Ухвала
від 30.10.2023 по справі 120/2431/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

30 жовтня 2023 р.Справа № 120/2431/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Томчука Андрія Валерійовича, розглянувши заяву про залучення співвідповідачів, третіх осіб у справі за позовом ОСОБА_1 до Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області про визнання дій та бездіяльності протиправними, зобов`язання вчити дії

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області про визнання дій та бездіяльності протиправними, зобов`язання вчити дії.

Ухвалою від 13.10.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено її розгляд здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін в порядку визначеному статтею 262 КАС України. Встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

19.10.2023 до суду надійшло клопотання позивача про залучення до участі у справі в якості співвідповідачів осіб, які своїми протиправною бездіяльністю сприяли Жмеринському міськрайонному суду в публічному поширені персональних даних ОСОБА_1 в відповідному державному реєстрі судових рішень, а саме:

а) Державне підприємство «Інформацiйні судові системи» Юридична адреса:м01021, м. Київ, вул. Липська, 18/5 Поштова адреса: 01042, Україна, м. Київ, вул. Джона Маккейна, 40 Веб портал https://ics.gov.ua/ics/ E-mail: inbox@ics.gov.ua Телефон технічної підтримки:(044) 207-35-33 (044) 207-35-60. Код ЕДРПОУ 34614292;

б) Державну судову адміністрацію України (https://dsa.court.gov.ua/dsa/about_dsa/contacts/) Адреса 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5, е-mail: inbox@court.gov.ua, inbox@dsa.court.gov.ua, тел.. (044) 207-35-46, код ЄДРПОУ 26255795;

в) Міністерство цифрової трансформації України 03150, м. Київ вул. Ділова, 24 е-mail: hello@thedigital.gov.ua, pr@thedigital.gov.ua, Контактний номер Мінцифри (044) 207-17-48, код ЄДРПОУ 43220851

г) державне підприємство "Центр судових сервісів", як адміністратор підсистем ЄСІТС (ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 32824268; юридична адреса: вул. Дончука Василя, буд.9, м. Київ, 04050; номер контактного телефону НОМЕР_1 ; адреса електронної пошти: inbox@ccs.court.gov.ua,

до яких позивач звернув наступні вимоги:

- визнати протиправною бездіяльність зазначених відповідачів, яка виявилася в тому що при виконанні своїх делегованих повноважень то та в порушення імперативних вимог Закону України «Про захист персональних даних», не вилучили із Єдиного державного реєстру судових рішень персональні дані ОСОБА_1 та членів її родини ОСОБА_2 , та завдяки такій протиправній бездіяльності персональні дані позивача та членів родини позивача стали публічними;

- зобов`язати Державне підприємство «Інформацiйні судові системи», Державну судову адміністрацію України, Міністерство цифрової трансформації України, державне підприємство «Центр судових сервісів» спільно із Жмеринським міськрайонним судом в межах наданих повноважень даним юридичним особам провести дії направленні на обезособлення відомостей про ОСОБА_1 в Єдиному державному реєстрі судових рішень, та зобов`язати видалити персональні дані ОСОБА_1 в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Крім того у заяві від 19.10.2023 позивач просить залучити в якості третіх осіб, без самостійних вимог на предмет спору Міністерство юстиції України https://minjust.gov.ua/contacts, поштова адреса: вул. Архітектора Городецького, буд. 13, м. Київ, 01001, +38 (044) 364-23-93 код ЄДРПОУ 00015622, е-mail: callcentre@minjust.gov.ua, themis@minjust.gov.ua, тел. +38 (044) 364-23-93 та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8 тел. 0800-50-17-20 (Безкоштовно), 044-299-74-08); е-mail: hotline@ombudsman.gov.ua, код ЄДРПОУ 21661556.

Визначаючись щодо можливості прийняття до розгляду вказаної вище заяви, суд вказує про наступне.

Пунктом 9 частини 1 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначено, що відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Вжитий у цій процесуальній нормі термін "суб`єкт владних повноважень" означає орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадову чи службову особу, іншого суб`єкта при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг (пункт 7 частини 1 статті 4 КАС України).

Отже, відповідачем у справі може бути як орган державної влади, так і його посадова чи службова особа. При цьому обов`язковою умовою набуття процесуального статусу відповідача є звернена до нього вимога позивача.

Так, у заяві від 19.10.2023 позивач крім того, що просить суд залучити до участі у справі вищеперелічених юридичних осіб у якості відповідачів, також заявляє нові позовні вимоги до цих відповідачів, тобто ОСОБА_1 фактично змінює (доповнює) предмет позову.

Відповідно до положень частини першої статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог (частина 2 статті 9 КАС України).

В силу частини першої статті 8 КАС України усі учасники судового процесу є рівними перед законом і судом.

В той же час, варто вказати, що за нормами статті 47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, яке складається з двох елементів: предмета і підстави позову.

Предметом позову є певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить ухвалити судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує його вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу

Предмет позову кореспондується зі способами захисту права, які визначені, зокрема у статті 5 КАС України, а тому зміна предмета позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного способу захисту порушеного права, в межах спірних правовідносин.

Зміна предмета позову можлива, зокрема у такі способи: 1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

У свою чергу, підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

При поданні заяви про збільшення позовних вимог, зміну предмета або підстав позову, позивач має дотримуватися правил вчинення відповідної процесуальної дії, недодержання яких тягне за собою процесуальні наслідки, передбачені КАС України.

Відповідно до частини 8 статті 47 КАС України у разі подання будь-якої заяви, визначеної частиною першою або третьою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та копій доданих до неї документів іншим учасникам справи. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає в ухвалі.

З огляду на наведене, зі змісту заяви від 19.10.2023 вбачається, що така є заявою про зміну предмета позову, тому має відповідати вимогам визначеним статтею 47 КАС України зокрема і щодо надання доказів направлення копії такої заяви та копій доданих до неї документів іншим учасникам справи.

В свою чергу, ОСОБА_3 при поданні до суду заяви від 19.10.2023 не дотримано положень 47 КАС України в частині надання доказів направлення копії такої заяви та копій доданих до неї документів іншим учасникам справи (в тому числі і юридичним особам про залучення яких в якості співвідповідачів просить позивач).

З огляду на невідповідність заяви ОСОБА_1 від 19.10.2023 вимогам частини 8 статті 47 КАС України, така підлягає поверненню заявнику.

Дата постановлення цієї ухвали обумовлена перебуванням головуючого суді у відпустці у період часу з 23.10.2023 по 27.10.2023.

Керуючись ст.ст. 47, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 від 19.10.2023 повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяТомчук Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114552635
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій та бездіяльності протиправними, зобов`язання вчити дії

Судовий реєстр по справі —120/2431/23

Ухвала від 06.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 06.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Постанова від 16.01.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 21.12.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні