Ухвала
від 04.07.2023 по справі 592/9584/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/9584/23

Провадження № 2/592/2176/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2023 року м.Суми

Суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Шияновська Т.В., розглянув матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека», директора Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека» Заговори Ю., відділу культури Сумської міської ради, начальника відділу культури Сумської міської ради Цибульської Н., про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до Ковпаківського районного суду м. Суми з вказаним позовом, в якому просить:

- визнати незаконним та скасувати наказ Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська міська централізована бібліотечна система» «Про звільнення ОСОБА_1» №37-К від 22.05.2023 (щодо звільнення її з посади палітурника Центральної міської бібліотекиім. Т.Г. Шевченка);

- поновити її на роботі у Центральній міській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка на посаді палітурника Центральної міської бібліотекиім. Т.Г. Шевченка, починаючи з 31.05.2023;

- стягнути на її користь з відповідачів середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 6700,05 грн за час вимушеного прогулу за період з 01.06.2023 по 30.06.2023 включно та у розмірі 319,05 грн за кожний наступний робочий день вимушеного прогулу по дату поновлення на роботі включно, у рівних частинах з кожного з них по 25%, шляхом перерахування централізованою бухгалтерією відділу культури Сумської міської ради на її рахунок;

- стягнути на її користь з відповідачів понесені нею судові витрати у сумі 199,00 грн у рівних частинах з кожного з них, тобто по 49,75 грн, шляхом перерахування централізованою бухгалтерією відділу культури Сумської міської ради на її рахунок;

- додатково повідомити її про факт прийняття рішення у даній справі шляхом направлення відповідного електронного листа на її та її представника електронні адреси ( ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 );

- окремо роз`яснити порядок виконання рішення суду про поновлення її на роботі у Центральній міській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка на посаді палітурника Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка, починаючи з 31.05.2023, враховуючи зміну назви та реорганізацію Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська міська централізована бібліотечна система» у Комунальний заклад Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека», що як правонаступник Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська міська централізована бібліотечна система» з 01.06.2023 включив до свого складу Центральну міську бібліотекуім. Т.Г. Шевченка, яка до моменту такого включення входила до складу Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська міська централізована бібліотечна система».

Відповідно до ст.23 ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

Позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом (ч.1 ст.27 ЦПК України).

Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ч.2 ст.27 ЦПК України).

Відповідно до ч.15 ст.28 ЦПК України, позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред`являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача.

В даному випадку трудовий спір щодо звільнення з посади та поновлення на роботі виник між позивачкою ОСОБА_1 та Комунальним закладом Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека», як правонаступником Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська міська централізована бібліотечна система».

При цьому Комунальний заклад Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека» є юридичною особою - самостійним суб`єктом у цивільних правовідносинах, місцезнаходженням якого згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формуваньє вул. Нижньовоскресенська, буд. 6, Зарічний район, м. Суми.

Відтак пред`явлені похідні позовні вимоги про стягнення 25% середнього заробітку за час вимушеного прогулу з відділу культури Сумської міської ради, з яким будь-які цивільно-правові відносини у ОСОБА_1 відсутні, не надає право на застосування позивачкою альтернативної підсудності за ч.15 ст.28 ЦПК України.

Дотримання судами процесуальних норм інституту підсудності є вимогою ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яке гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Позивачці слід врахувати, що розгляд і вирішення справи неповноважним судом, зокрема внаслідок порушення правил визначення підвідомчості та підсудності, є підставою для скасування навіть правильного за суттю рішення суду.

Відповідно до ч.9 ст.187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 ЦПК України.

Згідно з п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, справу слід передати за підсудністю до Зарічного районного суду м. Суми, тобто за зареєстрованим місцем проживання позивачки ОСОБА_1 та місцезнаходженням належного відповідача - Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека» (ч.2 ст.27 ЦПК України та ч.1 ст.28 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 187, 353, 354 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

Цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека», директора Комунального закладу Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека» Заговори Ю., відділу культури Сумської міської ради, начальника відділу культури Сумської міської ради Цибульської Н., про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу, передати на розгляд до Зарічного районного суду м. Суми (вул. Академічна, буд.13, м. Суми, 40000) за підсудністю.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення до Сумського апеляційного суду.

Передача справи на розгляд іншого суду здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Суддя Т.В. Шияновська

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу111995514
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —592/9584/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Шияновська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні