Рішення
від 12.08.2021 по справі 181/927/18
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 181/927/18

Провадження № 2-о/181/57/18

"12" серпня 2021 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області в складі

головуючого судді Юр`єва О.Ю.,

присяжних Сєргєєвої Т.П.,

Манжелій В.Ф.,

з участю секретаря судового засідання Чупікової В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Межова клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування об`єднаної територіальної громади Межівської селищної ради Межівського району Дніпропетровської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В:

До Межівського районного суду Дніпропетровської області звернулася

ОСОБА_1 із клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

В обґрунтування своїх вимог ОСОБА_1 зазначає, що Межівським районним судом Дніпропетровської області 11 грудня 2018 року по справі №181/927/18 було винесено рішення відповідно до якого її доньку ОСОБА_2 , було визнано недієздатною та встановлено над нею опіку, призначивши її опікуном. Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , недієздатною, - 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили. ОСОБА_2 проживає разом з нею, знаходиться на її утриманні та являється інвалідом з дитинства 1-А групи, через що не може розуміти та не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. ОСОБА_1 просить продовжити термін дії рішення Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року про визнання фізичногї особи недієздатною.

У судове засідання заявник не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за їх відсутності в зв`язку з постійним доглядом за донькою. На задоволенні заявлених вимог наполягає повністю.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у відсутність представника. Проти задоволення заяви не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити з огляду на наступні встановлені факти та обставини.

Під час вивчення документів по справі, їм надано відповідну оцінку.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Іванівської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області 14 вересня 2000 року, актовий запис №10, ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 батьком якої записано ОСОБА_3 , а матір`ю - ОСОБА_1 .

Згідно довідки Іванівського старостинського округу Межівської селищної ради Дніпропетровської області ОСОБА_1 проживає по АДРЕСА_1 разом з донькою ОСОБА_2 , яка знаходиться на утриманні першої.

Довідкою до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ №013062 підтверджується, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є інвалідом першої - А групи з 27 серпня 2018 року. Інвалід з дитинства з ураженням органів пересування.

Згідно довідки лікаря-психіатра КЗ Межівська центральна районна лікарня від 09 листопада 2020 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дані про надання психіатричної допомоги відсутні, звернень за психіатричною допомогою особи в лікувальну установу не було.

Довідкою лікаря Іванівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини підтверджується, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є інвалідом I групи, знаходиться на Д обліку, має вроджені вади головного мозку, стійкі рухові порушення опорно-рухового апарату та потребує постійного догляду.

Згідно довідки №181/927/18/2107 від 18.09.2018 року виданої Межівським районним судом Дніпропетровської області, вбачається, що станом 18 вересня 2018 року ОСОБА_1 Межівським районним судом Дніпропетровської області до кримінальної відповідальності не притягується, до Межівського районного суду Дніпропетровської області кримінальних проваджень стосовно неї не надходило, в розшуку не перебуває.

Згідно висновку ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Межівської селищної ради, затвердженого рішенням виконкому Межівської селищної ради №342 від 11 грудня 2020 року рада опіки та піклування вважає за доцільне виконання

ОСОБА_1 обов`язків опікуна над донькою ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що рішенням Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було визнано недієздатною та встановлено над нею опіку, призначивши ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , її опікуном. Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною, встановлено у 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

27 листопада 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з клопотанням про продовження дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною, посилаючись на те, що остання продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, оскільки має хронічний, стійкий розлад здоров`я.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За змістом ст. 300 ЦПК України, у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта КП Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги ДОР №111 від 11.06.2021 року, ОСОБА_2 страждає хронічним стійким психічним розладом у формі важкої розумової відсталості. За психічним станом на даний час випробувана не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлено обставини, які свідчать про продовження психічного розладу ОСОБА_2 , внаслідок якого вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що підтверджується відповідним висновком судово-психіатричного експерта, тому клопотання ОСОБА_1 слід задовольнити та продовжити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , недієздатною на два роки.

Оскільки судом прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 , недієздатною, то повноваження ОСОБА_1 щодо опіки над недієздатною також продовжуються та не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуна, оскільки остання від виконання обов`язків не звільнялась.

Керуючись ст. ст. ст. 4, 19, 95, 263, 264, 265, 293-300, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Клопотання ОСОБА_1 (місце реєстрації АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересована особа: орган опіки та піклування об`єднаної територіальної громади Межівської селищної ради Межівського району Дніпропетровської області (юридична адреса: вул.Грушевського,9, смт Межова, Дніпропетровська область, код ЄДРПОУ:04338428) про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити повністю.

Продовжити термін дії рішення Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року у цивільній справі № 181/927/18 (провадження № 2-о/181/57/18) за заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування об`єднаної територіальної громади Межівської селищної ради Межівського району Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч.1 ст.300 ЦПК України .

Судові витрати по справі покласти на рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга через Межівський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О. Ю. Юр`єв

Присяжні Сєргєєвої Т.П.,

Манжелій В.Ф.,

Дата ухвалення рішення12.08.2021
Оприлюднено12.08.2021
Номер документу98936821
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —181/927/18

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Рішення від 12.08.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні