Ухвала
від 27.09.2023 по справі 497/1293/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.09.2023

Єдиний унікальний №497/1293/23

Провадження №1-кс/497/786/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

27.09.2023 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання старшого слідчого СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей, в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню, №42023162270000015 від 22.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що 30 листопада 2022 року, між ІНФОРМАЦІЯ_1 з майнових відносин (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (генпідрядник) укладено договір № 32 по об`єкту: «Капітальний ремонт найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 », вартість якого становить 5 172 859,29 грн. (п`ять мільйонів сто сімдесят дві тисячі вісімсот п`ятдесят дев`ять гривень 29 копійок) з ПДВ.

28 грудня 2022 року, сторони договору уклали додаткову угоду № 2 до договору № 32 від 30.11.2022, відповідно до якої внесені зміни до договору щодо здійснення попередньої оплати у розмірі 30 % від договірної ціни, а саме 1 551 857,79 грн. (один мільйон п`ятсот п`ятдесят одна тисяча вісімсот п`ятдесят сім гривень 79 коп.) для придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій та устаткування строком на три місяці з дня отримання коштів на бюджетний рахунок, відкритий на ім`я ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в органах ІНФОРМАЦІЯ_4 ( НОМЕР_1 ).

27 квітня 2023 року, сторони договору уклали додаткову угоду № 5 до договору № 32 від 30.11.2022, відповідно до якої внесені зміни, визнавши строк виконання робіт - 31 грудня 2023 року, з можливістю його продовження за згодою сторін.

29 грудня 2022 року, сторонами підписані акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2022 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, згідно до яких вартість проведених робіт становить 854 320 31 грн. (вісімсот п`ятдесят чотири тисячі триста двадцять гривень 31 копійка).

30 березня 2023 року, сторонами підписані акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за березень 2023 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, згідно до яких вартість проведених робіт становить 1 551 857 79 грн. (один мільйон п`ятисот п`ятдесят одна тисяча вісімсот п`ятдесят сім гривень 79 коп.).

Окрім того, 30 грудня 2023 року, ІНФОРМАЦІЯ_1 з майнових відносин на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_1 , що відкритий у ІНФОРМАЦІЯ_5 МФО НОМЕР_2 (юридична адреса АДРЕСА_2 ), перераховано 1 551 857 79 грн. (один мільйон п`ятисот п`ятдесят одна тисяча вісімсот п`ятдесят сім гривень 79 коп.).

Тоді ж, 30 грудня 2023 року, ІНФОРМАЦІЯ_1 з майнових відносин на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_3 , що відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » МФО НОМЕР_4 (юридична адреса АДРЕСА_3 ), перераховано 854 320 31 грн. (вісімсот п`ятдесят чотири тисячі триста двадцять гривень 31 копійка).

Оглядом місця події встановлено, що роботи за договором № 32 від 06 вересня 2023 року на об`єкті: «Капітальний ремонт найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 », призупиненні, а фактичний обсяг відрізняється від обсягу вказаному у підписаних сторонами актами приймання виконаних будівельних робіт.

Постановою слідчого від 12.06.2023 у вказаному кримінальному провадженні призначено судову будівельно-технічну експертизу, виконання якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_7 .

В ході досудового розслідування судовим експертом ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_5 надано клопотання № СЕ-19/116-23/9808-БТ від 22.06.2023 про проведення натурного огляду об`єкту дослідження із застосуванням руйнівного методу під час огляду об`єкту, який потрібнийдля проведення призначеної судової будівельно-технічної експертизи, результати проведення якої мають суттєве значення для встановлення зокрема, обставин кримінального правопорушення та істини у даному кримінальному провадженні в цілому.

Отримання тимчасовогодоступу доречей маєна метіпроведенняобстеження об`єктудослідженняіз застосуваннямщодо найпростішогоукриття Обласногозакладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 »,розташованого заадресою: АДРЕСА_1 ,руйнівного методуза участюексперта вищезазначеноїустанови,для перевірки обсягу виконаних будівельних робіт (внутрішніх, зовнішніх та прихованих), виявлення, вилучення та фіксації речей та відомостей, які мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути використані як доказ під час судового розгляду.

У органу досудового розслідування не має іншого засобу як отримати вказані відомості, лише шляхом отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт за договором № 32 від 30 листопада 2022 року, з метою проведення оглядуіз застосуванням руйнівного методу та фіксації відомостей, що можуть свідчити про факт та обставини вчинення кримінального правопорушення.

Також слідчий в своєму клопотанні зазначає, що відповідно до ч 2. ст.163 КПК України, існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, тому просить розглянути дане клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Ініціатор клопотання надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі.

Розглянувши подане клопотання, дослідивши обставини та підстави наведені в клопотанні, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого обґрунтоване та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити (здійснити виїмку).

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 245 КПК України у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. Порядок відібрання зразків з речей і документів, у відповідності до ст. 245 КПК України, встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів.

Суд приймає до уваги, що у органу досудового розслідування не має іншого засобу як отримати вказані відомості, лише шляхом отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт за договором № 32 від 30 листопада 2022 року, з метою проведення оглядуіз застосуванням руйнівного методу та фіксації відомостей, що можуть свідчити про факт та обставини вчинення кримінального правопорушення.

Тимчасовий доступ до найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », не тягне негативних наслідків передбачених п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, не позбавляє юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи визначені Конституцією України, а саме особисті, політичні, соціально-економічні та культурні.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що дійсно речі, які зберігаються на території найпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , мають істотне та суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, мають доказове значення у справі та необхідні для проведення будівельно-технічної експертизи, при цьому неможливо іншими способами встановити обставини вчиненого кримінального правопорушення, іншим чином доступу до зазначеного майна не має, а тому є достатньо підстав для задоволення клопотання та надання доступу до речей з застосуванням руйнівного методу в межах необхідності.

Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченими ст. 163 КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до речей.

При цьому, слідчий суддя враховує, що досудове розслідування знаходиться на стадії збирання і перевірки доказів, а тому в інтересах досудового розслідування, детальна інформація щодо доданих до клопотання матеріалів, відповідно до ст.ст.221,222,290 КПК Українипри обґрунтуванні вказаної ухвали не зазначається.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 245 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей задовольнити.

Надати, в рамках кримінального провадження №42023162270000015 від 22.03.2023 року, слідчому групи слідчих по розслідуванню кримінального провадженняслідчому слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , за участю судового експерта ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_5 , інших експертів ІНФОРМАЦІЯ_8 (з використанням відповідного обладнання та інструментів) з застосуванням руйнівного методу в межах необхідності; за участю прокурора Болградської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_6 ; за участю представників (уповноважених осіб) ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ); представників (уповноважених осіб)Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; за участю представників (уповноважених осіб) товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ); на тимчасовий доступдонайпростішого укриття Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ,з метою проведення натурного огляду для встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт за договором № 32 від 30 листопада 2022 року,та фіксації відомостей, що можуть свідчити про факт та обставини вчинення кримінального правопорушення.

Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 з майнових відносин а також директора Обласного закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_7 , забезпечити доступ до вказаного об`єкту дослідження вищевказаним особам з метою проведення огляду із застосуванням руйнівного методу.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113920167
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/1293/23

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні