Ухвала
від 15.05.2023 по справі 638/11134/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа №638/11134/21

Провадження № 2/638/831/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Цвіри Д.М.,

за участю секретаря судового засідання Зінченко А.С.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні клопотання ОСОБА_1 про залучення третьої особи та виключення з кола осіб по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Управління реєстрації місця проживання Департаменту реєстрації Харківської міської ради, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженнісудді Дзержинськогорайонного судум.Харкова ЦвіриД.М.перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Управління реєстрації місця проживання Департаменту реєстрації Харківської міської ради, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Відповідачем ОСОБА_1 до судуподано клопотання про залучення третьої особи та виключення з кола осіб.

В обґрунтування поданого клопотання про залучення третьої особи та виключення з кола осіб зазначає наступне.

У Єдиномудержавному реєстріюридичних осіб,фізичних осіб-підприємців тагромадських формуваньвідсутні відомостіщодо юридичноїособи-Управління реєстрації місцяпроживання Департаментуреєстрації Харківськоїміської ради,яка є третьоюособою посправі. Таким чином, Управління реєстрації місця проживання Департаменту реєстрації Харківської міської ради не вважається юридичною особою та не має цивільної процесуальної правоздатності та дієздатності, а тому з урахуванням ст.ст. 46, 47 ЦПК України не може вважатись третього особою та здійснювали цивільні процесуальні права та виконувати обов`язки в суді в якості третьої особи. Натомість, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містить відомості про належну юридичну особу, що повинна бути залучена до розгляду у справі в якості третьої особи - Департамент реєстрації Харківської міської ради.

Зазначає, що участь у справі третьої особи, що не є ні фізичною, ні юридичною особою суперечить та прямо порушує норми цивільно-процесуального законодавства.

В підготовче судове засідання представник позивача не з`явився, через канцелярію суду надав заяву про проведення підготовчого судового засідання без його участі, проти задоволення клопотання про заміну третьої особи не заперечував.

Відповідачі в підготовче судове засідання не з`явились, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись своєчасно та належним чином.

Суд, вивчивши подане клопотання, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить до наступного.

Фіксація судового процесу технічними засобами не здійснювалась згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 196 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (ч. 1 ст. 189 ЦПК України).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи (ч.1 ст.53 ЦПК України).

Відповідно до ст.55 ЦПК Україниу разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особина будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

З оглядуна те,що вданому випадкувідсутні підставидля здійсненнязаміни сторонина підставіст.55ЦПК України,суд вважаєза необхідневиключити зіскладу учасниківтретю особуУправління реєстрації місця проживання Департаменту реєстрації Харківської міської ради тазалучити доучасті усправі Департамент реєстрації Харківської міської ради як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, оскільки рішення у справі може вплинути на її права та обов`язки.

Враховуючи викладене, клопотання відповідача ОСОБА_1 про залучення третьої особи та виключення з кола осіб підлягає задоволенню.

Як вже було зазначено вище, завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (ч. 1 ст. 189 ЦПК України).

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Підсумовуючи наведене, враховуючи, що питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, суд відкладає підготовче засідання.

Керуючись ст.ст. 53,55, 196-200, 259,260 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання відповідача ОСОБА_1 про залучення третьої особи та виключення з кола осіб- задовольнити.

Виключити з кола осіб, які беруть участь у справі, третю особу- Управління реєстрації місця проживання Департаменту реєстрації Харківської міської ради.

Залучити поданій справів якостітретьої особи,яка незаявляє самостійнівимоги напредмет спору- Департамент реєстрації Харківської міської ради.

Визначити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснень. Згідно ч. 1 ст. 181 ЦПК України,у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановленічастинами третьою - шостоюстатті 178 цього Кодексу.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua).

Суддя Д.М. Цвіра

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110924673
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —638/11134/21

Постанова від 31.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Постанова від 11.04.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні