Ухвала
від 08.08.2023 по справі 488/2684/18
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 488/2684/18

Провадження № 2/488/57/23 р.

УХВАЛА

Іменем України

08.08.2023 року м.Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва

у складі: головуючої по справі судді Чернявської Я.А.

за участю секретаря судового засідання Авдєєвої К.Р.,

за участю прокурора - Ярош Н.С.,

за участю представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Сорочан С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Окружної прокуратуриміста Миколаєвав інтересахдержави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Миколаївської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , де третіми особами без самостійних вимог на предмет спору виступають Державне підприємство Миколаївське лісове господарство та Виконавчий комітет Миколаївської міської ради про визнання незаконними та скасування рішень міської ради, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та її витребування, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Корабельного районного суду міста Миколаєва перебуває цивільна справа за позовом Окружної прокуратуриміста Миколаєвав інтересахдержави в особіМиколаївської обласноїдержавної адміністраціїдо Миколаївськоїміської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_1 ,де третімиособами безсамостійних вимогна предметспору виступаютьДержавне підприємствоМиколаївське лісовегосподарство таВиконавчий комітетМиколаївської міськоїради провизнання незаконнимита скасуваннярішень міськоїради,визнання недійснимдержавного актуна правовласності наземельну ділянкута їївитребування.

08.08.2023 року Окружна прокуратура міста Миколаєва надала до суду клопотання про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державного підприємства Миколаївське лісове господарство - Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України ( ЄДРПОУ: 44768034, юридична адреса: 01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, 9-А).

Мотивуючи клопотання тим, що на час виникнення спірних правовідносин земельна ділянка загальною площею 1000 кв.м з кадастровим номером 4810136600:05:001:0039 по АДРЕСА_1 перебувала у постійному користуванні ДП ''Миколаївське лісове господарство''.

З підстав, вказаних у позовній заяві ДП ''Миколаївське лісове господарство'' визначено третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Разом з тим, відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів, у тому числі ДП ''Миколаївське лісове господарство''.

Пунктами 4, 5 вказаної Постанови погоджено пропозицію Державного агентства лісових ресурсів щодо утворення державного спеціалізованого господарського підприємства ''Ліси України'' та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств.

Також установлено, що державне спеціалізоване господарське підприємство ''Ліси України є правонаступником: майна, прав та обов`язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізуються; права постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення, затверджених матеріалів лісовпорядкування тощо.

На виконання вказаної Постанови наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 26.10.2022 року № 804 створено державне спеціалізоване господарське підприємство ''Ліси України'', останнє має юридичну адресу: вул. Руставелі Шота, 9А, м. Київ, 01601.

У подальшому, наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 04.11.2022 № 987 ДП ''Миколаївське лісове господарство'' (код ЄДРПОУ: 33437380) припинено шляхом реорганізації, а саме - приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства ''Ліси України'' (код ЄДРПОУ: 44768034); визначено, що державне спеціалізоване господарське підприємство ''Ліси України'' є правонаступником прав та обов`язків ДП ''Миколаївське лісове господарство''.

В судовому засіданні представник відповідача не заперечував проти заявленого клопотання.

Розглянувши зазначене клопотання, суд вважає його обґрунтованими та таким, що підлягає задоволенню.

Процесуальне правонаступництво, як і заміна неналежної сторони, являє собою зміну суб`єктного складу учасників спору.

Процесуальне правонаступництво - це заміна під час провадження у цивільній справі сторін або третіх осіб іншими особами, до яких переходять права та обов`язки у спірних правовідносинах.

Згідно з частиною 1 статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до частини 1 статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Залежно від обсягу правонаступництва розрізняють універсальне (повне) і сингулярне (часткове)правонаступництво.

Універсальне правонаступництво настає у разі смерті громадянина і припинення юридичної особи, а сингулярне у випадку заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір.

У разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

На підставі викладеного, керуючись ст.55ЦПК України,суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання Окружноїпрокуратури містаМиколаєва про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - задовольнити.

Залучити Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України ( ЄДРПОУ: 44768034, юридична адреса: 01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, 9-А) до участіпо справіза позовом Окружної прокуратуриміста Миколаєвав інтересахдержави в особіМиколаївської обласноїдержавної адміністраціїдо Миколаївськоїміської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_1 ,де третімиособами безсамостійних вимогна предметспору виступаютьДержавне підприємствоМиколаївське лісовегосподарство таВиконавчий комітетМиколаївської міськоїради провизнання незаконнимита скасуваннярішень міськоїради,визнання недійснимдержавного актуна правовласності наземельну ділянкута їївитребування, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Повідомити залучену третю особу про дату судового засідання, призначеного на 10.10.2023року о 13:00год., у приміщенні Корабельного районного суду м. Миколаєва за адресою: м. Миколаїв, вул. Доктора Самойловича, буд. 29 -А, зал засідань № 2.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http:// kb.mk.court.gov.ua/sud1414/pro sud/info sud, а також опрелюднені рішення суду по даній справі на сайті http://www.reyestr. court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Яна Анатоліївна Чернявська

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112910712
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —488/2684/18

Постанова від 15.05.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Постанова від 15.05.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні