Рішення
від 14.12.2023 по справі 542/1017/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1017/23

Провадження № 2-о/542/59/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2023 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Шарової-Айдаєвої О.О.,

присяжних Герман Т.Г., Курбацького Ю.П.,

за участю:

секретаря судового засідання Коркішко А.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

адвоката особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу зазаявоюОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном,

ВСТАНОВИВ:

28червня 2023року доНовосанжарського районногосуду Полтавськоїобласті черезсистему «Електроннийсуд» надійшлазаява ОСОБА_1 (надалітакож ОСОБА_1 ,заявник),заінтересовані особи:орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області (надалі також орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради), орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області (надалі також орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради), Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном, за змістом якої заявник просила:

- визнати недієздатною громадянку ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

- встановити опіку та призначити опікуном над громадянкою ОСОБА_3 її матір ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Ухвалою судді Новосанжарського районного суду Полтавської області від 05 квітня 2023 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків (а.с. 53-54).

На усунення недоліків позивачем до суду 05 липня 2023 року надано клопотання про усунення недоліків разом із належним чином оформленою заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, відповідно до якої заявник зазначила належних учасників справи, вірну форму звернення до суду та обов`язкового учасника орган опіки та піклування (а.с. 57-90).

Ухвалою суду від 06 липня 2023 року заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено розглядати справу в порядку окремого провадження, призначено судове засідання (а.с. 91-92).

Ухвалою суду від 02 серпня 2023 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу, провадження у справі зупинено на час проведення експертизи (а.с. 106-107).

23 листопада 2023 року суд своєю ухвалою поновив провадження у справі (а.с. 129) у зв`язку з надходженням до суду висновка судово-психіатричного експерта № 542 від 07 листопада 2023 року (а.с. 121-125).

В обґрунтування заяви заявник ОСОБА_1 зазначила, що вона є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є інвалідом і має важку розумову відсталість ЗНМ I рівня та за станом здоров`я потребує догляду, нагляду, перебування у будинку-інтернаті. Вказала, що з її дочка є інвалідом першої групи «А» безстроково, має інвалідність з дитинства. Зазначила, що причиною її інвалідності є хронічне психічне захворювання, яке призводить до обмеження життєдіяльності в самообслуговуванні, орієнтації, спілкуванні, контролі за своєю поведінкою, трудовій діяльності, навчанні, професійному навчанні та здобутті освіти. Заявник зазначила, що у зв`язку з тим, що її дочка має хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого не здатна усвідомлювати своїх дій та (або) керувати ними, потребує медичного нагляду, лікування, постійної сторонньої допомоги і контролю вона перебуває Новосанжарському дитячому будинку-інтернаті Полтавської обласної військової адміністрації Полтавської області на повному державному утриманні.

З метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів дочки - ОСОБА_3 , заявник звернулась до суду із зазначеною заявою.

У судовому засіданні ОСОБА_1 заяву підтримала та просила задовольнити її в повному обсязі.

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області не забезпечив явку свого уповноваженого представника в судове засідання, хоча про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с. 140), клопотань про відкладення судового засідання не надсилав, про причини неявки свого уповноваженого представника не повідомляв.

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області не забезпечив явку свого уповноваженого представника в судове засідання, хоча про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с. 135), клопотань про відкладення судового засідання не надсилав, про причини неявки свого уповноваженого представника не повідомляв.

Новосанжарський дитячий будинок-інтернат не забезпечив явку свого уповноваженого представника в судове засідання, про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином (а.с. 136).

13 грудня 2023 року від Новосанжарського дитячого будинку-інтернату до суду надійшла заява про розгляд справи без участі його представника, в якій заінтересована особа із вимогами заявника погодилась та підтримала їх у повному обсязі (а.с. 142).

Відповідно доабзаців 2та 3частини 1статті 299ЦПК України,питання провиклик фізичноїособи,щодо якоїрозглядається справапро визнанняїї недієздатною,вирішується вкожному випадкусудом ізурахуванням стануїї здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

13 грудня 2023 року до суду надійшла заява Новосанжарського дитячого будинку-інтернату, за змістом якої адміністрація закладу повідомила, що ОСОБА_3 не може брати участі у судовому засіданні за станом здоров`я, тому просили розглянути справу без її участі (а.с. 141).

Поряд із цим у судове засідання з`явився адвокат особи, щодо якоїрозглядається справапро визнанняїї недієздатною,що відповідаєвимогам частини1статті 299ЦПК України,який проти задоволення заяви ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_3 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна не заперечував.

Відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд, заслухавши заявника та адвоката особи,щодо якоїрозглядається справапро визнанняїї недієздатною, вивчивши та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, встановив наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої «А» групи з 11 квітня 2023 року, безстроково, вона потребує постійного стороннього догляду, нагляду, допомоги, що вбачається з довідки до акта огляду МСЕК серії 12 ААВ № 473871 (а.с. 24-25, 80).

Згідно з консультаційним висновком спеціаліста № 651 Комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» від 27 березня 2023 року встановлено, що ОСОБА_3 має діагноз: F 73.1 Глибока розумова відсталість з вираженим розладом поведінки, які потребують догляду і лікування, повною залежністю від сторонніх осіб та нездатністю до самостійного обслуговування (а.с. 20, 69).

Відповідно до висновку № 730 Новосанжарської ЛКК від 03 серпня 2022 року, ОСОБА_3 має діагноз: важка розумова відсталість ЗНМ I рівня. По стану здоров`я потребує догляду, нагляду, перебування у будинку-інтернаті (а.с. 19, 69).

З довідки Новосанжарського дитячого будинку-інтернату від 08 червня 2023 року № 04-11/643 вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться на повному державному утриманні у Новосанжарському дитячому будинку-інтернаті з 29 квітня 2015 року і по даний час (а.с. 26, 71).

Відповідно до посвідчення серії НОМЕР_3 , ОСОБА_3 є отримувачем державної соціальної допомоги, як дитина з інвалідністю (а.с. 40-41, 86-87).

Із матеріалів справи вбачається, що заявниця є матір`ю ОСОБА_3 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьком є ОСОБА_4 та матір`ю ОСОБА_1 (а.с. 47-48, 85).

Отже, ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи, виданої виконавчим комітетом Новосанжарської селищної ради, гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 29).

З довідки виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області №144 від 20 червня 2022 року вбачається, що гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 36, 78).

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 02 серпня 2023 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану гр. ОСОБА_3 (а.с. 106-107).

За наслідками судово-психіатричної експертизи складено висновок судово-психіатричного експерта № 542 від 07листопада 2023 року (а.с. 121-125).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 542 від 07 листопада 2023 року, експерт вказав, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді глибокої розумової відсталості. Наявний стійкий хронічний психічний розлад позбавляє ОСОБА_3 здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до статті 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Згідно з частиною 1 статті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

З огляду на викладене, враховуючи, що ОСОБА_3 виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу, і наявний хронічний стійкий психічний розлад ОСОБА_3 є таким, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вимоги про визнання ОСОБА_3 недієздатною, суд вважає обґрунтованими.

Згідно з частиною 6 статті 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ «Наталія Михайленко проти України» (2013), «Станєв проти Болгарії» (2012), адже частиною 6 статті 300 ЦПК України встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки).

З урахуванням характеру та ступеня психічного розладу ОСОБА_3 суд вважає доцільним визначити максимальний строк дії рішення - 2 роки.

Згідно з частиною 1 статті 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою, у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями статті 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

В силу частини 1 статті 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Судом встановлено, що заявник зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , а її дочка ОСОБА_3 , знаходиться на повному державному утриманні в Новосанжарському дитячому будинку-інтернаті за адресою: АДРЕСА_1 .

Незважаючи на віддаленість місця проживання ОСОБА_1 , з метою захисту особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_3 , яка за станом здоров`я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки, а також для піклування та створення їй необхідних побутових умов, здійснення за нею належного догляду та забезпечення її лікування, заявник звернулась до суду із заявою про визнання своєї дочки недієздатною та призначення її опікуном над ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки № 37 від 24 травня 2023 року виданої АЗПСМ с. Великі Сорочинці Миргородської міської ради Полтавської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на «Д» обліку не перебуває. Шкідливих звичок не має. За станом здоров`я має право бути опікуном власної дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 23, 79).

Згідно з висновком лікарняно-консультативної комісії № 3 від 13 червня 2023 року, складеним АЗПСМ м. Миргород, встановлено що ОСОБА_1 на «Д» обліку не знаходиться, діагноз - практично здорова. За станом здоров`я може бути опікуном ОСОБА_3 , 2005 року народження (а.с. 18, 68).

Відповідно до довідки, виданої КНП «Миргородська лікарня інтенсивного лікування» Миргородської міської ради від 24.05.2023 - ОСОБА_1 не перебуває на обліку у лікаря - нарколога і за медичною допомогою до цього спеціаліста не зверталась (а.с. 27, 72).

Згідно з довідкою виданою КНП «Миргородська лікарня інтенсивного лікування» Миргородської міської ради від 24.05.2023 - ОСОБА_1 не перебуває на обліку у лікаря - психіатра і за медичною допомогою до цього спеціаліста не зверталась (а.с. 28, 73).

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявні судимості», ОСОБА_1 станом на 21 червня 2023 року до кримінальної відповідальності не притягувалась, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 17, 67).

З характеристики, наданої Декабристівською гімназією Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області вбачається, що ОСОБА_1 , яка працює учителем початкових класів, характеризується позитивно за місцем роботи (а.с. 49, 84).

Рішенням Виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, як органу опіки та піклування, від 12 червня 2023 року № 91 «Про затвердження висновку про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_3 » вирішено затвердити висновок про доцільність визнання недієздатною ОСОБА_3 , та призначення опікуном над нею ОСОБА_5 (а.с. 42-45, 82-83).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне призначити опікуном над ОСОБА_3 її матір - ОСОБА_1 , оскільки таке призначення буде повністю відповідати інтересам ОСОБА_3 .

Таким чином, заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Враховуючи те, що у справі були понесені витрати на проведення судово-психіатричної експертизи у розмірі 4 303 грн 52 коп. з ПДВ, відповідно до частини 2 статті 299 ЦПК України, зазначені витрати відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись частиною 6 статті 259, статтями 263-265, 295-300, ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:орган опікита піклуваннявиконавчого комітетуВеликосорочинської сільськоїради Миргородськогорайону Полтавськоїобласті,орган опікита піклуваннявиконавчого комітетуНовосанжарської селищноїради Полтавськогорайону Полтавськоїобласті,Новосанжарський дитячийбудинок-інтернат,про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікита призначенняопікуном, задовольнити.

Визнати громадянку ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити опіку та призначити опікуном над громадянкою ОСОБА_3 її матір ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Нікополь, Дніпропетровська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Строк дії рішення суду - два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи щодо визначення психічного стану ОСОБА_3 , в розмірі 4 303 грн 52 коп. (чотири тисячі триста три гривні п`ятдесят дві копійки) компенсувати за рахунок держави Державній установі "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", оплату експертизи здійснювати за такими реквізитами: 04803492, ДУ "ІПСПЕМН МОЗ України", ІПН 048034926566, р/р UA158201720313251005201007077, МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м. Києва, призначення платежу: "Експерт ОСОБА_6 , за проведення експертизи ОСОБА_3 ".

Роз`яснити заявнику положення статті 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення надіслати до органу опіки та піклування Виконавчого комітету Великосорочинської сільськоїради Миргородськогорайону Полтавськоїобласті та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ;

заінтересована особа:орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 04381571, вул. Гоголя, буд. 26, с. Великі Сорочинці, Миргородський район, Полтавська область;

заінтересована особа:орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 04382553, вул. Центральна, 23, смт Нові Санжари, Полтавський район, Полтавська область, 39300;

заінтересована особа:Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, код ЄДРПОУ 03189251, вул. Пролетарська, буд. 33, смт Нові Санжари, Полтавський район, Полтавська область;

особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ;

адвокат особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , ордер на надання правничої (правової) допомоги № ВМ 104315 від 01.12.2023.

Повний текст рішення складений 18 грудня 2023 року.

Головуючий суддя О.О. Шарова-Айдаєва

Присяжні Т.Г. Герман

Ю.П. Курбацький

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115711682
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном

Судовий реєстр по справі —542/1017/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні