Ухвала
від 04.09.2023 по справі 927/890/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

04 вересня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/890/22 (754/10277/22)

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП» до ОСОБА_1 (Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: арбітражний керуючий Хомич Роман Володимирович) про стягнення 96 875 грн 97 коп., поданої в межах справи за заявою боржникаБОРЖНИК: ОСОБА_1 АДРЕСА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1 )про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

ВСТАНОВИВ:

21 жовтня 2022 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява ОСОБА_1 (надалі - боржник) про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, яка ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 07.11.2022 була прийнята до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 22.11.2022 відкрито провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ; введено процедуру реструктуризації боргів боржника; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; керуючим реструктуризацією призначено арбітражного керуючого Хомича Р.В.

Постановою Господарського суду Чернігівської області від 24.04.2023, зокрема припинено процедуру реструктуризації боргів ОСОБА_1 та повноваження керуючого реструктуризацією Хомича Р.В. ; визнано банкрутом ОСОБА_1 ; введено процедуру погашення боргів ОСОБА_1 строком на дванадцять місяців; керуючим реалізацією майна призначено арбітражного керуючого Хомича Р.В.

07.11.2022 до Деснянського районного суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП» до ОСОБА_1 про стягнення 4 225,00 грн заборгованості по кредиту, наданого згідно Договору про надання кредиту № 1644320 від 03.11.2017, 90 246,00 грн 1,5% з простроченої суми та 2 404,97 грн нарахованого на суму боргу індексу інфляції.

24.07.2027 матеріали справи № 754/10277/22 надійшли до Господарського суду Чернігівської області; справі присвоєно єдиний унікальний номер 927/890/22 (754/10277/22).

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 31.07.2023, зокрема постановлено:

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП» до ОСОБА_1 про стягнення 96 875 грн 97 коп (справа № 754/10277/22) прийняти та приєднати до матеріалів справи № 927/890/22 про неплатоспроможність ОСОБА_1 ;

розгляд позовної заяви здійснювати в межах справи № 927/890/22 про неплатоспроможність ОСОБА_1 за правилами спрощеного позовного провадження;

залучити арбітражного керуючого Хомича Романа Володимировича до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача;

зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії даної ухвали направити третій особі (арбітражному керуючому Хомичу Роману Володимировичу) копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду;

встановити процесуальний строк для подання третьою особою письмових пояснень щодо позову - протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії позовної заяви з додатками.

Вказана вище ухвала суду від 31.07.2023 отримана позивачем 04.08.2023, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 14000 5773087 2, однак вимоги суду щодо подання доказів направлення третій особі (арбітражному керуючому Хомичу Роману Володимировичу) копії позовної заяви з додатками товариством виконані не були.

У відповідності з ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Згідно ст. 2, 13 Господарського процесуального кодексу України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь - якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Одним із основних принципів господарського судочинства є змагальність сторін.

Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зокрема, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право, зокрема: подавати докази; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб. Учасники справи зобов`язані, зокрема: сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки. У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Положеннями ст. 161, 168 Господарського процесуального кодексу України, встановлено, що при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявою по суті справи, зокрема є пояснення третьої особи щодо позову.

У поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

За змістом ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

В порушення вищевказаних норм процесуального законодавства Товариство з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП» не надіслало копію позовної заяви з додатками третій особі (арбітражному керуючому Хомичу Роману Володимировичу) та не надало доказів такого направлення суду.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позивач не виконав свій обов`язок щодо надсилання копії позовної заяви з додатками у встановлені законом строки третій особі (арбітражному керуючому Хомичу Роману Володимировичу).

У відповідності з ст. 131, 132, 135 Господарського процесуального кодексу України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали. Заходом процесуального примусу є, зокрема штраф.

Суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку, зокрема невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу. Ухвалу про стягнення штрафу може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду вищої інстанції. Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України.

Враховуючи ухилення Товариства з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП» від вчинення покладених на нього судом дій щодо направлення третій особі (арбітражному керуючому Хомичу Роману Володимировичу) копії позовної заяви з додатками та подання суду доказів такого направлення у встановлений останнім строк, що позбавило можливості третю особу скористатися своїм процесуальним правом на подання письмових пояснень щодо позову, суд вважає за доцільне стягнути з позивача в доход державного бюджету штраф в сумі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2 684,00 грн).

Керуючись ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 131, 132, 135, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП» (01001, м. Київ, вул. Михайлівська, 15/1, літ. Б; код 41184403) в доход Державного бюджету України (Отримувач: ГУК у м.Києві/Печерс.р-н/21081100; Код отримувача: (код за ЄДРПОУ): 37993783; Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); Рахунок: UA118999980313090106000026007; Код класифікації доходів бюджету: 21081100; Призначення платежу: Штраф (як засіб процесуального примусу) накладений на Товариство з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП» за ухвалою № 927/890/22 (754/10277/22)) 2 684 грн 00 коп. штрафу.

Стягувач: Державна судова адміністрація України (01021, м. Київ, вул. Липська, 18/5, код 26255795).

Дана ухвала є виконавчим документом та може бути пред`явлена до виконання протягом трьох місяців.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «АІА ФІНАНС ГРУП», що суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, щодо якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Дата набрання ухвалою законної сили - 04.09.2023.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113233361
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність

Судовий реєстр по справі —927/890/22

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Рішення від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні