Ухвала
від 09.11.2023 по справі 164/2165/19
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 164/2165/19

п/с 2/164/370/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

9 листопада 2023 року смт. Маневичі

Маневицький районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Токарської І.С.,

з участю секретаря Гейко І.А.,

прокурора Власюк М.С.,

представника ДП «Маневицьке лісове господарство» Шевчик В.А.,

представника відповідача Мороченця Я.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маневичі Волинської області клопотання прокурора про залучення третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до участі у справі за позовом Камінь - Каширської окружної прокуратури Волинської області в інтересах держави в особі Маневицької селищної ради Волинської області, Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Державна інспекція архітектури та містобудування, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Державне підприємство "Маневицьке лісове господарство" до ОСОБА_1 про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

На розгляді суду перебуває вказаний позов.

8 листопада 2023 року через канцелярію суду прокурором подано клопотання про залучення третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до участі у справі, оскільки частина самовільно зайнятої земельної ділянки площею 0,11 га відноситься до земель лісогосподарського призначення, що перебуває у користуванні лісогосподарського підприємства, що, в свою чергу, передбачає ведення лісового господарства на ній, охорону і захист лісових масивів, а також у зв`язку із розпочатою процедурою реорганізації ДП «Маневицьке лісове господарство» шляхом його приєднання до ДСГП «Ліси України», останнє слід залучити до участі у даній справі.

В судовому засіданні прокурор та представник ДП «Маневицьке лісове господарство», кожна зокрема, клопотання підтримали та просили задовольнити.

Представник відповідача зазначив, що, на його думку, слід замінити третю особу ДП «Маневицьке лісове господарство» на його правонаступника ДСГП «Ліси України» в особі філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України».

Заслухавши учасників судового процесу, кожного зокрема, проаналізувавши матеріали справи, суд приходить наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 42 ЦПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - учасники судового процесу, які перебувають у правовому зв`язку із стороною у справі і мають заінтересованість у результатах її розгляду. Їхній інтерес є процесуальним, очікування спрямовані на позитивний результат вирішення спору для тієї сторони, на боці якої вони беруть участь у справі. Направленість їхніх дій захист власних суб`єктивних інтересів на перспективу, так як рішення у справі може вплинути на їх права та обов`язки щодо однієї із сторін цивільної справи.

Згідно з ч.1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права та обов`язки щодо однієї зі сторін. Іх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Судом встановлено, що ДП «Маневицьке ЛГ» розпочато процедуру реорганізації, яка на даний час не завершена.

Відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28 жовтня 2022 року №887 «Про припинення державного підприємства «Маневицьке лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» припинено ДП «Маневицьке лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме приєднання до ДСГП «Ліси україни» (ЄДРПОУ 44768034). Також цим наказом визначено, що ДСГП «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків ДП «Маневицьке ЛГ».

Згідно з витягом Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань Маневицьке ЛГ є відокремленим підрозділом у формі філії державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», на даний час не ліквідоване, однак перебуває в стані припинення.

Зважаючи на те, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки ДСГП «Ліси України» в частині реалізації повноважень, що стосуються ведення лісового господарства, а також охорони та захисту лісових масивів, суд, проаналізувавши матеріали справи, приходить висновку про необхідність задоволення клопотання прокурора і залучення третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до участі у справі.

Керуючисьст.ст. 42, 53, 258-261, 353 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора - задовольнити.

Залучити третю особу на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» до участі у справі за позовом Камінь - Каширської окружної прокуратури Волинської області в інтересах держави в особі Маневицької селищної ради Волинської області, Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Державна інспекція архітектури та містобудування, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Державне підприємство "Маневицьке лісове господарство" до ОСОБА_1 про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.

Оголосити перерву в судовому засіданні до 10 години 30 хвилин 27 листопада 2023 року.

Копію ухвали скерувати Державному спеціалізованому господарському підприємству «Ліси України» (вул. Шота Руставелі, 9А, м.Київ, 01601, код ЄДРПОУ: 44768034).

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя

Маневицького районного суду І.С. Токарська

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114792735
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —164/2165/19

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Постанова від 21.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Постанова від 09.03.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Карпук А. К.

Постанова від 09.03.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Карпук А. К.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Карпук А. К.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Карпук А. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні