Ухвала
від 03.07.2023 по справі 542/1017/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1017/23

Провадження № 2-о/542/59/23

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

03 липня 2023 року смт Нові Санжари

Суддя Новосанжарського районного суду Полтавської області Шарова-Айдаєва О.О., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району, Полтавської області, Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном,

В С Т А Н О В И В:

28 червня 2023 року до Новосанжарського районного суду Полтавської області через систему «Електронний суд» надійшла заява ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району, Полтавської області, Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, за змістом якої заявник просила:

- визнати недієздатною громадянку ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

- встановити опіку та призначити опікуном над громадянкою ОСОБА_2 її матір ОСОБА_1 , реєстраційний номер обліку податника податків НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Також, заявник просила призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану громадянки ОСОБА_2 .

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до частини 3 статті 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно з частиною 1 статті 293 ЦПК України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно дочастини 4статті 294ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно з частиною 3 статті 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Частиною 1статті 42ЦПК Українипередбачено, що у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

З огляду на процитовані норми, суд зазначає, що справа про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном може бути розглянута лише за правилами окремого провадження на підставі заяви за участю заявника та заінтересованих осіб.

В той же час, зі змісту сформованих ОСОБА_1 в системі «Електронний суд» документів вбачається, що остання звернулась до суду із позовною заявою, вказавши учасниками справи позивача ОСОБА_1 та третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог: Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат.

Отже, із заявою про визнання особи недієздатною заявник звернулась за правилами позовного провадження, що не відповідає процитованим вище нормам ЦПК України.

Крім того,суд зазначає,що відповіднодо частини1статті 299ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Таким чином, обов`язковим учасником справи є орган опіки та піклування, який також не зазначений ОСОБА_1 .

За таких обставин заявнику слід викласти заяву про визнання особи недієздатною відповідно до вимог Глави 2 Розділу IV ЦПК України, зазначивши належними чином учасників справи, форму звернення до суду (заява) та обов`язкового учасника належний орган опіки та піклування.

Відповідно до частини 1 статті 185 ЦПК України суддя, встановивши що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

За таких обставин, дану заяву слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення зазначених недоліків.

На підставівикладеного такеруючись статтями 175-177, 185, 260, 293-294, 299, 300 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району, Полтавської області, Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,- залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків протягом семи днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, про що повідомити заявника.

Недоліки заяви повинні бути усунуті шляхом надання до Новосанжарського районного суду Полтавської області заяви, викладеної відповідно до вимог Глави 2 Розділу IV ЦПК України, із зазначенням належних учасників справи, форми звернення до суду (заява) та обов`язкового учасника відповідного органу опіки та піклування.

Заявнику роз`яснити, що в разі невиконання вказаних недоліків, дана заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.О. Шарова-Айдаєва

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111940222
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —542/1017/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні