Ухвала
від 30.06.2023 по справі 278/3105/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №278/3105/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 червня 2023 року м. Житомир

Житомирський районнийсуд Житомирськоїобласті ускладі головуючогосудді ДубовікО.М.,за участюсекретаря судовогозасідання МорозК.Г.,розглянувши заправилами загальногопозовного провадженняцивільну справуза позовноюзаявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛВІТА-БУД»</a>, третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,-Товариство зобмеженою відповідальністю«Ріел СмартБілдінг» про визнання права власності на майнові права в об`єкті фінансування будівництва,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду позовною заявою, яку згодом уточнив та у якій просить суд: визнати за ОСОБА_1 право власності на майнові права щодо неподільної житлової площі в 43,36 квадратних метри в об`єкті незавершеного будівництва житлового будинку квартирі з будівельним номером АДРЕСА_1 Житомирської області по вул. Євгена Рихліка, 4, які виникли на підставі участі ОСОБА_1 у фонді фінансового будівництва за програмою ТзОВ «Олвіта-Буд (договір про участь у ФФБ № 141-3-Ж (т. 2, а.с. 143-145).

Провадження у справі було відкрито за правилами загального позовного провадження (т. 1, а.с. 44).

Клопотанням представник позивача - адвокат Вернидуб Д. В. просив суд залишити без розгляду позовні вимоги, які були пред`явлені до юридичних осіб - Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Вернісаж-1" та Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Вернісаж-2" як до відповідачів (т. 2 а.с. 116).

Суд вважає заможливе задовольнити таке клопотання позивача, керуючись ст. ст. 43, 49 та 251 ЦПК України, визначивши статус Товариства з обмеженою відповідальністю «Ріел Смарт Білдінг» як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору в порядку ст. 53 ЦПК України та на підставі поданої позовної заяви про зміну предмету позову (уточненої) від 20.06.2023 року.

30.06.2023 року на розгляд суду подано спільну заяву про затвердження мирової угоди із самою мировою угодою, підписаною позивачем, представником відповідача ТОВ «Олвіта-Буд» та представником третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ТОВ «Ріел Смарт Білдінг» (т. 2, а.с. 162-167).

У підготовче судове засідання учасники справи не з`явилися, проте представниками позивача та відповідача до канцелярії суду подано спільну письмову заяву від 30.06.2023 року про розгляд справи у їх відсутності, просять суд мирову угоду затвердити (т. 2, а.с. 168).

Суд розглядає справу у відсутності учасників справи. Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Згідно заяви про затвердження мирової угоди та мирової угоди, підписаною підписаною позивачем, представником відповідача ТОВ «Олвіта-Буд» та представником третьої особи ТОВ «Ріел Смарт Білдінг», сторони у справі дійшли згоди про можливість врегулювання спору мирним шляхом.

Відповідно до ч. 7 ст. 49 ЦПК Українисторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст.207ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

У ст.208ЦПК України зазначено, що виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження".

У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Виходячи зі змісту мирової угоди, письмової заяви учасників справи про затвердження мирової угоди, суд приходить до висновку, що дійсно між учасниками справи досягнуто примирення, позивач та його представник, відповідач та представник третьої особи підтримують подану суду мирову угоду, просять затвердити таку угоду.

Відповідно до ч. 4 ст.207ЦПК України укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Згідно п. 5 ч. 1, ч. ч. 2, 3 ст.255ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Враховуючи вільну волю сторін мирової угоди щодо її укладення, те, що умови мирової угоди стосують лише прав та обов`язків сторін, сторони мирової угоди розуміють наслідки її укладення та дійсно бажають їх настання, виходячи із того, що умови мирової угоди не суперечать закону і не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб, є виконуваними, суд вважає, що заява про затвердження мирової угоди та закриття провадження по справі підлягає задоволенню.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. ст. 2-4, 7-13, 17-19, 49, 60, 64, 76-82, 89, 95, 223, 240, 247, 207, 251, 255, 256, 258-261, 268, 272, 352, 354-355, п. 3 Прикінцевих положень, п. 15.5. Перехідних положень ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача - адвоката Дмитра Вернидуба про залишення позовних вимог до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Вернісаж-1" та Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Вернісаж-2" задовольнити.

Залишити без розгляду позовні вимоги ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Вернісаж-1" та Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Вернісаж-2".

Спільну заяву від 30.06.2023 року про затвердження мирової угоди, якладеної між ОСОБА_1 , Товариством з обмеженою відповідальністю «ОЛВІТА-БУД» та Товариством з обмеженою відповідальністю «РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ» задовольнити.

Затвердити мирову угоду від 30.06.2023 року наступного змісту:

1. ОСОБА_1 , Товариство з обмеженою відповідальністю «ОЛВІТА-БУД»</a> та Товариство з обмеженою відповідальністю «РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ», надалі Сторони, даною угодою підтверджують досягнення домовленості щодо предмету спору - право власності на майнові права на квартиру з будівельним номером АДРЕСА_1 Житомирської області по вулиці Євгена Рихліка, 4.

2. Дана домовленість додатково оформлена договором №ВЕ3-2/95 купівліпродажу майнових прав на квартиру, укладеного між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ОЛВІТА-БУД», в якому зазначено про те, що вказане Товариство є Продавцем майнових прав на квартиру на підставі наступних документів:

2.1. Договір 1/6-ФЗ про участь у будівництві та передачу частини функцій замовника (нова редакція) від 10.06.2019 року.

2.2. Акт прийому-передачі будівельного майданчика від 10.06.2019 року, укладений між ТОВ "ОЛВІТА-БУД" та ТОВ "РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ", що є невід`ємною частиною Договору № 1/6-ФЗ про участь у будівництві та передачу частини функцій замовника (нова редакція) від 10.06.2019 року.

2.3. Дозвіл на виконання будівельних робіт № 72 від 15.04.2008 року, виданий Житомирським відділом Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Житомирській області з наступними змінами, зареєстрованими Державною архітектурно-будівельною інспекцією України, реєстраційний № ІУ 123173632045.

2.4. Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1804708442017 від 19.12.2017 року.

2.5. Договір оренди землі від 01.02.2018 року та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права № 117340101 від 16.03.2018 року.

2.6. Проектно-кошторисна документація на будівництво Об`єкту будівництва, затверджена у встановленому законодавством України порядку.

Предметом цього Договору є майнові права на Квартиру, які після набуття ОСОБА_1 , як Покупцем, їх у власність реалізуються шляхом набуття права власності (володіння, користування та розпорядження) на Квартиру після прийняття Об`єкта будівництва в експлуатацію та оформлення Покупцем відповідних правовстановлюючих документів (державної реєстрації права власності).

За умови виконання своїх обов`язків за цим Договором Покупець ОСОБА_1 отримає від Продавця ТОВ "ОЛВІТА-БУД" документи, необхідні для оформлення правовстановлюючих документів (державної реєстрації права власності), що підтверджують право власності Покупця на Квартиру.

АДРЕСА_2 . Сторони домовились, що за ОСОБА_1 визнається факт повної оплати майнових прав на Квартиру в частині 43,36 кв.м., які були оплачені згідно договору про участь у фонді фінансування будівництва, та які беззаперечно визнані ТОВ "ОЛВІТА-БУД" та ТОВ "РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ".

4. Сторони домовились, що ціна майнових прав на Квартиру в частині 38,74 кв.м., що не були оплачені Покупцем, становить еквівалент 24 364,78 доларів США (двадцять чотири тисячі триста шістдесят чотири долари США 78 центів), згідно з курсом купівлі готівкового долару США до гривні та підлягають оплаті щомісячно у сумі щомісячного платежу, що становить еквівалент 676,80 доларів США (шістсот сімдесят шість доларів США 80 центів), в т.ч. ПДВ 20%, протягом 36 місяців, починаючи з дати прийняття Об`єкта будівництва в експлуатацію.

5. Сторони домовились, що у випадку проведення ОСОБА_1 оплати вартості майнових прав на Квартиру в частині 38,74 кв.м. в сумі, що становить еквівалент 24 364,78 доларів США (двадцять чотири тисячі триста шістдесят чотири долари США 78 центів), ТОВ "ОЛВІТА-БУД" зобов`язується передати вказану квартиру на підставі Акту приймання-передачі Квартири, як сукупності майнових прав, протягом 10 календарних днів від дати здійснення Покупцем повного розрахунку за №ВЕ3-2/95 купівліпродажу майнових прав на квартиру. В свою чергу Покупець зобов`язується на запрошення Продавця прибути задля підписання Акту приймання-передачі.

5.1. У випадку, якщо ОСОБА_1 не виконує свої зобов`язання в частині оплати вартості майнових прав на Квартиру в частині 38,74 кв.м. в сумі, що становить еквівалент 24 364 (двадцять чотири тисячі триста шістдесят чотири) долари США 78 центів та/або не з`являється на виклик Продавця задля підписання Акту приймання-передачі протягом 10 календарних днів від дати здійснення Покупцем повного розрахунку за договором №ВЕ3-2/95 купівліпродажу майнових прав на квартиру, дія Договору припиняється, ТОВ "ОЛВІТА-БУД" повертає Покупцю сплачену вартість майнових прав за вирахуванням штрафу в сумі 200 000,00 (двісті тисяч гривень).

6. У разі невиконання Сторонами затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

6.1. У разі прийняття ТОВ "ОЛВІТА-БУД" Об`єкта будівництва в експлуатацію, виконання ОСОБА_1 умов пунктів 4, 5 мирової угоди, але невиконання ТОВ "ОЛВІТА-БУД" умов пункту 5 мирової угоди, ОСОБА_1 вправі додатково стягнути штраф з ТОВ "ОЛВІТА-БУД" на свою користь у сумі 200 000,00 (двісті тисяч) гривень, та дана Мирова угода є підставою для стягнення даної суми штрафу в примусовому порядку.

7. ОСОБА_1 заявляє, що факт підписання даної Мирової угоди свідчить про повне врегулювання спору, який є предметом судового розгляду Житомирського районного суду Житомирської області у справі № 278/3105/21 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "ОЛВІТА-БУД", третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ТОВ "РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ" про визнання права власності на майнові права інвестора в об`єкті фінансування будівництва.

8. Товариство з обмеженою відповідальністю «ОЛВІТА-БУД»</a> заявляє, що факт підписання даної Мирової угоди свідчить про повне та беззаперечне врегулювання спору, який є предметом судового розгляду Житомирського районного суду Житомирської області у справі № 278/3105/21 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "ОЛВІТА-БУД", третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ТОВ "РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ" про визнання права власності на майнові права інвестора в об`єкті фінансування будівництва.

9. Товариство з обмеженою відповідальністю «РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ» заявляє, що факт підписання даної Мирової угоди свідчить про повне та беззаперечне врегулювання спору, який є предметом судового розгляду Житомирського районного суду Житомирської області у справі № 278/3105/21 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "ОЛВІТА-БУД", третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ТОВ "РІЕЛ СМАРТ БІЛДІНГ" про визнання права власності на майнові права інвестора в об`єкті фінансування будівництва.

10. Сторони, що уклали цю мирову угоду, домовились повідомити про це суд, подавши спільну заяву про затвердження та визнання мирової угоди із закриттям провадження у справі, додавши до заяви дану Мирову угоду.

11. Сторони заявлять що ні у процесі укладення даної угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі і Держави.

12. Сторони підтверджують, що всі викладені умови цієї угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї угоди. Сторони домовилися, що будь-які судові витрати (зокрема, судовий збір, послуги адвокатів) у справі покладаються на Сторони, у межах понесених ними витрат та не підлягають до відшкодування іншими Сторонами.

13. Дана Мирова угода складена українською мовою і підписана у чотирьох оригінальних примірниках, з яких один надається у справу № 278/3105/21 та по одному для кожної сторони і набуває чинності з моменту затвердження її судом.

Провадження у даній цивільній справі закрити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом 15 днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О. М. Дубовік

Дата ухвалення рішення30.06.2023
Оприлюднено11.07.2023
Номер документу112071969
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майнові права в об`єкті фінансування будівництва

Судовий реєстр по справі —278/3105/21

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні