Ухвала
від 10.08.2023 по справі 280/1655/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВОНАСТУПНИЦТВА ТА

ВІДКЛАДАННЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

10 серпня 2023 року Справа № 280/1655/19 Провадження № СН/280/18/23 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Батрак І.В., розглянувши у порядку письмового провадження заяву представника відповідача про процесуальне правонаступництво по адміністративній справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «НДКТІМ-СІЛЬГОСПМАШ» (69068, м.Запоріжжя, вул.Героїв 55-ї Бригади, 3, код ЄДРПОУ 33960796)

до Головного управління Держпраці у Запорізької області (69032, м.Запоріжжя, вул.Північне шосе, буд.25, код ЄДРПОУ 39833546)

про визнання протиправною та скасування постанови,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «НДКТІМ-СІЛЬГОСПМАШ», звернулося до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Головного управління Держпраці у Запорізької області (далі - відповідач), в якому позивач просить суд:

визнати протиправною та скасувати постанову ГУ Держпраці у Запорізькій області про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами №ЗП 650/564/АВ/П/ТД- 1ФС від 14 березня 2019 року.

Ухвалою суду від 16 червня 2023 року суд прийняв до провадження адміністративну справу №280/1655/19 провадження СН/280/18/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «НДКТІМ-СІЛЬГОСПМАШ» до Головного управління Держпраці у Запорізької області про визнання протиправною та скасування постанови. У справі призначено підготовче засідання на 13.07.2023 о 10 год. 30 хв.,

Ухвалою суду від 13.07.2023 року суд відклав підготовче засідання на 10 серпня 2023 року.

В підготовче засідання представник позивача не з`явився, про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився, до суду звернувся з клопотанням про заміну сторону справі Головне управління Держпраці у Запорізькій області на Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці. (вх. № 31837 від 25.07.2023)

В обґрунтування вказаного клопотання зокрема зазначено, що пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України №14 від 12.01.2022 «Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці» (далі Постанова №14) постановлено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці, зокрема Головне управління Держпраці у Запорізькій області, та утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці. Водночас Державною службою України з питань праці наказом № 232 від 02.12.2022 прийнято рішення про можливість забезпечення Південно-Східним міжрегіональним управлінням Державної служби України з питань праці повноважень та виконання функцій, визначених Положенням про Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, затвердженим наказом Державною службою України з питань праці від 23.09.2022 № 167. У зв`язку з цим, Державною службою України з питань праці наказано припинити здійснення повноважень та виконання функцій Головному управлінню Держпраці у Запорізькій області з 05.12.2022.

Отже, повноваження та функції Головного управління Держпраці у Запорізькій області на підставі Постанови №14 передані Південно-Східному міжрегіональному управлінню Державної служби України з питань праці.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 КАС України, учасниками справи є сторони, треті особи.

Здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам) (ч.3 ст. 43 КАС).

За приписами ст.52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Вирішуючи заявлене клопотання, суд виходить із наступного.

Пунктом 1 Постанови №14 постановлено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 1, зокрема Головне управління Держпраці у Запорізькій області.

Пунктом 2 Постанови №14 постановлено утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 2, зокрема Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Пунктом 3 Постанови №14 установлено, що:

1) територіальні органи Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1 цієї постанови, продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до завершення здійснення заходів, пов`язаних з утворенням міжрегіональних територіальних органів Державної служби з питань праці і прийняттям рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною службою з питань праці після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворені згідно з пунктом 2 цієї постанови, затвердження положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій;

2) здійснення заходів, пов`язаних з ліквідацією територіальних органів Державної служби з питань праці згідно з пунктом 1 цієї постанови та утворенням міжрегіональних територіальних органів Державної служби з питань праці згідно з пунктом 2 цієї постанови, покладається на Державну службу з питань праці;

3) міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворюються згідно з пунктом 2 цієї постанови, виконують завдання і функції територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1, зокрема Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці виконує завдання і функції Управління Держпраці у Кіровоградській області, Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, Головного управління Держпраці у Запорізькій області.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці 27.09.2022 зареєстроване як юридична особа.

Наказом Державної служби України з питань праці №167 від 23.09.2022 затверджено Положення про Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці. Відповідно до цього Положення Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці є територіальним органом Державної служби України з питань праці, що їй підпорядковується, повноваження Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці поширюються на територію Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

Наказом Державної служби України з питань праці №232 від 02.12.2022 «Про можливість забезпечення здійснення повноважень та виконання функцій» погоджено пропозицію Південно-Східного міжрегіональною управління Державної служби з питань праці щодо можливості забезпечення здійснення повноважень та виконання функцій, визначених Положенням про Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці з 05.12.2022. У зв`язку з цим Управлінню Держпраці у Кіровоградській області, Головному управлінню Держпраці у Дніпропетровській області та Головному управлінню Держпраці у Запорізькій області наказано припинити з 05.12.2022 здійснення повноважень та виконання функцій з реалізації державної політики у відповідних сферах.

Отже, з 05.12.2022 діяльність та адміністративна компетенція Головного управління Держпраці у Запорізькій області як суб`єкта владних повноважень припинилася, а його функції і зобов`язання у публічно-правових відносинах перейшли до іншого державного органу - Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, яке є його правонаступником у спірних правовідносинах.

Відтак, наявні правові підстави для заміни відповідача в адміністративній справі №280/1655/19, провадження СН/280/18/23 Головного управління Держпраці у Запорізькій області (69032, м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, 25, код ЄДРПОУ 39833546) на його правонаступника Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (49107, м. Дніпро, вул. Армстронга Ніла, буд. 1д; код ЄДРПОУ 44729283), у зв`язку з чим відповідне клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, у зв`язку із заміни неналежного відповідача у справі, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.181 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суд відкладає підготовче засідання в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

На підставі наведеного та керуючись ст. 52, 236, 243, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці про заміну відповідача у справі №280/1655/19, провадження СН/280/18/23 - задовольнити.

Допустити заміну відповідача у справі №280/1655/19 провадження СН/280/18/23 з Головного управління Держпраці у Запорізькій області (69032, м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, 25, код ЄДРПОУ 39833546) на його правонаступника Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (49107, м. Дніпро, вул. Армстронга Ніла, буд. 1д; код ЄДРПОУ 44729283).

Наступне підготовче засідання призначити на 12 вересня 2023 року о 11 год. 30 хв., яке відбудеться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сергія Синенка, 65-в, каб. №142.

В підготовче засідання викликати учасників справи.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня її підписання.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

СуддяІ.В.Батрак

Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112779502
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —280/1655/19

Ухвала від 21.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 13.07.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 16.06.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Постанова від 06.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 01.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 14.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 18.06.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Постанова від 30.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні