Ухвала
від 03.07.2023 по справі 540/8074/21
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 540/8074/21

УХВАЛА

26 червня 2023 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіЛевчук О.А.

за участю секретаряГур`євої К.І.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Одесі справу за позовом ОСОБА_1 до Міністерства юстиції України, Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходиться справа за даним позовом.

Від представника відповідача Міністерства юстиції України надійшло клопотання про витребування у ТОВ «ЦСМ «Ваше здоров`я» інформацію щодо дійсності проходження амбулаторного лікування ОСОБА_1 у період з 11 жовтня 2021 року по 29 жовтня 2021 року та з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року, а також засвідчену належним чином копію ліцензії Міністерства охорони здоров`я України з медичної практики, дійсної у період з 11 жовтня 2021 року по 05 листопада 2021 року. Крім того, представник відповідача просить витребувати від Міністерства охорони здоров`я України інформацію про наявність ліцензії Міністерства охорони здоров`я України з медичної практики у ТОВ «ЦСМ «Ваше здоров`я» (код ЄДРПОУ 33997255), дійсної у період з 11 жовтня 2021 року по 05листопада 2021 року.

В клопотанні представник відповідача зазначив, що в обґрунтування поважності пропуску строку позовної давності до суду надано, серед іншого, довідки ТОВ «ЦСМ «Ваше здоров`я» відповідно до яких ОСОБА_1 у період з 11 жовтня 2021 року по 29 жовтня 2021 року та з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року перебував на амбулаторному лікуванні. Однак, Міністерство юстиції України ставить під сумнів достовірність зазначених довідок, оскільки згідно даних реєстрів ТОВ «ЦСМ «Ваше здоров`я» перебуває у стані припинення та не здійснює будь-яку медичну практику. Крім того, відповідно до ліцензійного реєстру МОЗ України у ТОВ «ЦСМ «Ваше здоров`я» дія ліцензії з медичної практики закінчилась та оновлена не була.

Від представника позивача надійшли заперечення на клопотання про витребування доказів, в яких зазначено, що відповідачем не надано доказів того, що ним вживались заходи задля отримання інформації та копій документів у ТОВ «ЦСМ «Ваше здоров`я» та того, що ним здійснено усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання таких доказів. Також, в клопотанні не обґрунтовано належним чином, які саме обставини та аргументи будуть доводити чи спростовувати письмові докази, які відповідач просить витребувати. Крім того, інформація щодо наявності або відсутності ліцензії у ТОВ «ЦСМ «Ваше здоров`я» є відкритою.

В судовому засіданні представники відповідачів клопотання про витребування доказів підтримали, просили його задовольнити.

Представники позивача проти задоволення клопотання заперечували, просили суд відмовити в його задоволенні.

Вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч. 1-3 ст. 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Згідно ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Однак, всупереч приписам статті 80 КАС України, звертаючись до суду з клопотання про витребування доказів представником відповідача Міністерства юстиції України не зазначено та не додано доказів, які підтверджували б, що ним здійснено усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання таких доказів.

В той же час, з матеріалів справи вбачається, що звертаючись до суду з позовною заявою, в обґрунтування позовних вимог та поважності причин пропуску строку звернення до суду, позивачем, ОСОБА_1 , були надані до суду довідки № 2110/29, № 2111/05 про знаходження в період з 11 жовтня 2021 року по 29 жовтня 2021 року, та в період з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року на амбулаторному лікуванні у ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я».

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 13.01.2006 року проведено державну реєстрацію ТОВ ««Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» (код ЄДРПОУ 33997255), види діяльності: 47.73 роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізований магазинах (основний), 47.74 роздрібна торгівля медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах, яке з 13.05.2021 року знаходиться в стані припинення.

При цьому, згідно даних ліцензійного реєстру Міністерства охорони здоров`я України 22.02.2006 року ТОВ ««Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» (код ЄДРПОУ 33997255) видано ліцензію з медичної практики, статус якої не дійсна. Однак, в реєстрі відсутні відомості про дату з якої саме така ліцензія є недійсною.

Згідно ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 4 ст. 77 КАС України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно ч. 6, 7, 8 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі, зокрема, направлення судового доручення щодо збирання доказів - до надходження ухвали суду, який виконував доручення, про виконання доручення або неможливість виконання доручення.

Згідно ч. 6 ст. 7 КАС України у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Враховуючи викладене, для всебічного та об`єктивного розгляду справи, з метою з`ясування всіх обставин у справ, суд вважає за необхідне витребувати від ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» (код ЄДРПОУ 33997255, адреса місцезнаходження: 01014, м. Київ, вул. Підвисоцького, 19) інформацію та належним чином завірені копії документів щодо того чи перебував ОСОБА_1 на амбулаторному лікуванні у ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» в період з 11 жовтня 2021 року по 29 жовтня 2021 року, та в період з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року, інформацію та належним чином завірені копії документів щодо дати та підстав видачі ОСОБА_1 довідок № 2110/29, № 2111/05 про знаходження в період з 11 жовтня 2021 року по 29 жовтня 2021 року, та в період з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року на амбулаторному лікуванні у ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я», а також належним чином завірену копію ліцензії з медичної практики, виданої ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я», дійсної в період з 11 жовтня 2021 року по 05 листопада 2021 року, у разі неможливості надання витребуваних копій документів надати письмову інформації із зазначенням причин, а також витребувати від Міністерства охорони здоров`я України інформацію та належним чином завірені копії документів щодо видачі ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» (код ЄДРПОУ 33997255, адреса місцезнаходження: 01014, м. Київ, вул. Підвисоцького, 19) ліцензії з медичної практики дійсної в період з 11 жовтня 2021 року по 05 листопада 2021 року, та зупинити провадження у справі для одержання витребуваних документів.

Керуючись ст. ст. 9, 77, 80, 243, 248, КАС України суд,-

У Х В А Л И В:

Витребувати від ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» (код ЄДРПОУ 33997255, адреса місцезнаходження: 01014, м. Київ, вул. Підвисоцького, 19) інформацію та належним чином завірені копії документів щодо того чи перебував ОСОБА_1 на амбулаторному лікуванні у ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» в період з 11 жовтня 2021 року по 29 жовтня 2021 року, та в період з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року, інформацію та належним чином завірені копії документів щодо дати та підстав видачі ОСОБА_1 довідок № 2110/29, № 2111/05 про знаходження в період з 11 жовтня 2021 року по 29 жовтня 2021 року, та в період з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року на амбулаторному лікуванні у ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я», а також належним чином завірену копію ліцензії з медичної практики, виданої ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я», дійсної в період з 11 жовтня 2021 року по 05 листопада 2021 року, у разі неможливості надання витребуваних копій документів надати письмову інформації із зазначенням причин.

Витребувати від Міністерства охорони здоров`я України інформацію та належним чином завірені копії документів щодо видачі ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» (код ЄДРПОУ 33997255, адреса місцезнаходження: 01014, м. Київ, вул. Підвисоцького, 19) ліцензії з медичної практики дійсної в період з 11 жовтня 2021 року по 05 листопада 2021 року.

Зобов`язати ТОВ «Центр сімейної медицини «Ваше здоров`я» та Міністерство охорони здоров`я України у строк до 21 липня 2023 року надати вказану інформацію та належним чином завірені копії документів до Одеського окружного адміністративного суду, розташованого за адресою: 65062, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14.

Зупинити провадження по справі № 540/8074/21 для одержання витребуваних документів.

Призначити дату наступного судового засідання на 26 липня 2023 року на 14:30 год.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена в порядку та в строки встановлені ст.ст. 295, 297 КАС України. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили в порядку передбаченому статтею 256 КАС України.

Повний текст ухвали складено та підписано 03 липня 2023 року.

Суддя О.А. Левчук

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111945255
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо звільнення з публічної служби

Судовий реєстр по справі —540/8074/21

Ухвала від 21.05.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Постанова від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Постанова від 29.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні