Ухвала
від 01.06.2023 по справі 646/153/22
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/153/22

№ провадження 2/646/532/2023

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" червня 2023 р. м. Харків

Суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова Сіренко Ю.Ю., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a>, третя особа: приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Шудріков Ігор Олексійович про захист прав споживачів,

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до Червонозаводського районного суду м. Харкова з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a>, третя особа: приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Шудріков І.О. в якій просить суд:

-Визнати протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a> код ЄДРПОУ 32566590, місцезнаходження: м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2, що виражено у нехтуванні Постановою Харківського апеляційного суду від 24 лютого 2020 року у справі №646/4575/16-ц та ухиленням в період з 24 лютого 2020 року від укладення та підписання з ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , мешкає АДРЕСА_1 Акт приймання-передачі у власність Машиномісця № 143 за Договором купівлі продажу машиномісця № НОМЕР_2 , яке розташовано в АДРЕСА_2 , посвідченого Шудріковим І.О., приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу, зареєстрований в реєстрі за № 156 від 28.03.2013 року;

-Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a>, код ЄДРПОУ 32566590, місцезнаходження: м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2 укласти та підписати з ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , мешкає АДРЕСА_1 Акт приймання-передачі у власність Машиномісця № 143 за Договором купівлі продажу машиномісця № НОМЕР_2 , яке розташовано в АДРЕСА_2 , посвідченого Шудріковим І.О., приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу, зареєстрований в реєстрі за № 156 від 28.03.2013 року;

- Визнати протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a> код ЄДРПОУ 32566590, місцезнаходження: м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2, що виражено у нехтуванні Постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 29 липня 2020 року по цивільній справі № 646/4629/16-ц та ухиленням в період з 29 липня 2020 року від укладення та підписання з ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , мешкає АДРЕСА_1 Акт приймання-передачі у власність Машиномісця № 144 за Договором купівлі продажу машиномісця № НОМЕР_3 , яке розташовано в АДРЕСА_2 , посвідченого Шудріковим І.О., приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу, зареєстрований в реєстрі за N° 157 від 28.03.2013 року;

- Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a>, код ЄДРПОУ 32566590, місцезнаходження: м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2 укласти та підписати з ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , мешкає АДРЕСА_1 Акт приймання-передачі у власність Машиномісця N° 144 за Договором купівлі продажу машиномісця № НОМЕР_3 , яке розташовано в АДРЕСА_3 , посвідченого Шудріковим І.О., приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу, зареєстрований в реєстрі за № 157 від 28.03.2013 року;

- Визнати протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a> щодо блокування бетонними блоками машиномісця № НОМЕР_2 та НОМЕР_3 в період з 2016 року, а саме з початку розгляду цивільних справ № 646/4575/16-ц та N° 646/4629/16-ц ТО В «Батріс», що не дає до цього часу змоги ОСОБА_1 користуватись машиномісця № НОМЕР_2 та НОМЕР_3 , які розташовані в АДРЕСА_2 ;

- Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a>, код ЄДРПОУ 32566590, місцезнаходження: м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2 усунути перешкоди ОСОБА_1 в користуванні Машиномісцем N° 143 та Машиномісцем № 144, які розташовані в АДРЕСА_2 ;

-Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a>, код ЄДРПОУ 32566590, місцезнаходження: м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2 на користь ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , мешкає АДРЕСА_1 компенсацію моральної шкоди в розмірі 50000,00 (п`ятдесят тисяч) грн. 00 коп.

Указом Президента України №64/2022 в Україні 24.02.2022 введено воєнний стан, дію якого продовжено відповідними Указами Президента України.

Враховуючи неможливість судом здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Розпорядженням Верховного Суду від 10.03.2022 №4/0/9-22 було змінено територіальну підсудність судових справ Червонозаводського районного суду м. Харкова та визначено замість нього Ленінський районний суд м. Полтави.

Розпорядженням Верховного Суду №65 Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області повернуто підсудність до Червонозаводського районного суду м.Харкова, у зв`язку з чим Ленінським районним судом м. Полтави було повернуто до Червонозаводського районного суду м. Харкова вищевказану справу.

Дослідивши позовну заяву з доданими до неї документами, приходжу до наступного.

Підсудністю у цивільному судочинстві визначено розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України,позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Однак, згідно ч.5 ст. 28 ЦПК України, позови про захист прав споживачів можуть пред`являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача.

Позивачем ОСОБА_1 в позовній заяві було зазначено адресу реєстрації: АДРЕСА_1 .

Судом був направлений запит до відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України в Харківській області ДМС України щодо отримання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце реєстрації ОСОБА_1 .

Згідно Інформаційної довідки з відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України в Харківській області ДМС України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

У зв`язку з наведеним, вищевказаний позов є територіально не підсудним Червонозаводському районному суду м. Харкова, оскільки є територіально підсудним Харківському районному суду Харківської області (62458, Харківська область, с. Покотилівка, вул. Сковороди, 18), як суду за зареєстрованим місцем проживання позивача ОСОБА_1 .

Статтею ч. 9ст. 187 ЦПК України, яка регулює питання відкриття провадження у справі, передбачено, що в разі, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Згідно з нормамиКонвенції про захист прав людини і основоположних свободвід 04 листопада 1950 року, Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини» інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у пункті 1 статті 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Відповідно до п. 1ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідност. 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Конституцією Українизакріплено право кожного на судовий захист. Забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950), а також практики Європейського суду з прав людини, які, відповідно достатті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року, застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Як роз`яснив Європейський суд з прав людини у справах «Верітас проти України» та «Сокуренко та Стригун проти України», суд не може вважатися «судом, встановленим законом» у розумінні п.1 ст.6 Конвенції у разі перевищення ним своїх повноважень, визначених процесуальним законодавством. Зокрема, повноваження суду на розгляд конкретної справи, заяви або скарги визначається правилами підвідомчості та підсудності.

Відповідно до ч. 1ст. 8 Закону України "Про судоустрій та статус суддів"ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Під підсудністю у цивільному процесуальному праві розуміють інститут (тобто сукупність правових норм), який регулює віднесення справ, які підлягають розгляду судами цивільної юрисдикції, до відання конкретного суду судової системи України для розгляду по першій інстанції. Тобто, визначити підсудність цивільної справи означає встановити компетентний, належний суд у цій справі.

Спори між судами про підсудність не допускаються. У зв`язку з цим та для того, щоб не допустити безпідставної тяганини під час розгляду цивільних справ з боку судів, на яких і лежить обов`язок правильно застосувати правила про підсудність тоЦПК Українивстановлює правило про недопустимість суперечок між судами про підсудність.

ЗгідноКонвенції про захист прав людини і основоположних свободвід 04.11.1950 року, Закону України "Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини", інститут безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий підсудності розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки, за його допомогою визначається "належний суд", тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

На підставі наведеного, вважаю за необхідне передати на розгляд за територіальною юрисдикцією (підсудністю) цивільну справу до Харківського районного суду Харківської області (62458, Харківська область, с. Покотилівка, вул. Сковороди, 18).

Керуючись ст.ст.27,31,32, 260, 261, 353 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Батріс»</a>, третя особа: приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Шудріков Ігор Олексійович про захист прав споживачів, - передати на розгляд за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Харківського районного суду Харківської області (62458, Харківська область, с. Покотилівка, вул. Сковороди, 18).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя - Ю.Ю. Сіренко

Дата ухвалення рішення01.06.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113110483
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —646/153/22

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні