Ухвала
від 02.08.2023 по справі 542/1017/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1017/23

Провадження № 2-о/542/59/23

У Х В А Л А

Іменем України

02 серпня 2023 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Шарової-Айдаєвої О.О.,

присяжних Герман Т.Г., Курбацького Ю.П.,

за участю:

секретаря судового засідання Коркішко А.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Нові Санжари цивільну справу за заявоюОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном,

ВСТАНОВИВ:

28 червня 2023 року до Новосанжарського районного суду Полтавської області через систему «Електронний суд» надійшла заява ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району, Полтавської області, Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, за змістом якої заявник просила:

- визнати недієздатною громадянку ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

- встановити опіку та призначити опікуном над громадянкою ОСОБА_2 її матір ОСОБА_1 , реєстраційний номер обліку податника податків НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Ухвалою судді Новосанжарського районного суду Полтавської області від 05 квітня 2023 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків (а.с. 30-31).

Ухвалою суду від 06 липня 2023 року заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено розглядати справу в порядку окремого провадження, призначено судове засідання на 02 серпня 2023 року (а.с. 91-92).

Зі змісту прохальної частини заяви вбачається, що заявник просила призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану громадянки ОСОБА_2 .

В судовому засіданні заявник клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи підтримала та просила його задовольнити.

Представник заінтересованої особи: органу опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с. 101).

Представник заінтересованої особи: органу опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с. 98).

Представник Новосанжарського дитячого будинку-інтернату в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с. 99), надав заяву про розгляд справи без його участі (а.с. 103).

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши думку заявника, прийшов до висновку, що клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи підлягає задоволенню з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що заявник просила визнати недієздатною свою доньку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановити над нею опіку, оскільки ОСОБА_2 є інвалідом першої групи «А» безстроково, на підтвердження чого надана довідка до акта огляду МСЕК серії 12 ААВ № 473871 (а.с. 24), має діагноз, зокрема, важка розумова відсталість ЗНМ I рівня, що підтверджується висновком № 230 Новосанжарської ЛКК від 03 серпня 2022 року (а.с. 19), консультаційним висновком спеціаліста від 27 березня 2023 року (а.с. 20), висновком психолога від 27 березня 2023 року (а.с. 22).

Частина 1 статті 39 ЦК України передбачає, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Законодавство України встановлює презумпцію психічного здоров`я людини, якщо інше не буде встановлено в законному порядку. Відповідно до статті 3 Закону України «Про психіатричну допомогу» кожна особа вважається такою, що не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах і в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Відповідно до частини 1 статті 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з частиною 1 статті 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Згідно з частиною 3 статті 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частини 2 статті 13 ЦПК України, збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно зі статтею 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Зважаючи на особливості окремого провадження, передбачені частиною 3 статті 294 ЦПК України, враховуючи те, що в матеріалах справи наявні дані про психічне захворювання ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може вона внаслідок цього усвідомлювати значення своїх дії та (або) керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул. Медична, 1, м, Полтава).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Приймаючи до уваги те, що проведення експертизи вимагає певного часу, з метою дотримання розумних строків розгляду справи, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На підставівикладеного,керуючись статтями102-105, 252, 258-260, 298, 353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Призначити усправі №542/1017/23за заявоюОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

-Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

-Яка ступінь глибини психічного захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

-Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул. Медична, 1, м. Полтава).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Направити для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 542/1017/23.

Зобов`язати Новосанжарський дитячийбудинок-інтернат вчинити необхідні дії для проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надати в розпорядження експертів медичні документи.

Витрати за проведення експертизи віднести на рахунок держави.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала підлягає оскарженню в частині зупинення провадження по справі та призначення експертизи в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Повний текст ухвали складений 02 серпня 2023 року.

Суддя О.О. Шарова-Айдаєва

Присяжні Т.Г. Герман

Ю.П. Курбацький

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112579086
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —542/1017/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні