерел.

Провадження у справі № 707/2879/20 зупинити до закінчення проведення судової земельно-технічної експертизи та надходження її висновку до Черкаського апеляційного суду.

Копію ухвалинаправити ОСОБА_2 та Черкаській обласній прокуратурі для виконання.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і касаційному оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 04 травня 2023 року.

Головуючий В.Г. Бородійчук

Судді Л.В. Нерушак

Л.І. Василенко

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110630543
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —707/2879/20

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні