Ухвала
від 05.09.2023 по справі 303/319/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 303/319/20

У Х В А Л А

05 вересня 2023 року м. Ужгород

Колегія суддів Закарпатського апеляційного суду у складі:

судді-доповідача: Кожух О.А.,

суддів: Готри Т.Ю., Кондора Р.Ю.,

розглядаючи клопотання Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації про заміну третьої особи у справі за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Сенс Банк» на рішення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 18 травня 2023 року (повний текст рішення складено 18.05.2023, головуючий суддя Куцкір Ю.Ю.) у справі №303/319/20 за позовом Акціонерного товариства «Альфа-Банк», правонаступником якого є Акціонерне товариство «Сенс Банк», до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , в інтересах якого діє ОСОБА_3 та ОСОБА_6 , в інтересах якого діє ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей Мукачівського міськвиконкому, Орган опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації про зняття з реєстраційного обліку, визнання такими, що втратили право користування майном,

в с т а н о в и л а :

До Закарпатського апеляційного суду від Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації надійшло клопотання про заміну третьої особи - органу опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації на орган опіки та піклування Великолучківської сільської ради (територіальної громади).

Клопотання мотивоване тим, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №712-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження території територіальних громад Закарпатської області», п.3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866, органом опіки та піклування, на території якого проживають сторони по справі є Великолучківська сільська рада (територіальна громада). Рішенням шостої сесії восьмого скликання Великолучківської сільської ради від 12.03.2021 №274 створено «Службу у справах дітей Великолучківської сільської ради, як юридичну особу» (Закарпатська область, Мукачівський район, село Великі Лучки, вулиця Гагаріна, 37, email: baloh1983@gmail.com ).

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 24.03.2020 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору орган опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації (а.с.48).

Мукачівська районна державна адміністрація як орган опіки та піклування брала участь у справі та на виконання своїх повноважень подала висновок від 05.06.2020 № 02-26/619 щодо розв`язання спору (а.с. 71-71 зворот).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 712-р визначені адміністративні центри та затверджені території територіальних громад Закарпатської області, зокрема, Великолучківської сільської ради об`єднаної територіальної громади, до складу якої включені території Великолучківської, Ракошинської, Зняцівської, Кальницької громад Мукачівського району Закарпатської області.

Постановою Верховної Ради України від 15.07.2020 № 795-IX «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» були призначені на 25.10.2020 чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» у Закарпатській області були утворені, зокрема Мукачівський район (з адміністративним центром у місті Мукачево) у складі територій Великолучківської сільської, Верхньокоропецької сільської, Воловецької селищної, Горондівської сільської, Жденіївської селищної, Івановецької сільської, Кольчинської селищної, Мукачівської міської, Неліпинської сільської, Нижньоворітської сільської, Полянської сільської, Свалявської міської, Чинадіївської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України; були ліквідовані, зокрема, Мукачівський, Свалявський, Воловецький райони.

Отже, Великолучківська селищна об`єднана територіальна громада була включена до складу Мукачівського району Закарпатської області.

Відповідно до пп. 1, 4, 9, 11, 14, 20 п. 6-1 та інших норм Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», що набрав чинності 06.12.2020, Великолучківська сільська рада та її виконавчий комітет є правонаступниками прав та обов`язків розформованих сільських рад та їх виконавчих комітетів, повноваження яких у день набуття повноважень сільською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена КМ України, припинилися.

Згідно з приписами ст. 7-1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», п.п. 4, 5, 7 Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1321, перехід повноважень, прав та обов`язків (публічно-владне правонаступництво) райдержадміністрацій, що припиняються, до райдержадміністрацій новоутворених районів здійснюється у разі існування райдержадміністрації в адміністративному центрі новоутвореного району та приєднання до неї райдержадміністрацій, що припиняються, ліквідованих районів - з моменту утворення комісії з реорганізації райдержадміністрації, що припиняється.

Водночас, органами опіки та піклування є районні, районні у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад (ст. 56 ч. 1 ЦК України, п. 1.3. Правил опіки та піклування, затверджених спільним наказом Держкомсім`ї України, МОЗ України, Міносвіти України і Мінпраці України від 26.05.1999 № 4/166/131/88 (реєстрація в Мінюсті України від 17.06.1999 за № 387/3680), п. 3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866). Служба у справах дітей не є органом опіки та піклування, на неї покладається, зокрема, обов`язок безпосереднього ведення справ та координації діяльності щодо забезпечення захисту прав дітей.

За змістом положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (Закон № 280/97-ВР), виконавчий орган сільської ради (виконавчий комітет) входить до системи місцевого самоврядування, у силу закону є юридичною особою (ст. 1 абз. 11, ст.ст. 5, 11, 16, Глава 2 Розділу 2, ст.ст. 51, 52 та інші положення указаного Закону), наділяється законодавством самостійними повноваженнями, може виконувати також делеговані повноваження органів виконавчої влади.

Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради є окремою від ради юридичною особою, утворюється в порядку, визначеному законом, самостійно виступає від власного імені у публічних відносинах і в цивільному обороті, набуває відповідних прав і обов`язків, несе відповідальність, має визначені законодавством повноваження, приймає в межах своєї компетенції обов`язкові для виконання акти, видає відповідні документи, може бути учасником судового процесу тощо (наведені вище норми закону, положення ст.ст. 74-77 Закону № 280/97-ВР у сукупності із загальними положеннями закону щодо юридичної особи публічного права як учасника цивільних відносин (ст.ст. 2, 80, ст. 81 ч.ч. 2, 3, ст.ст. 82, 91, 92, 172 ЦК України, інші норми законодавства).

За даними ЄДР Великолучківська сільська рада як юридична особа має назву «Великолучківська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області», код ЄДРПОУ 04350398, Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради як юридична особа має назву «Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області», код ЄДРПОУ 44179244.

У Великолучківській сільській раді створена Служба у справах дітей як юридична особа публічного права. За даними ЄДР Служба у справах дітей як юридична особа має назву «Служба у справах дітей Великолучківської сільської ради», код ЄДРПОУ 43928502.

ОСОБА_5 , ОСОБА_6 проживають у будинку АДРЕСА_1 , на території Великолучківської сільської об`єднаної територіальної громади Мукачівського району Закарпатської області.

З огляду на вищенаведене, а також зважаючи на зміни, пов`язані з реформою адміністративно-територіального устрою держави та відповідні зміни в сфері компетенції та в повноваженнях державних органів і органів місцевого самоврядування, правонаступником Мукачівської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування і компетентним органом опіки та піклування за місцем проживання дітей наразі є визначений законодавством Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області.

Відповідно до ст. 55 ч. 1 ЦПК України, у разі припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони на будь-якій стадії судового процесу.

Отже, з метою забезпечення участі в справі належного органу опіки та піклування слід залучити Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області до участі в справі як правонаступника Мукачівської районної державної адміністрації Закарпатської області як органу опіки та піклування.

Керуючись ч.1 ст. 55, ч.2, ч.3 ст. 381 ЦПК України, судова колегія,

у х в а л и л а :

Клопотання Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації про заміну третьої особи у справі - задовольнити.

Залучити Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області (Україна, 89625, Закарпатська область, Мукачівський район, село Великі Лучки, вулиця Гагаріна, будинок 37, код ЄДРПОУ 44179244) до участі в справі як правонаступника Мукачівської районної державної адміністрації Закарпатської області як органу опіки та піклування.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями. Касаційну скаргу на ухвалу апеляційного суду може бути подано безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено та підписано суддями 05 вересня 2023 року.

Суддя-доповідач:

Судді:

СудЗакарпатський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113250198
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —303/319/20

Постанова від 30.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Постанова від 20.11.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Рішення від 18.05.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні