Рішення
від 14.04.2009 по справі 2-78/2009
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-78/2009

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2009 року Зарічненс ький районний суд Рівненсько ї області в складі:

головуючого судді Березюк О. Г.

при секретарі Лозейко Ю.П.

розглянувши у попередньом у судовому засіданні в смт. За річне справу за позовом ОСО БА_1 до ОСОБА_2 про визнан ня права власності на спадко ве майно, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся в с уд з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно.

Вказував, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер його батько ОСО БА_3. Внаслідок смерті остан нього відкрилась спадщина, д о складу якої входить житлов ий будинок з надвірними буді влями, що розташований по А ДРЕСА_1. Він та його брат є сп адкоємцями 1-ої черги за закон ом після смерті батька. ОСО БА_2 - відповідач по справі ві дмовляється від своєї частки спадщини на його користь.

Покликаючись на те, що держа вна нотаріальна контора відм овила йому у видачі свідоцтв а про право на спадщину за зак оном, в зв'язку з відсутніст ю у спадкодавця правовстанов люючого документа на вказани й будинок, ОСОБА_1 просив в становити за ним право власн ості на вище зазначений житл овий будинок.

В судовому засіданні позив ач позов підтримав. Суду пояс нив, що після смерті батька ві н фактично прийняв спадщину, оскільки залишився доглядат и за спадковим будинком, обро бляє присадибну ділянку навк оло будинку.

Відповідач позов визнав, су ду пояснив, що відмовляється від своєї частки на користь б рата - позивача по справі.

Суд, заслухавши пояснення с торін, дослідивши зібрані по справі докази, вважає, що позо в підлягає до задоволення з н аступних підстав.

Виходячи з наведеного, суд у відповідності до п.4 ст. 130 ЦПК У країни, постановляє рішення при проведенні попереднього судового засідання.

Як вбачається з матеріалів справи ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер батько позивача ОСОБ А_3. Внаслідок смерті останн ього, відкрилась спадщина, до складу якої входить житлови й будинок з надвірними будів лями, що розташований по Харк івця, 7, в с Радове Зарічненськ ого району Рівненської облас ті.

Відповідно до ст. 1261 Цивільно го Кодексу України, позивач т а відповідач відносяться до числа спадкоємців 1-ої черги з а законом після смерті спадк одавця ОСОБА_3.

За повідомленням державно го нотаріуса Зарічненської н отаріальної контори останні й відмовив позивачу, як спадк оємцю за законом у видачі сві доцтва про право на спадщину за законом після смерті ОС ОБА_3 в зв'язку з відсутніс тю правовстановлюючого доку менту на спадковий будинок.

Згідно виписки Кухченсько ї сільської ради Зарічненськ ого району Рівненської облас ті від 03.03.2009 року № 376 встановлено , що згідно по господарської к ниги № 5 особовий рахунок № Н ОМЕР_1, АДРЕСА_1 рахуєтьс я за ОСОБА_3

За технічним паспортом на с адибний (індивідуальний) жит ловий будинок, виготовленого КП Рівненське обласне бюро т ехнічної інвентаризації ста ном на 29.12.2008 року, власником жит лового будинку, що розташова ний по АДРЕСА_1 є ОСОБА_3 .

Судом встановлено, що ОСО БА_1 фактично прийняв спадщ ину, оскільки з часу відкритт я спадщини володіє, користує ться і розпоряджається спадк овим майном та не заявив відм ову від спадщини, а тому суд ра хує за необхідне визнати за п озивачем право власності на вказаний житловий будинок.

На підставі викладеного ст . 1261, ч.3 ст. 1268, Цивільного кодексу України, керуючись ст. ст. 10, 60, 130, 174, 212-215 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будин ок з надвірними будівлями, що розташований по АДРЕСА_1

Звільнити ОСОБА_2 від сп лати судового збору на підст аві п.18 ч.4 Декрету Кабінету Мін істрів України «Про державне мито».

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви на апеляц ійне оскарження, якщо заяву п ро апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарж ення, але апеляційна скарга н е була подана у встановлений строк, рішення суду набирає з аконної сили після закінченн я цього строку.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення суду першої ін станції може бути подано до З арічненського районного суд у протягом десяти днів з дня п роголошення рішення. Апеляці йна скарга на рішення суду по дається до Апеляційного суду Рівненської області через З арічненський районний суд Рі вненської області протягом д вадцяти днів після подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви.

СудЗарічненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення14.04.2009
Оприлюднено18.10.2010
Номер документу11086745
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-78/2009

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Квєтка І. А.

Рішення від 26.08.2009

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Сурніна Л. О.

Рішення від 25.06.2009

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Димашок В. П.

Ухвала від 08.01.2009

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Асанова З. І.

Ухвала від 09.02.2009

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Гавриш Я.М.

Рішення від 23.04.2009

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Міщенко Г.В.

Рішення від 14.04.2009

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Березюк О.Г.

Ухвала від 24.04.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Риб'янець С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні