Ухвала
від 29.05.2023 по справі 520/15205/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/518/23

Справа № 520/15205/17

Головуючий у першій інстанції Луняченко В.О.

Доповідач Громік Р. Д.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

29.05.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі:

головуючого Громіка Р.Д.,

суддів: Дришлюка А.І., Драгомерецького М.М.,

розглянувши питання про залучення правонаступника учасника справи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Труд-1» до Публічного акціонерного товариства «Фінростбанк», ОСОБА_2 , треті особи на боці відповідача Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче підприємство «Інформаційні технології», про визнання недійсним договору відступлення права вимоги та застосування наслідків недійсності договору,

встановив:

Рішенням Київського районного суду м. Одеси від 16 червня 2020 року задоволено позов ОСОБА_1 .

Не погодившись з вищезазначеним рішенням суду, ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу на вище вказане судове рішення.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 15 грудня 2021 року зупинено провадження в цивільній справі №520/15205/17 за позовом ОСОБА_1 , ТОВ «Труд-1» до ПАТ «Фінростбанк», ОСОБА_2 , треті особи на боці відповідача Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та ТОВ «Науково виробниче підприємство «Інформаційні технології», про визнання недійсним договору відступлення права вимоги та застосування наслідків недійсності договору до залучення до участі в справі правонаступника ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 29 травня 2023 року поновлено провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ТОВ «Труд-1» до ПАТ «Фінростбанк», ОСОБА_2 , треті особи на боці відповідача Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та ТОВ «Науково виробниче підприємство «Інформаційні технології», про визнання недійсним договору відступлення права вимоги та застосування наслідків недійсності договору.

До апеляційного суду від приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Марченко І.В. надійшла копія спадкової справи ОСОБА_2 .

В матеріалах спадкової справи знаходиться копія свідоцтва про право на спадщину за законом від 09 лютого 2023 року згідно якого спадкоємцем майна ОСОБА_2 є її донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно частини першої статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Отже, процесуальне правонаступництво це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи, яка була в процесі стороною, до іншої особи у зв`язку з переходом до неї суб`єктивних матеріальних прав.

У визначенні юридичної природи процесуального правонаступництва та формулюванні дефініції названого процесуального інституту слід ураховувати такі фактори: 1) передумова процесуального правонаступництва - безспірний перехід суб`єктивного права та (або) обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві; 2) одним із суб`єктів такої заміни (правопопередником) у матеріальному праві має бути особа, яка є стороною в цивільному процесі; 3) зміст процесуального правонаступництва - це перехід до правонаступника всіх процесуальних прав та обов`язків правопопередника.

Аналізуючи вищенаведене та норми ЦПК України можна визначити процесуальне правонаступництво як заміну сторони (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта, який пов`язаний зі спірним правовідношенням, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника, і він продовжує його участь у цивільній справі.

Стаття 15 ЦК України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Право на звернення до суду (право на захист у процесуальному розумінні) гарантується Конституцією та законами України, у тому числі статтями 15, 16 ЦК України та ЦПК України, і може бути реалізоване, зокрема, коли особа вважає, що її право порушено. У разі доведення в установленому законодавством порядку обставин, якими обґрунтовувалися вимоги, особа має суб`єктивне матеріальне право на їх задоволення.

Враховуючи вищезазначене, ОСОБА_3 підлягаєзалученню доучасті усправі вякості процесуальногоправонаступника ОСОБА_2 .

Керуючись статтями 55, 381 ЦПК України, апеляційний суд,

ухвалив:

Залучити доучасті усправі замістьпомерлої ОСОБА_2 в якості процесуального правонаступника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Судді Одеського апеляційного суду Р.Д. Громік

А.І. Дришлюк

М.М. Драгомерецький

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111152671
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору відступлення права вимоги та застосування наслідків недійсності договору

Судовий реєстр по справі —520/15205/17

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 13.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 15.12.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 17.03.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні