Ухвала
від 10.10.2023 по справі 181/927/18
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 181/927/18

Провадження № 2-о/181/48/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2023 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області

в складі: головуючого судді Філь О.Є.

присяжних: Іванисенко Л.І.

Лесик О.К.

за участю секретаря судового засідання Острянин В.В.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Межова справу за заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 21 серпня 2023 року звернулась до суду з заявою про продовження строку дії рішення про визнання її доньки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, оскільки вона є особою з інвалідністю з дитинства, за своїм станом здоров`я потребує сторонньої допомоги, оскільки не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Рішенням Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року ОСОБА_2 була визнана недієздатною, над нею встановлено опіку та призначено заявника опікуном. Строк дії рішення було продовжено на строк два роки. На сьогоднішній день стан доньки не змінився, за станом здоров`я являється невиліковною хворою особою, яка за наявності порушень функцій організму не може самостійно пересуватись та самообслуговуватись.

На підставі викладеного заявник просить продовжити термін дії рішення Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року у цивільній справі № 181/927/18 про визнання ОСОБА_2 недієздатною та встановлення над нею опіки. Строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Заявник ОСОБА_3 заявила клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану її доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлене клопотання підлягає задоволенню, оскільки в зазначеному випадку для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, та сторонами не надані відповідні висновки експерта із цих самих питань.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:

1) характер і ступінь ушкодження здоров`я;

2) психічний стан особи;

3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Тому суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103-105, 251-252 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити судово-психіатричну експертизу відносно психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експертам Комунального закладу «Дніпропетровська клінічна психіатрична лікарня» Дніпропетровської обласної ради.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням та яким?

2) Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи здатна вона керувати ними?

3) Чи має потребу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в опіці за станом здоров`я?

4) Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм станом здоров`я усвідомлювати свої дії та керувати ними?

В розпорядження експертів направити копію цієї ухвали від 10 жовтня 2023 року, матеріали цивільної справи № 181/927/18, амбулаторну картку ОСОБА_2 .

Роз`яснити сторонам положення ст. 108 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційні скарги можуть бути подані протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст ухвали складено 10 жовтня 2023 року.

Суддя О. Є. Філь

Присяжні Л.І. Іванисенко

О.К. Лесик

СудМежівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114030746
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —181/927/18

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Рішення від 12.08.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні