Ухвала
від 26.07.2010 по справі 10-243
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

26 липня 2010 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Житомирської області в складі:

головуючого судді Крижанівського В.В.

суддів: Єрещенка А.М., Широкопояса Ю.В.

за участю: прокурора Лукянчука Ю.М.

розглянула у відкритому судовому засіданні справу за апеляцією прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства прокуратури Житомирської області ОСОБА_1 на постанову Богунського районного суду м. Житомира від 07 липня 2010 року, -

в с т а н о в и л а:

Слідчий в ОВС СВ ПМ ДПА в Житомирській області звернувся до суду з поданням про надання дозволу на розкриття інформації, що містить банківську таємницю та згоди на проведення виїмки документів, що становлять банківську таємницю клієнта Житомирського РУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 311744) м. Житомир - ТОВ «ВО ХіммашНафтоГаз» (ЄДР 33321012), а у разі їх відсутності копій документів, оскільки дана інформація має суттєве значення для встановлення істини по кримінальній справі. Зазначені дії необхідно виконати в звязку з розслідуванням кримінальної справи за ознаками злочинів передбачених ч.2 ст. 28, ч.3 ст.212 КК України, яка порушена СВ ПМ ДПА в Житомирській області 18 січня 2010 року.

Постановою Богунського районного суду м. Житомира від 07 липня 2010 року в задоволенні подання відмовлено.

В апеляції прокурор просить постанову суду скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд іншим суддею. Посилається, що постанова суду є незаконною, а наведені в судовому рішенні висновки встановлені з порушенням вимог матеріального і процесуального права.

Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, перевіривши доводи апеляції відповідно до вимог ст. 365 КПК України, колегія суддів вважає, що апеляція підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 66 КПК України, особа яка провадить слідство вправі вимагати від банків інформацію, яка містить банківську таємницю, щодо

Справа № 10-243 Головуючий у суді 1-ї інстанції Галацевич О.М.

Суддя доповідач Крижанівський В.В.

юридичних та фізичних осіб у порядку та обсязі, встановлених Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Статтею 14-1 КПК України передбачено, що розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, здійснюється з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду . Тому, суд першої інстанції прийшов до помилкового висновку, про те що слідчий в межах своїх повноважень, передбачених ст. ст. 66, 114 КПК України, повинен спочатку звернутися до відповідної банківської установи про надання дозволу на розкриття банківської таємниці та проведення виїмки документів, що становлять банківську таємницю, отримати відмову банку і тільки тоді звернутися з даним поданням до суду, оскільки дана норма закону передбачає альтернативу.

Що стосується виїмки документів, що містять банківську таємницю то суд також прийшов до помилкового висновку, так як ст. 178 КПК України передбачено, що виїмка проводиться тільки за вмотивованою постановою судді . А ні кримінально-процесуальним законом, а ні Законом України „Про банки і банківську діяльність” на який є посилання суду в постанові, не визначено порядок першочергового погодження виїмки документів, що містять банківську таємницю з керівником відповідної установи, а тільки потім можливого звернення з даним поданням до суду.

За таких обставин, постанова суду підлягає скасуванню з поверненням справи на новий судовий розгляд.

Керуючись ст. ст. 14-1, 66, 178, 365, 366, 367, 382 КПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляцію прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства прокуратури Житомирської області ОСОБА_1 задовольнити.

Постанову Богунського районного суду м. Житомира від 07 липня 2010 року скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд до того ж суду в іншому складі суддів.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення26.07.2010
Оприлюднено15.12.2022
Номер документу11374762
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —10-243

Ухвала від 04.10.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Нагорний А. М.

Ухвала від 08.06.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Томилко В. П.

Ухвала від 31.08.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Соловйов Микола Володимирович

Постанова від 09.09.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Полюхович Олег Іванович

Ухвала від 10.08.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Луговий М.Г.

Ухвала від 26.07.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Крижанівський Владислав Вікторович

Постанова від 09.09.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Полюхович Олег Іванович

Ухвала від 10.08.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Луговий М.Г.

Ухвала від 26.07.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Крижанівський Владислав Вікторович

Постанова від 10.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Гришин Геннадій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні