Ухвала
від 11.07.2023 по справі 759/10178/22
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2-п/759/30/23

ун. № 759/10178/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2023 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Бабич Н.Д.,

за участю секретаря судового засідання - Стеблецького В.В.,

представника заявника (відповідача) - Телющенка В.П. ,

представника позивачів - ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірдіс"</a> - Телющенка В.П. про перегляд заочного рішення Святошинського районного суду м.Києва від 06.12.2022 року у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірдіс"</a>, третя особа: ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди , -

ВСТАНОВИВ:

22.08.2022 р. до суду надійшов вказаний позов про стягнення з ТОВ "Ірдіс" на користь ОСОБА_5 у відшкодування майнової шкоди в розмірі 10395,00 грн, моральної 10395,00 грн., з ТОВ "Ірдіс" на користь ОСОБА_3 майнової шкоди в розмірі 415000,00 грн., а також просив вирішити питання судових витрат.

06.12.2022 р. по справі ухвалено рішення про часткове задоволення позовних вимог.

19.04.2023 надійшла заява представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірдіс"</a> - Телющенка В.П. про перегляд заочного рішення Святошинського районного суду м.Києва від 06.12.2022 року у справі за позовом ОСОБА_5 , ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірдіс"</a>, третя особа: ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди.

Ухвалою суду від 20.04.2023 р. заява прийнята до розгляду та призначено судове засідання.

Зазначені заяви обґрунтовані тим, що відповідач не був повідомлений належним чином про день, час та місце розгляду справи, та, на думку відповідача, судом не в повній мірі з`ясовано обставини, які мають значення для правильного вирішення справи. Також позивач просив суд поновити строк подачі даної заяви.

У судовому засіданні представник відповідача заяву підтримав у повному обсязі та просив суд скасувати заочне рішення і призначити розгляд справи у загальному порядку.

У судовому засіданні представник позивачів заперечував проти заяви та просив залишити її без задоволення.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, письмові докази, дійшов висновку, про відсутність правових підстав для задоволення заяви, з огляду на наступне.

06.12.2022 р. по справі ухвалено рішення про часткове задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Зі змісту та конструкції даної статті вбачається, що лише за наявності сукупності цих двох умов: відповідач не з`явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи можливо стверджувати про наявність підстав для скасування заочного рішення.

Згідно ст. 128 ЦПК України у разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх адреси судова повістка надсилається: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

ТОВ "Ірдіс" офіційно зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 68-69) та, як зазначив представник ТОВ "Ірдіс", знаходиться за вказаною адресою. Будь-якої іншої інформації щодо зміни адресу суду подано не було.

З матеріалів справи вбачається, що про дату та час судових засідань у справі відповідач повідомлявся шляхом направлення судових повісток (а.с. 64, 105, 108, 138), а також інформація про розгляд справи була оголошена на сайті суду (а.с. 106, 140).

Відповідно до ст. 6 Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримiнального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий i відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним i безстороннім судом, встановленим законом.

Суд повинен контролювати процесуальну поведінку осіб, які беруть участь у справі, так як на них поширюється порядок цивільного судочинства, а значить обов`язок добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки, а також нести відповідальність за зловживання правом. В прямі обов`язки осіб, що беруть участь у справі, входить дотримання процесуальної дисципліни на протязі всього провадження у справі.

Оскільки заочне рішення може бути скасовано лише за наявності двох умов: поважної неявки в судове засідання та істотність доказів для правильного вирішення справи, відповідач у заяві не посилається на докази, що мають істотне значення для правильного вирішення справи, а тому підстав для перегляду заочного рішення не вбачається.

Під час розгляду судом заяви про перегляд заочного рішення суду, заявниками не надано жодних належних доказів, які мають істотне значення для правильного вирішення справи, а також відомостей щодо неналежного їх повідомлення про виклик до суду.

За таких обставин суд не знаходить підстав для скасування заочного рішення та призначення справи до розгляду в загальному порядку, тому заяву про перегляд заочного рішення слід залишити без задоволення.

Відповідно до ч. 4 ст. 287 ЦПК України у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 209, 210, 228-232 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Поновити представнику відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірдіс"</a> - Телющенку В.П. пропущений строк на подачу заяви про перегляд заочного рішення Святошинського районного суду м.Києва від 06.12.2022 року.

Заяву представника відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірдіс"</a> - Телющенка В.П. про перегляд заочного рішення Святошинського районного суду м.Києва від 06.12.2022 року у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірдіс"</a>, третя особа: ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди, - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Повний текст ухвали складено та підписано 13 липня 2023 року.

Суддя: Н.Д. Бабич

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112163399
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —759/10178/22

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Таргоній Дар'я Олександрівна

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Бабич Н. Д.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Бабич Н. Д.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 10.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Бабич Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні