Ухвала
від 11.07.2023 по справі 338/473/22
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №338/473/22

11 липня 2023 року Богородчанський районний суд

Івано-Франківської області

в складі: головуючого - судді Решетова В. В.,

з участю секретаря Остапишин І. Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство", 3-ї особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (ДП «Ліси України») (в особі директора філії «Осмолодське лісовегосподарство» ФрикО.Б.) про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство", в якій просить поновити його на роботі на посаді головного лісничого та стягнути з відповідача на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу, виходячи з середньоденної заробітної плати.

Ухвалою від 23 червня 2022 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою суду від 09.08.2022 року було залучено ДП «Осмолодське лісове господарство» в якості третьої особи.

Ухвалою суду від 12.09.2022 року було залучено ДП «Осмолодське лісове господарство» в якості правонаступника ДП «Солотвинське лісове господарство».

Ухвалою суду від 19.06.2023 року було залучено в якості 3-ї особи Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (ДП «Ліси України») (в особі директора філії «Осмолодське лісове господарство» Фрик О.Б.).

26.06.2023р., на адресу суду від головного лісничого філії «Осмолодське лісове господарство» ДП «Ліси України» Яцишинець А., надійшли пояснення відповідно до яких вбачається, що Державне підприємство «Осмолодське лісове господарство» реорганізавано, а саме - приєднано до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». Також, наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 09.01.2023р №60 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Осмолодське лісове господарство», затверджено Передавальний Акт від 06.01.2023 р., правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обов`язків державного підприємства «Осмолодське лісове господарство», код ЄДРПОУ 22191070 після його припинення шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» переходить до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» код ЄДРПОУ 44768034. Також, наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №239 від 09.01.2023р. за Філією «Осмолодське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» закріплено майно, права та обов`язки , які передані за передавальним Актом, затвердженим Наказом №60 від 09.01.2023р. «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Осмолодське лісове господарство». До Державного підприємства «Осмолодське лісове господарство» від Державного підприємства «Солотвинське лісове господарство» передані документи згідно передавального акту та мають важливе юридичне значення, оскільки перевірки контролюючих органів , зокрема Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, тривають по даний час.

Разом з тим, на сьогоднішній день ДП «Осмолодське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 22191070) не виключене з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань№ та перебуває на стадії припинення.

Вивчивши матеріали справи, зокрема, пояснення головного лісничого Філії «Осмолодське лісове господарство» Яцишенець А., відповідно до якого вбачається що Філія «Осмолодське лісове господарство» перебуває в стані реорганізації, копію наказу ДП «Ліси України» № 239 «Про закріплення майна за філією «Осмолодське Лісове господарство» від 23.01.2023р. та копію наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 09.01.2023р №60 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Осмолодське лісове господарство», суд приходить до таких висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

З вищевказаних наказів Державного агентства лісових ресурсів України від 09.01.2023р №60 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Осмолодське лісове господарство» затверджено Передавальний Акт від 06.01.2023 р., та копії наказу Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №239 від 09.01.2023р., вбачається, що Державне спеціалізоване господарське підприємства «Ліси України» (ДП «Ліси України») є правонаступником права та обов`язків ДП "Осмолодське лісове господарство".

Відповідно до ч.1, 5ст. 104 ЦК Україниюридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Станом на 19 червня 2023 року відомості про припинення юридичної особи - Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (сайт YouControl) відсутні, зазначено, що таке перебуває в стані припинення.

У статтях 104 і 107 ЦК України не визначається момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання. Такий момент не може пов`язуватися із внесення запису до державного реєстру про припинення юридичної особи, яка приєднується. При реорганізації шляхом приєднання немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Внаслідок приєднання правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при такому виді реорганізації неможливий.

З урахуванням того, що згідно з наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №239 від 09.01.2023р. про припиненняДержавного підприємства"Осмолодськелісове господарство"шляхом реорганізаціїДержавне спеціалізованегосподарське підприємство«Ліси України» є правонаступником усього майна, всіх прав та обов`язків Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство" та не пов`язується з державною реєстрацією припинення ДП, датою виникнення універсального правонаступництва Державного спеціалізованогогосподарського підприємства«Ліси України» щодоДП «Осмолодське лісове господарство», який припиняється шляхом приєднання, слід вважати дату видання наказу, з якої він є правонаступником ДП.

За таких обставин, враховуючи, що розгляд справи по суті не розпочато, ДП "Осмолодське лісове господарство" як юридична особа, не є таким, що припинилося, заяв від позивача щодо залучення Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (ДП «Ліси України») в якості співвідповідача чи заміни відповідача до суду не надано, водночас, зважаючи на предмет позову, рішення у справі може вплинути на права та обов`язки ДП «Ліси України»,яке неє стороноюу нійсуд вважає,що вказанепідприємство слідзалучити доучасті усправі правонаступникавідповідача ДП «Осмолодськелісове господарство» - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (ДП «Ліси України»).

Керуючись ст.53,198,260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Залучити Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» до участіу справіза позовом ОСОБА_1 доДержавного підприємства"Осмолодськелісове господарство"про поновленняна роботіта стягненнясереднього заробіткуза часвимушеного прогулу, якправонаступника відповідачаДП «Осмолодськелісове господарство» - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (ДП «Ліси України»).

Розгляд справи відкласти на11 год 00 хв 14 серпня 2023 року.

Копію цієї ухвали разом із копію позовної заяви та копіями доданих до неї документів надіслати Державному спеціалізованому господарському підприємству «Ліси України».

Надати Державному спеціалізованомугосподарському підприємству «ЛісиУкраїни» строк для подання пояснень щодо позову або відзиву - до 14 серпня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. В. Решетов

Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112134799
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —338/473/22

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Шишко О. А.

Окрема думка від 20.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Постанова від 20.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Постанова від 08.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

Постанова від 08.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні