Рішення
від 03.04.2024 по справі 181/927/18
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 181/927/18

Провадження № 2-о/181/1/24

"03" квітня 2024 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Літвінової Л.Ф.,

присяжних Іванисенко Л.І.

Лесик О.К.

за участі секретаря судового засідання Остапенко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Межова цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

До Межівськогорайонного судуДніпропетровської областізвернулася ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, із клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, посилаючись на те, що рішенням Межівського районного суду Дніпропетровської області 11 грудня 2018 року по справі №181/927/18, її доньку ОСОБА_2 , було визнано недієздатною та встановлено над нею опіку, призначивши її опікуном. Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , недієздатною, - 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили. ОСОБА_2 проживає разом з нею, знаходиться на її утриманні та являється інвалідом з дитинства, за своїм станом здоров`я потребує сторонньої допомоги, оскільки не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. На сьогоднішній день стан доньки не змінився, за станом здоров`я являється невиліковно хворою особою, яка за наявності порушень функцій організму не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися, тому існує необхідність в продовженні строку дії рішення про визнання її доньки ОСОБА_2 недієздатною.

ОСОБА_1 просить продовжити термін дії рішення Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки строком на два роки з дня набрання рішенням законної сили.

У судове засідання заявник не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності. На задоволенні заявлених вимог наполягає повністю.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у відсутність представника. Проти задоволення заяви не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється. У зв`язку з чим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити з огляду на наступні встановлені факти та обставини.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Іванівської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області 14 вересня 2000 року, актовий запис №10, ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком записано ОСОБА_3 , а матір`ю ОСОБА_1 .

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї №109 від 12.06.2023 року ОСОБА_1 проживає по АДРЕСА_1 разом з донькою ОСОБА_2 , яка знаходиться на її утриманні та вихованні. ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, певного харчування та лікування. ОСОБА_2 знаходиться в належних умовах і догляді.

Довідкою до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ №013062 підтверджується, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є інвалідом першої - А групи з 27 серпня 2018 року. Інвалід з дитинства з ураженням органів пересування. (безстроково)

Згідно висновку судово-психіатричного експерта КП «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги» ДОР» №111 від 11.06.2021 року, ОСОБА_2 страждає хронічним стійким психічним розладом у формі важкої розумової відсталості. За психічним станом на даний час випробувана не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно довідки лікаря-психіатра КЗ «Межівська центральна районна лікарня» від 26.05.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є інвалідом першої - А групи, має тяжку розумову відсталість.

Відповідно до довідки ЛКК №109 від 25 травня 2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я являється невиліковно хворою особою та в зв`язку з порушенням функцій організму не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися та потребує постійного стороннього догляду.

Судом встановлено, що рішенням Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було визнано недієздатною та встановлено над нею опіку, призначивши ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , її опікуном. Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною, встановлено у 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Рішенням Межівського районного суду Дніпропетровської області від 12 серпня 2021 року продовжено термін дії рішення Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року у цивільній справі № 181/927/18 (провадження № 2-о/181/57/18) за заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування об`єднаної територіальної громади Межівської селищної ради Межівського району Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , звернулася до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатною, посилаючись на те, що стан здоров`я останньої не покращився, що позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч.1ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За змістомст. 300 ЦПК Україниу рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ "Наталія Михайленко проти України" (2013), "Станєв проти Болгарії" (2012), "Штукатуров проти Росії" (2008), адже ч. 6 ст. 300 ЦПК України встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта Дніпровської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» №25 від 25.01.2024 року, ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. За психічним станом на даний час випробувана не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

За вказаних обставин, суд вважає, що у справі достатньо доказів, які у своїй сукупності дають підстави для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , уродженки с.Іванівка, Межівського району, Дніпропетровської області недієздатною.

Оскільки судом прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 , недієздатною, то повноваження ОСОБА_1 щодо опіки над недієздатною також продовжуються та не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуна, оскільки остання від виконання обов`язків не звільнялася.

Таким чином, оцінивши всі докази по справі в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною та продовження над нею опіки підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

У відповідності до ч.2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст.2,259,263-265,268,293,294,300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Межівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Продовжити термін дії рішення Межівського районного суду Дніпропетровської області від 11 грудня 2018 року у цивільній справі № 181/927/18 за заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування об`єднаної територіальної громади Межівської селищної ради Межівського району Дніпропетровської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Роз`яснити положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якої скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Л. Ф. Літвінова

Присяжні Л.І. Іванисенко

О.К. Лесик

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118090080
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —181/927/18

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Рішення від 12.08.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні