Ухвала
від 16.05.2023 по справі 758/17833/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/17833/21

У Х В А Л А

16 травня 2023 року Подільський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді - Анохіна А.М.,

за участю секретаря - Лазуренко А.В.,

представника позивача - Глущенко А.В.,

представника відповідача 3 - Мирець Д.С.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Подільського районного суду м. Києва клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» - Яценка Сергія Анатолійовича про залучення Товариство з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача, яке заявлене в межах розгляду цивільної справи за позовом Київської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Інвест Сервіс Компані», Товариства з обмеженою відповідальністю «Автопарк Девелопмент», Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК Спойл», ОСОБА_1 , треті особи- приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Манойло Наталія Григорівна, державний реєстратор комунального підприємства «Правочин» Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Дев`яткін Олексій Андрійович про визнання протиправними та скасування рішення про державну реєстрацію права приватної власності,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Подільського районного суду м. Києва перебуває вищезазначена справа.

04 серпня 2022 року до суду представником Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» - Яценком С.А. було подано заяву про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача.

В обгрунтування поданої заяви зазначив, що відповідно до договору купівлі-продажу від 12 лютого 2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Осипенком Д.О., ТОВ «Оптимум-Капітал» право власності на нежилий будинок загальною площею 3700.9 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер: 25158680000.

Вказаний об`єкт нерухомого майна розміщений на земельній ділянці 8000000000:85:381:0028. Окрім нежилого будинку, належного заявнику, на земельній ділянці відсутні будь-які капітальні споруди.

В подальшому Київською міською радою 16.12.2021 рішенням № 4137/4178 надано ТОВ «Оптимум-Капітал» земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:85:381:0028 у постійне користування.

Вказує, що заявнику стало відомо, що в подальшому відомості з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки № 8000000000:85:381:0028 були виключені, натомість з`явились відомості щодо земельної ділянки № 8000000000:85:381:0010, яка відображена в межах земельної ділянки, переданої в постійне користування заявнику (0028).

Про будь-які підстави виключення з ДЗК земельної ділянки 0028 заявнику не відомо, що дозволяє припустити, що саме внесення відомостей щодо земельної ділянки 0010 і зумовило таке виключення.

Згідно відомостей з ДЗК земельно ділянка 0010 знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 з.

Об`єкт нерухомого майна, реєстрація права власності на який оскаржується також знаходиться за адресою АДРЕСА_1 з, у відповідності до відомостей з ДРРПНМ.

Заявник також вважає, що оскаржувані реєстраційні дії в рамках даної справи є протиправними та вчинені за відсутності будь-яких законних підстав.

Окрім того, реєстрація права власності на неіснуючий об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 з, на переконання заявника була використана в подальшому для виділення земельної ділянки з № 8000000000:85:381:0010, по відношенню до якої Київською міською радою жодних рішень не приймалось взагалі.

Враховуючи відсутність доступу до Публічної кадастрової карти, який було обмежено на період воєнного часу, заявник обмежений в можливості надати графічне ствердження того, що земельна ділянка № 8000000000:85:381:0010 відображається в межах попередньо існуючої № 8000000000:85:381:0028, більше того, щодо останньої відомості взагалі були виключені з Державного земельного кадастру.

Вважає, що в рамках даної справи оскаржуються реєстраційні дії щодо неіснуючого майна, яке начебто знаходиться в межах земельної ділянки 8000000000:85:381:0028.

На думку заявника, оскаржувані реєстраційні дії в рамках даної справи є такими, що впливають на права та інтереси заявника, оскільки незаконна реєстрація права власності дозволила в подальшому сформувати земельну ділянку на якій нібито знаходиться неіснуюча будівля, та внести відомості в ДЗК, що зумовило виключення відомостей щодо земельної ділянки, яка передана в користування заявнику, що наразі перешкоджає в завершенні реєстрації права користування на земельну ділянку заявника

Вважає, що слід залучити Товариство з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» у якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача, оскільки результати розгляду справи вплинуть на його права та законні інтереси.

В судовому засіданні на розгляд учасників цивільного процесу винесено питання про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» у якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача.

Представник позивача в підготовчому судовому засіданні не заперечив щодо залучення третьої особи.

Представник відповідача 3 в підготовчому судовому засіданні заперечувала щодо залучення третьої особи.

В підготовче судове засідання представник ТОВ «Оптимум - Капітал» не з`явився, подано до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Манойло Н.Г. в підготовче судове засідання не з`явилася, подано до суду заяву про розгляд справи її його участі.

Інші сторони в підготовче судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суд до відома не поставили.

Вислухавши думку учасників цивільного процесу, надавши належну оцінку підставам для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, з урахуванням вимог ст. 54 ЦПК України, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 52 ЦПК України, треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін. Про прийняття позовної заяви та вступ третьої особи у справу суд постановляє ухвалу. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, користуються усіма правами і несуть усі обов`язки позивача. Після вступу у справу третьої особи, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, справа за клопотанням учасника справи розглядається спочатку.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Крім того, відповідно до ч.ч. 6, 7 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Виходячи з підстав та предмету спору та з урахуванням вимог ст. 54 ЦПК України щодо наслідків незалучення у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, суд вважає за необхідне залучити Товариство з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача, оскільки наявні підстави вважати, що виходячи з обраного позивачем способу захисту для відновлення порушених прав ухвалення в майбутньому судового рішення з розгляду спору безпосередньо впливає на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал».

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 53, 54, 260, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» - Яценка Сергія Анатолійовича про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - задовольнити.

Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача в цивільній справі за позовом Київської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Інвест Сервіс Компані», Товариства з обмеженою відповідальністю «Автопарк Девелопмент», Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК Спойл», ОСОБА_1 , треті особи- приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Манойло Наталія Григорівна, державний реєстратор комунального підприємства «Правочин» Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Дев`яткін Олексій Андрійович про визнання протиправними та скасування рішення про державну реєстрацію права приватної власності.

Копію цієї ухвали разом з викликом до суду направити третій особі - Товариству з обмеженою відповідальністю «Оптимум - Капітал».

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня отримання цієї ухвали суду направити третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до дати наступного судового засідання.

Встановити п`ятнадцятиденний термін з дня отримання ухвали про залучення третьої особи для подання письмових пояснень по суті спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, не тягне за собою розгляд справи спочатку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 19.05.2023.

Суддя А.М.Анохін

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110981963
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права приватної власності

Судовий реєстр по справі —758/17833/21

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні