Ухвала
від 03.08.2023 по справі 522/10921/22
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

03.08.2023

Справа № 522/10921/22

Провадження 1-кс/522/4725/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2023 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна в рамках кримінального провадження внесеного о Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022162240000272 від 27.02.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1,2,3 ст. 110, ст. 436, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 111 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна в рамках кримінального провадження внесеного о Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022162240000272 від 27.02.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1,2,3 ст. 110, ст. 436, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 111 КК Українив в якій просить зобов`язати старшого слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_5 , або іншого слідчого з групи слідчих повернути ОСОБА_4 тимчасове вилучене майно.

Заявник до суду не з`явився, надав до суду заяву відповідно до якої, він скаргу підтримує та просить розглядати за його відсутності.

Прокурор відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_6 надав заяву про розгляд скарги без його участі, зазначивши, що наразі арешт не накладено на тимчасове вилучене майно, оскільки строк зі зверненням з клопотанням про накладання арешту на майно сплинув.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності заявника та прокурора.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, суд приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так встановлено, що СВ УСБУ в Одеській області здійснювалося досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12022162240000272 від 27.02.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1,2,3 ст. 110, ст. 436, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 111 КК України.

Відповідно до ст. 2 КПК України встановлено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до жодного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частина 2статті 9КПК Українипередбачено,що прокурор,керівник органудосудового розслідування,слідчий зобов`язанівсебічно,повно інеупереджено дослідитиобставини кримінальногопровадження,виявити якті обставини,що викривають,так іті,що виправдовуютьпідозрюваного,обвинуваченого,а такожобставини,що пом`якшуютьчи обтяжуютьйого покарання,надати їмналежну правовуоцінку тазабезпечити прийняттязаконних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до ч. 1 ст. 29 КПК України, кримінальне провадження здійснюється державною мовою. Сторона обвинувачення, слідчий суддя та суд складають процесуальні документи державною мовою.

Згідно ч. 1 ст. 42 КПК України, підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченомустаттями 276-279цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 29 КПК України, особа повідомляється про підозру у вчиненні кримінального правопорушення державною мовою або будь-якою іншою мовою, якою вона достатньо володіє для розуміння суті підозри у вчиненні кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогамистатті 169цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;

2) рішення слідчого, дізнавача, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження;

3) рішення слідчого, дізнавача про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником;

4) рішення прокурора про закриття кримінального провадження та/або провадження щодо юридичної особи - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження;

5) рішення прокурора, слідчого, дізнавача про відмову у визнанні потерпілим - особою, якій відмовлено у визнанні потерпілою;

6) рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора при застосуванні заходів безпеки - особами, до яких можуть бути застосовані заходи безпеки, передбачені законом;

7) рішення слідчого, дізнавача, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником;

8) рішення слідчого, дізнавача, прокурора про зміну порядку досудового розслідування та продовження його згідно з правилами, передбаченимиглавою 39цього Кодексу, - підозрюваним, його захисником чи законним представником, потерпілим, його представником чи законним представником;

9-1) рішення прокурора про відмову в задоволенні скарги на недотримання розумних строків слідчим, дізнавачем, прокурором під час досудового розслідування - особою, якій відмовлено у задоволенні скарги, її представником, законним представником чи захисником;

10) повідомлення слідчого, дізнавача, прокурора про підозру після спливу одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину, але не пізніше закриття прокурором кримінального провадження або звернення до суду із обвинувальним актом - підозрюваним, його захисником чи законним представником;

11) відмова слідчого, дізнавача, прокурора в задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження з підстав, передбаченихпунктом 9-1частини першої статті 284 цього Кодексу, - стороною захисту, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, її представником.

Скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правиламистатей 314-316цього Кодексу.

Під час підготовчого судового засідання можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, передбаченіпунктами 5та6 частини першоїцієї статті.

Згідно ст. 307 КПК України, за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора;

1-1) скасування повідомлення про підозру;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження, скарги на відмову слідчого, прокурора в задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження з підстав, визначенихпунктом 9-1частини першої статті 284 цього Кодексу, про скасування повідомлення про підозру та відмову у задоволенні скарги на повідомлення про підозру.

Зважаючи на вищенаведене, скарга адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна в рамках кримінального провадження внесеного о Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022162240000272 від 27.02.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1,2,3 ст. 110, ст. 436, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 111 КК України, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 9. 29, 42, 303, 307, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна в рамках кримінального провадження внесеного о Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022162240000272 від 27.02.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1,2,3 ст. 110, ст. 436, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 111 КК України задовольнити частково.

Зобов`язати старшого слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_5 , або іншого слідчого з групи слідчих повернути ОСОБА_4 тимчасове вилучене майно, яке було вилучене під час проведення обшуку 20.09.2022 року, а саме:

1) Грошові кошти 48 купюр номіналом 1000 грн., 90 купюр номіналом 500 грн., 60 купюр номіналом 100 доларів США;

2) Посвідчення волонтера на ім?я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4

3) Фіскальні чеки «Приватбанк» про перерахування грошових коштів від 20.06.2022 року 5 штук;

4) Обгортка від грошових коштів АТ «Ощадбанк» по м.Києву;

5) Аркуш паперу з рукописними записами із фірмовим талоном МТВ Банк;

6) Аркуш паперу зеленого кольору із рукописними написами;

7) Банківські картки «Приватбанк» наступними номерами: НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 ; НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 ; НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 ;

8) Банківські картки банку «Південний» з наступними номерами: НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 ; НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 ; НОМЕР_11 ; НОМЕР_12 ; НОМЕР_13 ;

9) Банківська картка Монобанк НОМЕР_14 ;

10) Паперова коробка коричневого кольору із паливними талонами;

11) Печатки наступних підприємств: ТОВ «Денос» 19238968; ТОВ «Ауксиліун» 43091727; ТОВ «Арт-мега-строй» 41764629 (2 шт.); ГО «Щенячий патруль»; ТОВ «Південь Трак» НОМЕР_15 ; ТОВ «Паритет Буд Південь» НОМЕР_16 ; ТОВ «Торг Опт ХД» НОМЕР_17 ; Інженер технічного нагляду ОСОБА_9 реєстраційний номер НОМЕР_18 ;

12) Мобільний телефон Айфон 12 про із паролем НОМЕР_19 ОСОБА_10 ;

13) Мобільний телефон Ксяомі Мі 9Т ОСОБА_7 ;

14)Мобільний телефон Самсунг із паролем 2255 ОСОБА_4 ;

15) Заява-договір про відкриття та обслуговування банківського рахунку № НОМЕР_20 та 26205801085798/978 всього на 4-х арк.;

16)Флеш-накопичувач рожевого кольору із написом SP 8GB;

17)Ноутбук марки Dell 6320 ОСОБА_4 .

В задоволенні іншої частини скарги - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення03.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112621409
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —522/10921/22

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні