Ухвала
від 28.09.2023 по справі 120/13145/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення третьої особи

м. Вінниця

28 вересня 2023 р.Справа № 120/13145/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мультян Марини Бондівни, розглянувши у письмовому провадженні заяву ПП "Капітан" про вступ у справу в якості третьої особи та перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження у справі за позовом Приватного підприємства "Освод" до Виконавчого комітету Вінницької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом Приватного підприємства "Освод" до Виконавчого комітету Вінницької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення.

Позовні вимоги мотивовані протиправністю, на думку позивача, рішення Виконавчого комітету Вінницької міської ради №1269 від 25 травня 2023 року «Про затвердження акту Комісії з питань звільнення території Вінницької міської територіальної громади від незаконно встановлених тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та малих архітектурних форм по вул. Івана Богуна, біля буд. №92 на території Вінницької міської територіальної громади».

Ухвалою суду від 31.08.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено її розгляд здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у письмовому провадженні.

20.09.2023 на адресу суду надійшла заява ПП "Капітан" про вступ у справу в якості третьої особи та перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження. В обгрунтування клопотання вказав, що оскаржуване рішення в даній справі може безпосередньо вплинути на права і обов?язки ПП "Капітан". Так вказує, що підставою для прийняття рішення виконавчим комітетом Вінницької міської ради від 25.05.2023 №1269 став акт комісії з питань звільнення територій Вінницької міської ради. Згідно акту №9 від 12.05.2023 встановлено, що договір благоустрою укладений між виконавчим органом Вінницької міської ради та ПП «Освод» на площу 7655 га входять земельні ділянки кадастровий номер 0510100000:02:012:0131, кадастровий номер 0510100000:02:012:0139 власником яких є ПП «Капітан» та ділянка кадастровий номер 0510100000:02:012:0135 співвласниками якої є позивач та ПП «Капітан».

Тому оскарження позивачем рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 25.05.2023 №1269, яким було затверджено акт комісії, рекомендовано позивачу здійснити демонтаж дерев?яних альтанок, доручено виконавчим органам Вінницької міської ради припинити договори на комплексне опорядження та зовнішній благоустрій укладений з ПП «Освод», безпосередньо впливає на права та інтереси ПП «Капітан».

Крім того, просив розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Розглянувши матеріали справи, суд враховує наступне.

Відповідно до частини 2 та 4 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до частини 5 статті 49 КАС України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Аналіз вищевказаних норм дає підстави вважати, що необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може безпосередньо вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

Так, на переконання суду, рішення в даній справі може безпосередньо вплинути на права і обов?язки ПП "Капітан". Тому, з огляду на положення вказаних норм, суд з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи вважає за необхідне залучити Приватне підприємство "Капітан" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Що стосується заяви ПП "Капіта" в частині розгляду справи за правилами загального позовного провадження, суд враховує наступне.

Адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими КАС України, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (частина 1, 2 та 3 статті 12 КАС України).

При цьому, частиною 4 статті 12 КАС України передбачено виключні випадки, за яких здійснюється розгляд справи за правилами загального позовного провадження, серед яких: щодо оскарження нормативно-правових актів, за винятком випадків, визначених цим Кодексом; щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо позивачем також заявлено вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної такими рішеннями, діями чи бездіяльністю, у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; про примусове відчуження земельної ділянки, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності; щодо оскарження рішення суб`єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; щодо оскарження рішень Національної комісії з реабілітації у правовідносинах, що виникли на підставі Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Водночас, у частині 6 статті 12 КАС України наведено орієнтовний перелік справ незначної складності, адже пунктом 10 цієї частини передбачено можливість віднесення до таких справ й інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Варто звернути увагу на те, що вказаним вище положенням кореспондуються приписи частини 2 статті 257 КАС України, згідно із якими за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. Перелік справ, що міститься у частині 4 статті 257 КАС України, узгоджується із тим переліком, що наведений у частині 4 статті 12 КАС України.

Відтак, з аналізу наведених вище норм слідує, що за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка адміністративна справа, окрім тих справ, які містяться у переліку, передбаченому частиною 4 статті 12 КАС України.

При цьому, саме суд визначає форму адміністративного судочинства для розгляду конкретної справи в ухвалі про відкриття провадження в адміністративній справі (пункт 4 частини 9 статті 171 КАС України).

Доводи, наведені ПП "Капітан" у заяві від 20.09.2023 не дають достатніх підстав для прийняття рішення про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та зміни форми адміністративного судочинства.

З огляду на викладене, наведені доводи щодо розгляду справи в порядку загального позовного провадження суд розцінює як безпідставні та непереконливі.

Керуючись ст.ст. 49, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Заяву Приватного підприємства "Капітан" про вступ у справу в якості третьої особи та перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження задовольнити частково.

Залучити Приватне підприємство "Капітан" (вул. Ю.Клена, 28а, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 20090554), як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Запропонувати третій особі в 10-денний строк з дня отримання копії даної ухвали подати свої письмові пояснення з приводу заявлених позовних вимог.

У частині вимог заяви про перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяМультян Марина Бондівна

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113795027
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері

Судовий реєстр по справі —120/13145/23

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Постанова від 09.04.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Рішення від 17.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 28.09.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 31.08.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 28.08.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні