Ухвала
від 06.07.2023 по справі 542/1017/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1017/23

Провадження № 2-о/542/59/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження в справі

06 липня 2023 року смт Нові Санжари

Суддя Новосанжарського районного суду Полтавської області Шарова-Айдаєва О.О., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області (вул. Центральна, 23, смт Нові Санжари, Полтавський район, Полтавська область), орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області (вул. Гоголя, буд. 26, с. Великі Сорочинці, Миргородський район, Полтавська область), Новосанжарський дитячий будинок-інтернат (вул. Пролетарська, буд. 33, смт Нові Санжари, Полтавський район, Полтавська область) про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном,

ВСТАНОВИВ:

28 червня 2023 року до Новосанжарського районного суду Полтавської області через систему «Електронний суд» надійшла заява ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району, Полтавської області, Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, за змістом якої заявник просила:

- визнати недієздатною громадянку ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ;

- встановити опіку та призначити опікуном над громадянкою ОСОБА_2 її матір ОСОБА_1 , реєстраційний номер обліку податника податків НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Великий Байрак, Миргородський район, Полтавська область, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Новосанжарського районного суду Полтавської області від 05 квітня 2023 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків (а.с. 30-31).

На усуненнянедоліків позивачемдо суду05липня 2023року наданоклопотання проусунення недоліківразом ізналежним чиномоформленою заявоюпро визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікиі призначенняопікуна,відповідно доякої заявникзазначила належних учасників справи, вірну форму звернення до суду та обов`язкового учасника орган опіки та піклування (а.с. 57-90).

Справа підсудна Новосанжарському районному суду Полтавської області.

Заява відповідає вимогам статті 297 ЦПК України, заявником додані її копії і копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості заінтересованих осіб.

Відповідно до частини 2 статті 19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, зокрема, у порядку окремого провадження.

Згідно з частиною 3 статті 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Підстав для залишення заяви без руху, повернення заяви або відмови у відкритті провадження у справі, які передбачені статтями 185-186 ЦПК України, немає.

Зазначена заява подана з додержанням вимог статей 175, 177, 297 УПК України.

Відповідно допункту 1частини 2статті 293ЦПК України,суд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно з частиною 4 статті 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Частиною 1 статті 299 ЦПК України передбачено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Отже, розгляд справи необхідно здійснювати за участю особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - ОСОБА_2 , заявника та представників органу опіки та піклування.

В силу частини 1 статті 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про необхідність прийняти заяву до розгляду в порядку окремого провадження, відкрити провадження у справі і призначити дату, час і місце судового засідання.

На підставі викладеного, керуючись статтями 19, 258-260, 293, 295-299 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву та відкрити провадження у цивільній справі № 542/1017/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, орган опіки та піклування виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, Новосанжарський дитячий будинок-інтернат про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном.

Розгляд даної справи проводити у порядку окремого провадження.

Призначити у справі судове засідання на 02серпня 2023року о15год.00хв. у приміщенні Новосанжарського районного суду Полтавської області (площа Перемоги, 11, смт. Нові Санжари).

В судове засідання викликати учасників справи.

Розгляд справи здійснювати за участю особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - ОСОБА_2 .

Зобов`язати Новосанжарський дитячийбудинок-інтернат забезпечити явку ОСОБА_2 в судове засідання на 02 серпня 2023 року о 15 год. 00 хв.

Розгляд справи здійснювати у складі одного судді і двох присяжних.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Заінтересованим особам надіслати копію заяви з доданими до неї документами.

Повідомити учасників справи, що інформацію щодо справи, що розглядається, вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud1621/.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.О. Шарова-Айдаєва

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112026721
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —542/1017/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні