Ухвала
від 31.05.2023 по справі 352/1827/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 352/1827/17

Провадження № 22-ц/4808/810/23

Головуючий у 1 інстанції Струтинський Р.Р.

Суддя-доповідач Фединяк

У Х В А Л А

31 травня 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі колегії суддів:

головуючого Фединяка В.Д. (суддя-доповідач)

суддів: Бойчука І.В., Максюти І.О.,

розглянувши заяву судді про самовідвід у справі за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 адвоката Поповича Степана Степановича на рішення Тисменицького районного суду від 24 квітня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , Єзупільської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визнання права власності у порядку спадкування за законом, визнання недійсними та скасування заповіту і свідоцтва про право на спадщину за заповітом, та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , Єзупільської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи від 29 травня 2023року визначено склад колегії суддів: головуючий суддя (суддя доповідач) Фединяк В.Д.; судді Бойчук І.В. та Максюта І.О. щодо розгляду цивільної справи за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 адвоката Поповича Степана Степановича на рішення Тисменицького районного суду від 24 квітня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , Єзупільської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визнання права власності у порядку спадкування за законом, визнання недійсними та скасування заповіту і свідоцтва про право на спадщину за заповітом, та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , Єзупільської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання права власності.

31 травня 2023 року від судді-доповідача у вказаній справі ОСОБА_4 надійшла заява про самовідвід.

Дослідивши матеріали справи, апеляційний суд приходить висновку про задоволення поданої заяви, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно зі статтею 15 Кодексу суддівської етики, неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу.

Відповідно до частини 1 статті 6 Європейської Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно встановлюватися згідно з, зокрема, об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом встановлення того, чи забезпечував сам суд та, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (іншими словами чи не викликала поведінка судді об`єктивні побоювання щодо його безсторонності з точки зору стороннього спостерігача) («Fey проти Австрії», рішення від 24 лютого 1993 року, Series A №255, пп. 28 та 30, «Wettstein проти Швейцарії», №33958/96, п. 42, ECHR 2000-ХІІ).

Пунктом 2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів, схвалених резолюцією 2006/23 Економічної та Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року, встановлено, що суддя заявляє самовідвід від участі у розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення по справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Згідно з частиною першою статті 39 ЦПК України з підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

З матеріалів справи та заяви судді-доповідача про самовідвід вбачається, що суддя Фединяк В.Д. тривалий період з ОСОБА_5 у справі перебуває у дружніх відносинах та між ними склалися довірливі стосунки, що в свою чергу може викликати з боку сторонніх спостерігачів сумніви у неупередженості або об`єктивності під час розгляду справи.

Відповідно до частини першої статті 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

На підставі викладеного та з метою недопущення сумніву сторін у справі в об`єктивності та неупередженості судді у розгляді даної справи та забезпечення довіри учасників справи до судових рішень, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви судді Фединяка В.Д. про самовідвід у даній справі.

Керуючись ст.ст. 36, 40 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву судді Фединяка Василя Дмитровича про самовідвід у справі за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 адвоката Поповича Степана Степановича на рішення Тисменицького районного суду від 24 квітня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , Єзупільської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визнання права власності у порядку спадкування за законом, визнання недійсними та скасування заповіту і свідоцтва про право на спадщину за заповітом, та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , Єзупільської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання права власності - задовольнити.

Передати справу для проведення повторного автоматизованого розподілу

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: В.Д. Фединяк

І.В. Бойчук

І.О. Максюта

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111214037
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —352/1827/17

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Постанова від 01.08.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Луганська В. М.

Постанова від 01.08.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Луганська В. М.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Луганська В. М.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Луганська В. М.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні