Ухвала
від 23.10.2023 по справі 525/596/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/596/23

Провадження № 2/525/172/2023

У Х В А Л А

23.10.2023 селище Велика Багачка

Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Прасол Я.В.,

секретаря судового засідання Фесенко Ю.А.,

з участю представника позивача адвоката Конюшенко М.А.,

відповідача ОСОБА_1 ,

представника відповідача адвоката Коваленко О.В.,

розглянувши в підготовчому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка в режимі відеоконференції матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_2 , представник позивача адвокат Конюшенко Марія Анатоліївна, до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Сахарова Людмила Іванівна, про визнання заповіту недійсним та встановлення факту родинних відносин,

у с т а н о в и в:

У провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області на розгляді знаходиться вищевказана цивільна справа.

На адресу суду 20.09.2023 та 06.10.2023 стороною позивача подано клопотання про виклик та допит у судовому засіданні свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

У підготовчому засіданні 23.10.2023 представник позивача адвокат Конюшенко М.А. підтримала заявлене клопотання просила викликати та допитати у судовому засіданні свідків, які зможуть підтвердити факт родинних відносин між позивачем ОСОБА_2 та спадкодавцем ОСОБА_8 та стан здоров`я спадкодавця.

Відповідач ОСОБА_1 та його представник адвокат Коваленко О.В. заперечували проти виклику та допиту свідків, з підстав викладених у письмових запереченнях, які були направлені до суду 20.10.2023, вважали, що клопотання подані з порушенням ст. ст. 90, 91 ЦПК України, а свідки не є спеціалістами у галузі охорони здоров`я.

Позивач ОСОБА_2 , відповідач ОСОБА_3 та третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Сахарова Л.І. у підготовче засідання не з`явилися, причини неявки суду не повідомили, про день та час проведення підготовчого засідання по справі були повідомлені належним чином, раніше від відповідача та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на адресу суду надійшли письмові заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, щодо заявлених клопотань, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до ч. ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи ( ч. 1 ст. 69 ЦПК України).

Згідно положень ст. 91 ЦПК України, виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Суд вважає, що заява позивача ОСОБА_2 подана її представником адвокатом Конюшенко М.А. про виклик та допит свідків є обґрунтованою, поданою у строки встановлені Законом та підлягає до задоволення, оскільки позивач посилається на те, що вказаним свідкам відомі обставини, що входять до складу підстав обґрунтування доводів сторін, їх показання можуть мати значення для вирішення спірних правовідносин.

При розгляді даного клопотання також суд враховує, що ухвалою Великобагачанського районного суду Полтавської області від 07.07.2023 вирішено клопотання про виклик та допит як свідка ОСОБА_6 за клопотанням відповідача ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 189 ЦПК України, завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Коло питань, які вирішуються на підготовчому засіданні визначено положеннями ст. 197 ЦПК України, зокрема вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста.

Керуючись ст.ст. 81, 83, 91, 189, 197, 200, 260, 261 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Заяву позивача ОСОБА_2 , яка подана її представником адвокатом Конюшенко Марією Анатоліївною про виклик свідків- задовольнити частково.

Викликати до суду в якості свідків:

- ОСОБА_9 , адреса: АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_4 , адреса: АДРЕСА_2 ;

- ОСОБА_5 , адреса: АДРЕСА_3 .

У частині виклику та допиту свідка ОСОБА_6 клопотання залишити без розгляду, оскільки питання про виклик свідка вирішено ухвалою суду від 07.07.2023.

Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Ухвала набирає законної сили після її проголошеннясуддеюта окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Я.В. Прасол

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114375505
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —525/596/23

Рішення від 12.09.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Рішення від 12.09.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Рішення від 28.08.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Рішення від 28.08.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні