Ухвала
від 14.06.2023 по справі 761/31360/14-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/31360/14-ц

Провадження № 4-с/761/151/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2023 року Суддя Шевченківського районного суду м. Києва Волошин В.О. розглянувши матеріали скарги ОСОБА_1 на дії Шевченківського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), заінтересована особа: Кредитна спілка «Український фінансовий союз», про визнання бездіяльності неправомірною; зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

У червні 2023р. на адресу Шевченківського районного суду м. Києва надійшла вказана скарга.

Згідно зі ст. 449 ЦПК України скаргу може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав або свобод. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в п. 16 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у цивільних справах» від 07 лютого 2014р. № 6, скаргу на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби може бути подано до суду у десятиденний строк, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав чи свобод. Такий строк є процесуальним, може бути поновлений за наявності поважних для цього причин за заявою заявника, яка подається одночасно зі скаргою або викладається в скарзі у вигляді клопотання. Якщо скаргу подано з пропуском строку, встановленого законом, та відсутнє клопотання про його поновлення, така скарга суддею одноособово залишається без розгляду при її прийнятті та повертається заявникові. При цьому, заявникові може бути роз`яснено право на повторне звернення до суду на загальних підставах.

Як вбачається з прохальної частини скарги, скаржник просить суд визнати бездіяльність неправомірною щодо невиконання ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 17 січня 2018р. №761/31360/14-ц та зобов`язати ДВС відновити виконавче провадження НОМЕР_1 на підставі вказаної ухвали. З тексту скарги вбачається, що скаржник у 2018р. декілька разів звертався до Шевченківського відділу ДВС щодо виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 17 січня 2018р. (отже про порушення свого права знав ще у 2018р.). Крім того, скаржник зазначає, що Шевченківським відділом ДВС було винесено постанову від 16 вересня 2019р. в межах ВП НОМЕР_1 про скасування постанови про повернення виконавчого документу стягувачу від 27 червня 2017р., однак з вказаною скаргою звернувся до суду лише 02 червня 2023р. (згідно з поштовим штемпелем).

Стороною скаржника не подавалося до суду клопотання про поновлення пропущеного строку на оскарження дій виконавця. Доводи скаржника про те, що його аналогічну скаргу, подану у вересні 2022р., було залишено без розгляду ухвалою від 23 вересня 2023р., однак про існування вказаної ухвали він дізнався тільки 29 травня 2023р., не беруться судом до уваги, оскільки вони не підтверджені жодними належними та допустимими доказами.

Згідно ч. 1 ст. 251 ЦК України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Згідно ст. 253 ЦК України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Таким чином, на день звернення заявника до суду із вказаною скаргою сплинув десятиденний строк, встановлений ст. 449 ЦПК України, клопотання про його поновлення заявником не подано.

Відповідно до вимог ст. 126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на викладене, суддя прийшов до висновку, що оскільки строк для подання скарги сплинув, а заявником не подано клопотання про поновлення вказаного строку, то скарга підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 126, 259-261, 449 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Скаргу ОСОБА_1 на дії Шевченківського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), заінтересована особа: Кредитна спілка «Український фінансовий союз», про визнання бездіяльності неправомірною; зобов`язання вчинити дії - залишити без розгляду.

Ухвалу суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги, протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено11.07.2023
Номер документу112086590
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —761/31360/14-ц

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 23.09.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 17.01.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 17.01.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні