Ухвала
від 29.08.2023 по справі 496/5782/21
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/5782/21

Провадження № 2-ві/496/5/23

У Х В А Л А

29 серпня 2023 року Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Портна О.П.,

за участю:

секретаря - Ткаченко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Біляївського районного суду Одеської області заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про відвід судді Горяєва Ігоря Миколайовича, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Біляївського районного суду Одеської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Усатівської сільської ради Одеського району Одеської області, ОСОБА_3 , про усунення перешкод у користування земельною ділянкою, в належному оформленні спадщини на земельні ділянки та встановлення факту родинних відносин, проживання однією сім`єю.

Позивачем - ОСОБА_1 було подано заяву про відвід судді Горяєва І.М., вказуючи на існування об`єктивних сумнівів в неупередженості судді та на порушення ним законодавства, просить його відвести від розгляду вказаної справи. Зокрема, посилається на упереджене ставлення судді до розгляду даної справи, зокрема головуючий відмовляє в задоволенні заявлених ним клопотань. Також заявник зазначає, що головуючий по справі суддя фальсифікує докази у справі.

Ухвалою суду від 23 серпня 2023 року заяву було визнано не обґрунтованою та передано канцелярії Біляївського районного суду Одеської для визначення судді, який буде вирішувати питання про відвід, у порядку, встановленому частиною першою ст. 33 ЦПК України.

Згідно з ч. 2 ст. 39 ЦПК України з підстав, зазначених у ст.ст. 36, 37 і 38 цього Кодексу, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи.

Згідно вимог ст. 40 ЦПК України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому ч. 1 ст. 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншого суду, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи в судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді (ч. 8 ст. 40 ЦПК України).

Заявник - ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленим про місце та час розгляду заяви, в судове засідання не з`явився, але надав заяву про розгляд заяви без його участі, так як не довіряє судді яка розглядає заяву.

Суддя Горяєв І.М. будучи належним чином повідомленим про місце та час розгляду заяви, в судове засідання не з`явився.

Підстави для відводу суду передбачені зокрема ч. 1 ст. 36 ЦПК України відповідно до якої суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, підчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близького родича цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справу з правовою допомогою в цьому справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно зацікавлений у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення суду для розгляду справи; 5) є інші умови, які викликають сумніви в непередбаченості або об`єктивності судді.

До суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя (ч. 3 ст. 36 ЦПК України).

Відповідно до ч. 4 ст. 36 ЦПК України незгода сторони з процесуальними рішеннями суду, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена ??публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Білуха проти України" (№ 33949/02, § 49-52, від 09 листопада 2006 року) фактично наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції повинна визначатися суб`єктивним та об`єктивними критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності (див., серед іншого (inter alia), рішення у справі "Фей проти Австрії" (Fey v. Austria) від 24 лютого 1993 року, пп. 27, 28 and 30; рішення у справі "Ветштайн проти Швейцарії" (Wettstein v. Switzerland), N 33958/96, п. 42, ЄСПЛ 2000-XII). У кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду (див. рішення у справі "Пуллар проти Сполученого Королівства" (Pullar v. United Kingdom), від 10 червня 1996 року, п. 38). Стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність суду презумується, поки не надано доказів протилежного (див. вищевказане рішення у справі "Ветштайн проти Швейцарії" (Wettstein v. Switzerland), пункт 43). Стосовно об`єктивного критерію слід визначити, окремо від поведінки голови В.Л.Г, чи існували переконливі факти, які б могли свідчити про його безсторонність. Це означає, що при вирішенні того, чи є у цій справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним же є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими (див. вищевказане рішення у справі "Ветштайн проти Швейцарії" (Wettstein v. Switzerland), п. 44; та рішення у справі "Ферантелі та Сантанжело проти Італії" (Ferrantelli and Santangelo v. Italy), від 7 серпня 1996 року, п. 58).

На час подання заяви ОСОБА_1 про відвід судді Горяєва І.М. відсутні підстави вважати, що суддя виявляє особливу упередженість тао має пряму чи побічну заінтересованість у результаті розгляду справи № 496/5782/21, та фальсифікує докази.

Наведені ОСОБА_1 факти по суті приводяться до його незгоди із ухвалами від 12 квітня 2023 року та 21 липня 2023 року, однак незгода заявника з процесуальним рішенням суду не є підставою для відводу суду.

Визначення відповідності суду для розгляду конкретної справи здійснюється не за бажанням учасників справи, а в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством, зокрема ст. 33 ЦПК України.

Суд вважає, що обставини, які викладені у заяві про відвід, не свідчать про упередженість або певну зацікавленість судді Горяєва І.М. у наслідках розгляду справи за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Усатівської сільської ради Одеського району Одеської області, ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, в належному оформленні спадщини на земельні ділянки та встановлення факту родинних відносин, проживання однією сім`єю, і тому не є підставою для задоволення заяви про відвід. Особиста безсторонність судді не ставиться під сумнів, оскільки заявником не доведено протилежне. Будь-яких інших підстав, які викликали б сумнів в об`єктивності та неупередженості судді Горяєва І.М., не виявлено.

З урахуванням викладеного, оцінюючи зміст заяви про відвід судді та відображені у ній доводи для відводу судді, суд не вбачає підстав для задоволення заяви.

Керуючись ст. 36-40, 260-261 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви ОСОБА_1 і ОСОБА_2 про відвід судді Горяєва Ігоря Миколайовича - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали складено 31 серпня 2023 року

Суддя О.П. Портна

Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113147603
СудочинствоЦивільне
Сутьвідвід судді Горяєва Ігоря Миколайовича

Судовий реєстр по справі —496/5782/21

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 18.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Портна О. П.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Портна О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні