Ухвала
від 21.08.2023 по справі 497/1293/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21.08.2023

Єдиний унікальний №497/1293/23

Провадження №1-кс/497/643/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

21.08.23 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області, ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання старшого слідчого СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

17серпня 2023року досуду надійшлоклопотання старшогослідчого Слідчого відділу Болградського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42023162270000015 від 22 березня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України.

Нагляд за додержанням законності під час досудового розслідування у вигляді процесуального керівництва здійснює Болградська окружна прокуратура,

Постановою від 22.03.2023 про визначення підслідності даного кримінального провадження та доручення проведення досудового розслідування визначено за слідчим відділом Болградського РВП ГУНП в Одеській області.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що 30 листопада 2022 року, між ІНФОРМАЦІЯ_1 з майнових відносин (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (генпідрядник) укладено договір № 32 по об`єкту: «Капітальний ремонт найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ».

Відповідно до п.1.1. вказаного договору підрядник зобов`язується власними силами й засобами, в обумовлений термін відповідно до замовлення і вимог проектно-кошторисної документації, будівельних норм та правил виконати роботи на території Одеської області в умовах воєнного стану по об`єкту: «Капітальний ремонт найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ».

Відповідно до п 2.1. договору вартість договору становить 5172859,29 грн. (п`ять мільйонів сто сімдесят дві тисячі вісімсот п`ятдесят дев`ять гривень 29 копійок) з ПДВ.

Пунктом 5.1. договору визначений строк виконання робіт до 31 грудня 2022 року. Відповідно до п. 13.1. договору, договір діє до 31 грудня 2023 року, а в частині розрахунків до повного виконання сторонами зобов`язань за договором. Строк дії договору може бути продовжено за згодою сторін.

28 грудня 2022 року, сторони договору уклали додаткову угоду № 2 до договору № 32 від 30.11.2022, відповідно до якої внесені зміни до п. 4.1. договору щодо здійснення попередньої оплати у розмірі 30 % від договірної ціни, а саме 1551857,79 грн. (один мільйон п`ятсот п`ятдесят одна тисяча вісімсот п`ятдесят сім гривень 79 коп.) для придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій та устаткування строком на три місяці з дня отримання коштів на бюджетний рахунок, відкритий на ім`я ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в органах ІНФОРМАЦІЯ_4 ( НОМЕР_1 ).

27 квітня 2023 року, сторони договору уклали додаткову угоду № 5 до договору № 32 від 30.11.2022, відповідно до якої внесені зміни до п. 5.1. визнавши строк виконання робіт - 31 грудня 2023 року, з можливістю його продовження за згодою сторін.

29 грудня 2022 року, сторонами підписані акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2022 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, згідно до яких вартість проведених робіт становить 854320 31 грн. (вісімсот п`ятдесят чотири тисячі триста двадцять гривень 31 копійка).

30 березня 2023 року, сторонами підписані акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за березень 2023 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, згідно до яких вартість проведених робіт становить 1 551 857 79 грн. (один мільйон п`ятисот п`ятдесят одна тисяча вісімсот п`ятдесят сім гривень 79 коп.).

Окрім того, 30 грудня 2022 року, ІНФОРМАЦІЯ_1 з майнових відносин на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_1 , що відкритий у ІНФОРМАЦІЯ_5 МФО НОМЕР_2 (юридична адреса АДРЕСА_2 ), перераховано 1 551 857 79 грн. (один мільйон п`ятисот п`ятдесят одна тисяча вісімсот п`ятдесят сім гривень 79 коп.).

Тоді ж, 30 грудня 2022 року, ІНФОРМАЦІЯ_1 з майнових відносин на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_3 , що відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 (юридична адреса АДРЕСА_3 ), перераховано 854 320 31 грн. (вісімсот п`ятдесят чотири тисячі триста двадцять гривень 31 копійка).

Оглядом місця події встановлено, що роботи за договором № 32 від 20 листопада 2022 року на об`єкті: «Капітальний ремонт найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 », проводяться але їх фактичний обсяг може відрізнятися від обсягу вказаному у підписаних сторонами актами приймання виконаних будівельних робіт, а їх вартість та вартість придбаного устаткування завищена.

Таким чином, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до інформації та документів, які містять банківську таємницю, стосовно рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_4 , код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) НОМЕР_3 , що відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 (юридична адреса АДРЕСА_3 ), за період з 30.11.2022 до теперішнього часу, а саме:

- виписку руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_3 із зазначенням контрагентів в роздрукованому та електронному вигляді (вказавши всі ідентифікаційні ознаки та призначення платежів, відомості про стан рахунку клієнта на теперішній час) за весь період починаючи з 30.11.2022;

- документи, в яких міститься інформація про осіб, які мають право розпоряджатись грошовими коштами, які знаходяться на рахунку НОМЕР_3 ;

- документи щодо осіб, які отримували грошові кошти з рахунку НОМЕР_3 за весь період починаючи з 30.11.2022;

- договори про надання послуг з використанням програмно-технічного комплексу «Банк-Клієнт», документи, якими оформлюється та підтверджується коло осіб, що мають доступ до даної системи по рахунку НОМЕР_3 ;

- документи, в тому числі електронні реєстри чи логфайли, якими зафіксовано номер телефону чи ІР-адрес, на який передавалися дані з по рахунку НОМЕР_3 за весь період починаючи з 30.11.2022;

- документи на підставі, яких було видано готівку з рахунку НОМЕР_3 а саме: заяви на переказ готівки на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, на рахунки інших фізичних та юридичних осіб, та переказ без відкриття рахунку; наявні прибуткові касові ордери за внутрішньобанківськими операціями; документи, установлені відповідною платіжною системою, для відправлення переказу та виплати його отримувачу готівкою в національній валюті; квитанції (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі; документи, які стосуються касових операцій, а саме касові ордера, видаткові відомості, видаткові касові ордера про одержання готівки із зазначенням одержаної суми, видаткові касові ордера та видаткові відомості, які виписані на іншу особу, розрахункові документи, інші касові документи, які згідно із законодавством України підтверджували факт отримання (повернення) готівкових коштів; виписку з касової книжки щодо фіксації всіх касових операцій стосовно видачі (повернення) коштів з поточного рахунку; грошові чеки; довіреності, на підставі яких особа отримувала кошти з даного поточного рахунку; всі наявні акти про розбіжності при видачі (повернені) коштів за весь період починаючи з 30.11.2022;

- електронні ресурси, якими зафіксовано (відеовізуальний контроль) отримання та перерахування готівки, де було здійснено видачу готівки по рахунку НОМЕР_3 , за весь період починаючи з 30.11.2022;

- всі наявні документи стосовно власника рахунку НОМЕР_3 , а саме: всі наявні заяви; довіреності; копії документів, які посвідчують особу; заява про відкриття та закриття рахунку, додатки до них; заява про видачу чекової книжки; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів особам за дорученням (чеки та доручення на отримання готівки, офіційного листування та інші документи); копії наявних паспортів, тощо.

Інформація, яка знаходиться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 (юридична адреса АДРЕСА_3 ) сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема встановлення осіб, які вчинили злочин.

Слідчий надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності (а.с.9), посилаючись на те, що в клопотанні про надання тимчасового доступу до речей і документів викладені всі обставини справи, просив клопотання задовольнити.

Оскільки названа інформація перебуває у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 (юридична адреса АДРЕСА_3 ) та її вилучення, зумовлено метою проведення аналізу руху грошових коштів, місця та часу проведення транзакції та адресат отримання переведених грошей, закупівлі у звітний період та в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, просив надати тимчасовий доступ до названих речей та можливість їх вилучення.

Крім того, слідчий просив розглянути подане клопотання у відсутність особи, у якої знаходяться документи.

Окрім того, тимчасовий доступ до речей і документів, які зазначені у клопотанні та їх вилучення не тягне негативних наслідків передбачених п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, оскільки вони перебувають у володінні посадових осіб АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 (юридична адреса АДРЕСА_3 ), отримання тимчасового доступу до речей та документів та вилучення документів, не позбавляє юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи визначені Конституцією України, а саме особисті, політичні, соціально-економічні та культурні, в тому числі право на підприємницьку діяльність, яке визначене ст. 42 Конституції України.

Згідно ч.2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуте слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Розгляд клопотання відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Розглянувши подане клопотання, дослідивши обставини та підстави наведені в клопотанні, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 162 КПК України встановлено, що відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, які міститься в речах і документах.

Статтею 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» передбачено, що інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним або стала відомою третім особам при наданні послуг банку або виконанні функцій, визначених законом, а також визначена у цій статті інформація про банк є банківською таємницею.

Вказані слідчим документи, відповідно до положень п.7 ч.1 ст. 162 КПК України, відносяться до документів, які містять охоронювану законом таємницю, оскільки містять інформацію, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передання тощо.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що інформація про рух грошових коштів по рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_4 , код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) НОМЕР_3 , що відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 (юридична адреса АДРЕСА_3 ), за період з 30.11.2022 до теперішнього часу є важливою для забезпечення повного, всебічного та неупередженого проведення розслідування у даному кримінальному провадженні.

Потреба у вилученні вказаних відомостей та документів пов`язана, з необхідністю встановлення всіх обставин по справі, зокрема подальший дій Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з перерахованими грошима за договором № 32 від 30.11.2022, дотримання їх цільового призначення, а також порівняння цін та встановлення місця закупки устаткування.

В інший спосіб, окрім як проведення тимчасового доступу, отримати вказану інформацію та документи не надається можливим.

Тому, слідчий суддя вважає, що дійсно інформація яка знаходиться АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 юридична адреса АДРЕСА_3 стосовно руху грошових коштів по рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема встановлення осіб, які вчинили злочин.

Клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу слідчим, які зазначені в клопотанні підлягає частковому задоволенню.

Оскільки норма статті 164 КПК України чітко вимагає зазначення особи (тобто іменник який вживається в однині, та визначає одну людину), а тому слід визначити одного слідчого, якому надати тимчасовий доступ до речей і документів.

Також слідчий суддя приймає до уваги заяву старшого слідчого Слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 від 21.08.2023 року згідно якої слідчий просила надати тимчасовий доступ до речей і документів за даним клопотанням слідчому СВ Болградського РВП лейтенанту поліції ОСОБА_5 (а.с.30), слідчий суддя вважає за необхідне прийняти дану заяву до уваги, та надати тимчасовий доступ слідчому ОСОБА_5 .

Посилання слідчого на значний об`єм документів, до яких слід отримати доступ та вилучити їх копії, та необхідність встановити строк дії ухвали - 2 місяця суд розцінює критично, та вважає що строк один місяць буде більш ніж достатньо для реалізації ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів..

Таким чином, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за можливе задовольнити клопотання слідчого частково.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого Слідчоговідділу Болградськогорайонного відділуполіції ГоловногоуправлінняНаціональної поліціївОдеській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Зобов`язати Акціонерне товариство « ІНФОРМАЦІЯ_7 », МФО НОМЕР_4 , юридична адреса АДРЕСА_3 - надати слідчому Слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_5 , в межах кримінального провадження № 42023162270000015 від 22.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, до документів з можливістю їх вилучення за рахунком Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_4 , код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) НОМЕР_3 на паперовому та/або електронному носії, а саме:

- виписку руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_3 із зазначенням контрагентів в роздрукованому та електронному вигляді (вказавши всі ідентифікаційні ознаки та призначення платежів, відомості про стан рахунку клієнта на теперішній час) за весь період починаючи з 30.11.2022;

- документи, в яких міститься інформація про осіб, які мають право розпоряджатись грошовими коштами, які знаходяться на рахунку НОМЕР_3 ;

- документи щодо осіб, які отримували грошові кошти з рахунку НОМЕР_3 за весь період починаючи з 30.11.2022;

- договори про надання послуг з використанням програмно-технічного комплексу «Банк-Клієнт», документи, якими оформлюється та підтверджується коло осіб, що мають доступ до даної системи по рахунку НОМЕР_3 ;

- документи, в тому числі електронні реєстри чи логфайли, якими зафіксовано номер телефону чи ІР-адрес, на який передавалися дані з по рахунку НОМЕР_3 за весь період починаючи з 30.11.2022;

- документи на підставі, яких було видано готівку з рахунку НОМЕР_3 а саме: заяви на переказ готівки на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, на рахунки інших фізичних та юридичних осіб, та переказ без відкриття рахунку; наявні прибуткові касові ордери за внутрішньобанківськими операціями; документи, установлені відповідною платіжною системою, для відправлення переказу та виплати його отримувачу готівкою в національній валюті; квитанції (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі; документи, які стосуються касових операцій, а саме касові ордера, видаткові відомості, видаткові касові ордера про одержання готівки із зазначенням одержаної суми, видаткові касові ордера та видаткові відомості, які виписані на іншу особу, розрахункові документи, інші касові документи, які згідно із законодавством України підтверджували факт отримання (повернення) готівкових коштів; виписку з касової книжки щодо фіксації всіх касових операцій стосовно видачі (повернення) коштів з поточного рахунку; грошові чеки; довіреності, на підставі яких особа отримувала кошти з даного поточного рахунку; всі наявні акти про розбіжності при видачі (повернені) коштів за весь період починаючи з 30.11.2022;

- електронні ресурси, якими зафіксовано (відеовізуальний контроль) отримання та перерахування готівки, де було здійснено видачу готівки по рахунку НОМЕР_3 , за весь період починаючи з 30.11.2022;

- всі наявні документи стосовно власника рахунку НОМЕР_3 , а саме: всі наявні заяви; довіреності; копії документів, які посвідчують особу; заява про відкриття та закриття рахунку, додатки до них; заява про видачу чекової книжки; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів особам за дорученням (чеки та доручення на отримання готівки, офіційного листування та інші документи); копії наявних паспортів, тощо.

Забезпечити тимчасовий доступ й можливість вилучення вказаної інформації слідчим Слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенантом поліції ОСОБА_5 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112931853
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/1293/23

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні