Рішення
від 25.06.2009 по справі 2-78/2009
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-78

2009 p.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

25 червня 2009 року Коломийський міськрайонний суд

Івано-Франківської області У складі:

Головуючого судді Димашка В.П.

Секретаря Чернової О.А.

Прокурора Попика О.І.

Позивача ОСОБА_1

Відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коломия справу за позовом прокурора Коломийського району в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виселення,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Коломийського району звернувся в суд із позовом в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та змінивши позовні вимоги просив виселити ОСОБА_2 із 1/2 частини житлового будинку по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці, Коломийського району, Івано-Франківської області, без надання іншого жилого приміщення.

Позовні вимоги мотивував тим, що згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 30.08.2007 р. ОСОБА_1 успадкувала та набула право власності на житловий будинок по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці Коломийського району.

Згідно витягу Коломийського МЕТІ 04.09.2008 р. ОСОБА_1 зареєструвала своє право власності на зазначений житловий будинок.

Однак, незважаючи на те, що право власності на зазначений вище будинок належить особі похилого віку ОСОБА_1, вона не може користуватися належним їй помешкання для власного проживання чи передати дане житло в оренду, оскільки у 1/2 частині зазначеного будинку без відповідного дозволу та за відсутності договору найму житлового приміщення фактично проживає ОСОБА_2

Між ОСОБА_1 та відповідачем ОСОБА_2 письмовий договір найму 1/2 частини належного ОСОБА_1 житлового будинку по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці Коломийського району відповідно до вимог ст. ст. 810, 811 ЦК України не укладався, внаслідок чого відповідач ОСОБА_2 статусу наймача житлового приміщення не набув.

Більше того, між ОСОБА_1 та відповідачем ОСОБА_2 не було укладено також і усного договору найму 1/2 частини вказаного житлового будинку, оскільки ОСОБА_1, як власник житла, лише не заперечувала щодо того, щоб відповідач ОСОБА_2 проживав із її донькою у 1/2 частині належного їй житлового будинку по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці Коломийського району як тимчасовий мешканець (без стягнення з нього плати за користування житлом).

Вважає, що згідно ст. 158 ЖК України лише на підставі укладеного у письмового договору найму жилого приміщення наймач одержує право на користування приміщенням у будинках (квартирах), що належать громадянинові на праві приватної власності.

Більше того, згідно вимог ч.2 ст. 158 ЖК України зазначений вище письмовий договір жилого приміщення підлягає обов’язковій реєстрації у виконавчому комітеті місцевої ради.

Однак, між ОСОБА_1 та відповідачем ОСОБА_2 письмовий договір в частини належного ОСОБА_1 житлового будинку по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці Коломийського району відповідно до вимог ст. 158 ЖК України не укладався та у виконкомі Шепарівцівської сілської ради не реєструвавася.

Таким чином, проживаючи за згодою власника у 1/2 частині належного ОСОБА_1 житлового будинку без укладення передбаченого ст. 158 ЖК України письмового та відповідно зареєстрованого договору найму відповідач ОСОБА_2 статусу наймача житлового приміщення не набув, однак за згоди в житлового приміщення набув статус тимчасового мешканця без встановлення строку проживання.

Оскільки відповідач ОСОБА_2, який є тимчасовим жильцем, ігнорує вимоги ОСОБА_1, яка є власником житлового будинку по вул. Стуса, 3 в с. Ш Коломийського району, про виселення із вказаного житлового будинку, ОСОБА_2 підлягає виселенню із даного будинку на підставі ст. 98 ЖК України, яку при вирішенні даного цивільно-правового спору слід застосувати за аналогією закону відповідно до ч. 1 ст. 8 ЦК України.

Відповідач ОСОБА_2 житлом забезпечений, оскільки згідно довідки Коломийського МБТІ останній має у приватній власності 1/2 частину житлового будинку в смт. Ворохта по вул. Д.Галицького, 169.

Прокурор просив позов задовольнити.

Позивач підтримала позовні вимоги, просила їх задовольнити та вказала, що відповідач вселився у її хату як чоловік її дочки у шлюбі з якою перебував з 1995 по 2008 рік. У 2002 році дочка поїхала за кордон. Шлюб між ними розірвано, а він її не пускає до її ж хати, приводить інших жінок, за комунальні послуги не платить. Відповідач у будинку робив ремонт, добудував гараж і майстерню. Вона має намір користуватися вказаним житлом, оскільки проживає в крайній хаті від прута по вул. Черемшини, 28.

Відповідач позову не визнав, та вказав, що він вселився у житловий будинок по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці, Коломийського району одружившись з дочкою позивачки - ОСОБА_3, і проживає там з 1996 року. Добудовував вказаний будинок. У 2008 році шлюб з дочкою позивачки він розірвав.

Заслухавши пояснення прокурора та сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню з таких підстав.

Встановлено, що ОСОБА_2 проживає з 1996 року в будинку по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці Коломийського району, що належить на праві приватної власності позивачу ОСОБА_1, оскільки був одружений з її дочкою - ОСОБА_3, що підтверджується поясненнями сторін, та письмовими доказами по справі, а саме рішенням Коломийського міськрайонного суду від 01.07.2008 року, згідно якого шлюб зареєстрований 10.01.1996 року між відповідачем ОСОБА_2 та ОСОБА_3 розірвано, довідкою Шепарівцівської сільської ради від 18 серпня 2008 року № 559, та свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 30.09.2007 року. Тому за змістом ст. 98 ЖК України ОСОБА_2 не являється тимчасовим жильцем, а його проживання в будинку позивача пов’язане з договором найму жилого приміщення, що укладено на невизначений строк, що є іншою підставою для виселення, передбаченою ст. 168 ЖК України, а тому в задоволенні позовної вимоги про виселення ОСОБА_2 з 1/2 частини вказаного житлового будинку як тимчасового жильця на підставі ст. 98 ЖК України слід відмовити за безпідставністю позовних вимог.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 213, 215, 223, 294 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову прокурора Коломийського району в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виселення ОСОБА_2 із 1/2 частини житлового будинку по вул. Стуса, 3 в с. Шепарівці, Коломийського району, Івано-Франківської області, без надання іншого жилого приміщення - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду до апеляційного суду Івано-Франківської області може бути подано протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів після подання заяви на апеляційне оскарження через Коломийський міськрайонний суд.

СудКоломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено01.06.2011
Номер документу15807758
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-78/2009

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Квєтка І. А.

Рішення від 26.08.2009

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Сурніна Л. О.

Рішення від 25.06.2009

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Димашок В. П.

Ухвала від 08.01.2009

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Асанова З. І.

Ухвала від 09.02.2009

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Гавриш Я.М.

Рішення від 23.04.2009

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Міщенко Г.В.

Рішення від 14.04.2009

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Березюк О.Г.

Ухвала від 24.04.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Риб'янець С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні