Ухвала
від 01.06.2023 по справі 145/1603/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 145/1603/22

Провадження № 22-ц/801/956/2023

Категорія: 79

Головуючий у суді 1-ї інстанції Копилова Л. В.

Доповідач:Медвецький С. К.

УХВАЛА

01 червня 2023 рокуСправа № 145/1603/22м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Медвецького С. К. (суддя-доповідач),

суддів: Копаничук С. Г., Оніщука В. В.,

за участю секретаря судового засідання Литвина С. С.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідачі: Сутисківський ліцей Вінницького району Вінницької області, Сутисківська селищна рада,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 2 цивільну справу № 145/1603/22 за апеляційною скаргою адвоката Захарчука М. В. в інтересах ОСОБА_1 на рішення Тиврівського районного суду Вінницької області від 17 березня 2023 року,

встановив:

У провадженні Вінницького апеляційного суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Сутисківського ліцею Вінницького району Вінницької області, Сутисківської селищної ради про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, за апеляційною скаргою адвоката Захарчука М. В. в інтересах ОСОБА_1 на рішення Тиврівського районного суду Вінницької області від 17 березня 2023 року.

31 травня 2023 року до суду надійшло клопотання представника позивача адвоката Захарчука М. В. про витребування у відповідачів довідки про середньомісячну заробітну плату ОСОБА_1 за останні два місяці, що передували її звільненню із зазначенням кількості відпрацьованих нею днів за кожен місяць та з відображенням помісячного розрахунку нарахованої їй заробітної плати.

Клопотання мотивоване тим, що адвокат Захарчук М. В. направив відповідачам адвокатський запит про надання указаної довідки, однак станом на 31 травня 2023 року відповідь не отримано.

Згідно інформації Об`єднаного трудового архіву Тиврівської селищної ради № 229-01/14 від 22 травня 2023 року документи тривалого зберігання та з кадрових питань ліквідованого спеціалізованого закладу загальної середньої освіти смт Сутиски I-III ступенів Сутисківською селищною радою не передавались, тому довідку про середньоденну та середньомісячну заробітну плату надати неможливо.

Вислухавши думку учасників справи, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до підпунктів 1, 2, пункту 10 частини третьої статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Пунктом 4 частини п`ятої статті 12 ЦПК України встановлено, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Жук проти України» (заява № 45783/05) від 21 жовтня 2010 року (пункт 25) Суд нагадує, що принцип процесуальної рівності сторін, один із елементів більш широкої концепції справедливого судового розгляду, вимагає, щоб кожній стороні надавалась розумна можливість представляти свою позицію за таких обставин, які не ставлять цю сторону в суттєво невигідне становище по відношенню до протилежної сторони.

Відповідно до частини першої статті 84 ЦПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з частиною третьою статті 84 ЦПК України, у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно з положеннями частин першої - шостої статті 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Скаржник посилається на те, що при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

З метою встановлення всіх обставин справи та перевірки доводів скаржника, повного і всебічного з`ясування обставин справи та ухвалення законного і мотивованого рішення, колегія суддів вважає за необхідне витребувати відповідні докази.

Відповідно до частини восьмої статті 84 ЦПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Керуючись статтями 81, 84, 381 ЦПК України, колегія суддів, -

ухвалила:

Витребувати у Сутисківського ліцею Вінницького району Вінницької області, Сутисківської селищної ради належним чином засвідчену довідку про середньомісячну заробітну плату ОСОБА_1 за останні два місяці, що передували її звільненню із зазначенням кількості відпрацьованих нею днів за кожен місяць та з відображенням помісячного розрахунку нарахованої їй заробітної плати.

Копію ухвали апеляційного суду направити до відома та виконання на адресу Сутисківського ліцею Вінницького району Вінницької області та Сутисківської селищної ради.

Строк виконання ухвали до 16 червня 2023 року.

Роз`яснити відповідачам, що у разі невиконання вимог ухвали до них будуть застосовано заходи процесуального примусу, що передбачено положеннями ст. 143-144 ЦПК України.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий С. К. Медвецький

судді: С. Г. Копаничук

В. В. Оніщук

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111250027
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них у зв’язку з іншими підставами звільнення за ініціативою роботодавця

Судовий реєстр по справі —145/1603/22

Постанова від 03.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 19.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Постанова від 19.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Рішення від 17.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Копилова Л. В.

Рішення від 17.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Копилова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні