Постанова
від 22.08.2023 по справі 2-167/10
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 2-167/10 Номер провадження 22-ц/814/3459/23Головуючий у 1-й інстанції Кіндяк І.С. Доповідач ап. інст. Панченко О. О.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого судді Панченка О.О.,

Суддів Одринської Т.В., Пікуля В.П.

при секретарі Філоненко О.В.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Полтаві цивільну справу за апеляційними скаргами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на ухвалу Полтавського районного суду Полтавської області від 28 липня 2022 року ухвалену у складі головуючого судді Кіндяк І.С., повний текст судового рішення складено дати не вказано у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку на його пред`явлення,-

В С Т А Н О В И В :

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Зміст заяви

У липні 2022 року ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» звернулася до суду з заявою про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку на його пред`явлення.

Заява обгрунтована тим, що рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 26 лютого 2010 року позов АТ «Банк «Фінанси та кредит» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про стягнення заборгованості задоволено.

Рішення суду набрало законної сили та представнику стягувача видано виконавчі листи.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 08.11.2018 замінено стягувача АТ "Банк Фінанси та кредит" на його правонаступника ТОВ "ФК «Європейська агенція з повернення боргів».

Вказано, що ПАТ «Фінанси та Кредит» після укладення договору відступлення прав вимоги виконавчий документ не передав заявнику для звернення його до виконання та місцезнаходження вказаного виконавчого листа невідоме, що позбавляє стягувача права на повторне звернення судового рішення до виконання.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 28 липня 2022 року заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку на його пред`явлення задоволено.

Видано дублікати виконавчих листів у справі № 2-167/10 за позовом ПАТ «Фінанси та Кредит» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про солідарне стягнення заборгованості за кредитним договором № 255-К від 23.08.2007 року для пред`явлення до виконання.

Визнано причини пропуску строку пред`явлення виконавчих листів до виконання поважними та поновлено пропущений строк протягом трьох місяців для пред`явлення до виконання виконавчих листів № 2-167/10.

Короткий зміст вимог та доводів апеляційної скарги

Не погодившись із вказаною ухвалою, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 оскаржили її в апеляційному порядку. В апеляційних скаргах, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, просили скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення про відмову в задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку на його пред`явлення.

Апеляційні скарги обґрунтовані тим, що підстави для видачі дублікатів виконавчих листів відсутні, оскільки вони були повернуті стягувачу, тому твердження про їх втрату не відповідає дійсності. Окрім того, строки для пред`явлення виконавчих документів спливли ще до відступлення права вимоги, тому заява є необгрунтованою.

30.05.2023 від ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» до суду надійшов відзив на апеляційні скарги в якому просило ухвалу суду першої інстанції залишити без змін, а апеляційні скарги без задоволення.

МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА

Відповідно до частини 1 статті 367ЦПКУкраїни суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Колегія суддів, дослідивши матеріали справи та перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, приходить до наступного висновку.

Встановлені обставини справи

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 26 лютого 2010 року позов Відкритого акціонерного товариства «Банк «Фінанси та кредит» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про стягнення заборгованості задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в солідарному порядку на користь філії «Полтавське регіональне управління» Відкритого акціонерного товариства «Банк «Фінанси та кредит» заборгованість у сумі 99418 грн. та 1114,18 грн. судових витрат (а.с. 54).

12 травня 2010 року представнику стягувача видано 6 виконавчих листів, що підтверджується повідомленням Полтавського районного суду Полтавської області від 02.08.2021 (а.с. 25).

З листа Подільського відділу державної виконавчої служби у м. Полтаві вбачається, що на виконанні у відділі ДВС знаходилися виконавчі провадження № 19904301 з примусового виконання виконавчого листа № 2-167 від 22.06.2010, виданого Полтавським районним судом Полтавської області, про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в солідарному порядку на користь Філії «Полтавське регіональне управління» ВАТ «Банк «Фінанси та кредит» яка виступає від імені ВАТ «Банк «Фінанси та кредит» судових витрат в сумі 1114, 18 грн.;

№ 19903633 з примусового виконання виконавчого листа № 2-167 від 08.03.2010, виданого Полтавським районним судом Полтавської області, про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в солідарному порядку на користь Філії «Полтавське регіональне управління» ВАТ «Банк «Фінанси та Кредит» яка виступає від імені ВАТ «Банк «Фінанси та Кредит» - 99418,00 грн. заборгованості та фінансових санкцій за кредитними договорами № 255-К від 23.08.2007 року та № 255-К-КЛА від 23.08.2007 року.

Державним виконавцем 04.08.2011 винесено постанови про повернення виконавчих документів стягувану за п.1 ч.1 ст. 47 ЗУ «Про виконавче провадження» (попередня редакція Закону).

Згідно вимог п.9.9. Порядку роботи з документами в органах державної виконавчої служби, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України в редакції від 28.07.2010, строк зберігання завершених виконавчих проваджень, переданих на зберігання, становить 3 роки та згідно акту про вилучення виконавчих проваджень для знищення від 08.02.2019 на підставі Розпорядження Подільського ВДВС у м. Полтаві ГТУЮ у Полтавській області від 01.02.2019 № 8 виконавче провадження ВП № 19904301, № 19903633 знищено (а.с.24).

29.05.2018 між АТ «Банк «Фінанси та кредит» та ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» було укладено договір № 000127-а про відступлення прав вимоги відповідно до якого АТ «Банк «Фінанси та кредит» відступає, а ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» приймає належні банку права вимоги.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 08.11.2018 замінено стягувача АТ "Банк Фінанси та кредит" на його правонаступника ТОВ "ФК «Європейська агенція з повернення боргів».

Задовольняючи заявуТОВ "ФК«Європейська агенціяз поверненняборгів» суд першої інстанції дійшов висновку про те, що заява є обґрунтованою.

Колегія суддів вважає такий висновок місцевого суду не вірним з наступних підстав.

Застосування норм права, що регулюють спірні правовідносини

Відповідно до частини 1 статті 76 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України)доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 81 ЦПК Українипередбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з частиною 2статті 78 ЦПК Україниобставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до частини 1 статті 80 ЦПК Українидостатніми є докази, які в своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Положеннями статті 89ЦПК України визначено, щосуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Статтею 1 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до ч. 1ст. 431 ЦПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з п. 17.4 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документу. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання.

Дублікат виконавчого листа видається на підставі матеріалів справи та судового рішення, за яким був виданий втрачений виконавчий лист.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен повідомити суду обставини, за яких виконавчий лист було втрачено, подавши відповідні докази.

У постанові Верховного Суду від 19 квітня 2021 року у справі № 2-1316/285/11 (провадження № 61-34св21) зазначено, що єдиною підставою для видачі судом дубліката виконавчого листа є його втрата. Сам факт відсутності виконавчого документа у стягувача та в органі державної виконавчої служби свідчить про те, що його було втрачено. У той же час, обов`язковою умовою видачі дубліката виконавчого листа є звернення із такою заявою в межах встановленого законом строку для пред`явлення його до виконання або його поновлення за рішенням суду.

До аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у постановах від 09 жовтня 2019 року у справі № 2-6471/06, від 03 лютого 2021 року у справі № 643/20898/13-ц, 23 червня 2021 року у справі № 2-162/12 (провадження№ 61-14111св20).

Із заявою про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу можна звернутися лише в межах строків пред`явлення їх до виконання. У разі пропуску такого строку одночасно із заявою про видачу дубліката слід подати і заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Зі змісту вищезазначених норм законодавства вбачається, що дублікат виконавчого листа може видаватись у випадках втрати його оригіналу та в межах строку пред`явлення його до виконання.

Таким чином, під час розгляду заяви про видачу дубліката виконавчого листа суд повинен належним чином перевірити, чи дійсно виконавчий лист втрачено. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання.

Видача дубліката виконавчого листа взаємопов`язана із визначенимЗаконом України «Про виконавче провадження» строком для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Відповідно до ч. 1ст. 433 ЦПК Україниу разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно до висновків, викладених у постанові Великої Палати Верховного Суду від 21.08.2019 року у справі № 2-836/11 (провадження № 14-308цс19), у разі пропуску стягувачем строку на пред`явлення виконавчого документа до виконання відсутні перешкоди для задоволення заяви такого стягувача про видачу дубліката втраченого виконавчого документа за умови, якщо суд задовольнив заяву стягувача про поновлення пропущеного строку для пред`явлення такого документа для виконання. Тобто, якщо строк для пред`явлення виконавчого документу до виконання не сплив або суд його поновив, то заява про видачу дубліката цього документа, який втрачений, вважається поданою у межах встановленого для пред`явлення його до виконання строку. Натомість, коли строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання сплив, і суд його не поновив, то за результатами розгляду заяви про видачу дублікату втраченого виконавчого документа суд відмовляє у задоволенні цієї заяви.

Підставою для поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання є факт пропуску стягувачем такого строку з поважних причин.

Поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для стягувача отримати та подати у встановлений законом строк виконавчий лист до примусового виконання.

Поважність причин пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання пов`язана не тільки з часом безпосередньої обізнаності особи про певні обставини (факти порушення її прав), а й з об`єктивною можливістю цієї особи знати про ці обставини. Можливість знати про порушення своїх прав випливає із загальних засад захисту цивільних прав та інтересів, за якими особа, маючи право на захист, здійснює його на власний розсуд у передбачений законом спосіб, що створює в неї цю можливість знати про посягання на права. Обов`язок доведення часу, з якого особі стало відомо про порушення її права, покладається на заявника (постанова Верховного Суду від 03 червня 2020 року в справі № 2-461/09).

Метою застосуванняст.433ЦПК України є захист інтересів добросовісного стягувача, який пропустив строк з поважних причин. Поважними можна вважати причини, які не залежали від волі стягувача.

Питання про поважність пропуску строків є оціночним. Поважність причин може залежати від таких обставин як поведінка заявника (бездіяльність або незаінтересованість в питаннях звернення судового рішення до виконання), інших осіб, так і від чинників, що не пов`язаних з людським фактором.

Так, причина пропуску строку є поважною, якщо вона відповідає одночасно усім таким умовам: обставина, яка безпосередньо унеможливлює або ускладнює можливість вчинення процесуальних дій у визначений законом або судом строк, яка виникла об`єктивно, незалежно від волі особи, яка пропустила строк, протягом строку, який пропущено, що підтверджується належними і допустимими засобами доказування.

При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для сторони на вчинення певної дій.

Згідно з статтею 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В заяві про поновлення строку, стягувач посилається на те, що виконавчий лист банк йому не передав, а відтак слід вважати його втраченим, разом з тим, втрата виконавчого листа позбавляє його права на повторне звернення виконавчого документа до виконання.

Проте, суд не може визнати такі причини пропуску строку поважними з огляду на наступне.

Банк, який є юридичною особою зобов`язаний забезпечити належну організацію роботи всіх своїх підрозділів, у тому числі і щодо контролю за судовими та виконавчими документами при їх виконанні в органах ДВС.

Як вбачається з матеріалів справи, 04.08.2011 року державним виконавцем було винесено постанову про повернення виконавчих документів відносно боржників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 стягувачу згідно п. 1 ч. 1ст. 47 ЗУ «Про виконавче провадження».

Таким чином, строк на пред`явлення виконавчого листа відносно боржників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на виконання закінчився 04.08.2014, тобто до укладнення між АТ «Банк Фінанси та кредит» та ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» договору відступлення прав вимоги.

Окрім того, звертаючись до суду з відповідною заявою ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» було долучено заяви про надання інформації щодо виконання рішення суду боржником ОСОБА_1 які датовані 29.04.2021, 22.07.2021, 26.10.2021, 22.02.2022, 09.06.2022 та боржником ОСОБА_2 яка датована 13.06.2022, незважаючи на те, що 08.11.2018 року ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області було замінено сторону виконавчого провадження, а саме замінено АТ «Банк Фінанси та кредит» його правонаступником ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів», а відтак новий стягувач мав можливість звертатись в тому числі і до органів ДВС з метою з`ясування стану виконавчого провадження.

Колегія суддів вважає, що наведені обставини не доводять того факту, що строк пропущений з поважних причин. Така процесуальна поведінка стягувача не може вважатись такою, що свідчить про сумлінне користуванняТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів», як учасником виконавчого провадження, своїми правами з метою забезпечення своєчасного та в повному обсязі вчинення виконавчих дій.

Крім того, колегія суддів звертає увагу, що на виконання вимог Закону України «Про виконавче провадження», що набрав чинності 05 січня 2017 року, здійснено запуск Єдиного реєстру боржників. До цього реєстру вносяться дані про громадян та компанії, які відповідно до рішень суду визнані боржниками і стосовно яких відкрито відповідне виконавче провадження. Відомості про боржників, які включені до Єдиного реєстру боржників, є відкритими та розміщуються на офіційному веб-сайті Міністертсва юстиції. Цей реєстр є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження та створений з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов`язання боржників.

Обставини даноїсправи свідчатьпро те,що самененалежна поведінкастягувача призвеладо того,що виконавчийлист зчасу йогоповернення стягувачуповторно небув пред`явленийдо виконанняв строкипередбачені законом.

Доказів втрати виконавчих листів відносно боржників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 матеріали справи не містять.

Таким чином, відсутні підстави для видачі дублікатів виконавчих листів про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та поновлення строку на їх пред`явлення до виконання.

ВИСНОВКИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗГЛЯДУ АПЕЛЯЦІЙНОЇ СКАРГИ

Статтею 374 ч. 1 п. 2 ЦПК України передбачено, що суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити у відповідній частині нове рішення або змінити рішення.

Згідно з ст.376 ч.1п.3,4ЦПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи, порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Враховуючи вищевикладені обставини справи, колегія суддів, приходить до висновку про скасування ухвали суду першої інстанції в частині задоволення заяви відносно боржників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та ухвалення у відповідній частині нового рішення про відмову в задоволенні заяви.

Щодо судових витрат

Відповідно до ч. 13 ст. 141 ЦПК України якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У зв`язку з задоволенням апеляційних скарг з ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» підлягає стягненню на користь ОСОБА_1 та ОСОБА_2 сплачених ними судових зборів за розгляд справи в суді апеляційної інстанції у сумі 536,80 грн.

Керуючись ст.367, ст.374ч. 1 п. 2, ст. 376 ч. 1 п. 3, 4, ст.382 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційні скарги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 задовольнити частково.

УхвалуПолтавського районного суду Полтавської області від 28 липня 2022 року в частині задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" про видачу дублікату виконавчого листа про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та поновлення строку на його пред`явлення до виконання скасувати та ухвалити нове судове рішення.

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" про видачу дублікату виконавчого листа у справі № 2-167/10 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 255-к від 23.08.2007 з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та поновлення строку пред`явлення виконавчого листа про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" на користь ОСОБА_1 судові витрати у сумі 536,80 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" на користь ОСОБА_2 судові витрати у сумі 536,80 грн.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 22 серпня 2023 року.

Головуючий суддя О.О. Панченко

Судді Т.В. Одринська

В.П. Пікуль

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113093043
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-167/10

Постанова від 01.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Постанова від 01.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Постанова від 22.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Панченко О. О.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Панченко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні