Рішення
від 09.11.2023 по справі 229/4546/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер судовоїсправи: 229/4546/23

Номер провадження: 2/225/252/2023

Дзержинський міський суд Донецької області

РІШЕННЯ

іменем України

09 листопада 2023 року Дзержинський міський суд Донецької області

головуючого судді Мигалевич В.В.

за участі секретаря Голубової О.О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою представника позивача - адвоката Жовнер Оксани Миколаївни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 до Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач у серпні 2023 через представника звернулась до суду з позовом до Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на майно, що належало їй на праві приватної власності. Вона є єдиним спадкоємцем після померлої за законом. До теперішнього часу до нотаріальної контори за оформленням спадщини після померлої ОСОБА_2 ніхто не звертався. Із заявою про прийняття спадщини вона звернулась до Першої Прилуцької державної нотаріальної контори в травні 2023 року. Листом-повідомленням від 23.05.2023 їй було повідомлено про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском встановленого законом строку для її прийняття та рекомендовано звернутись до суду з метою встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. У зв`язку із військовою агресією рф та постійними обстрілами території Торецької громади Бахмутського району Донецької області, де померла спадкодавець та проживала позивач, остання була вимушена покинути місце постійного проживання та не мала змогу своєчасно звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини у строк, встановлений ст. 1270 ЦК України. Вважає, що причини, зазначені нею є поважними та пов`язані з об`єктивними та істотними перепонами для своєчасного вчинення дій по оформленню спадкових прав.

Провадження у справі відкрито 23.08.2023.

Ухвалою від 12.10.2023 закрито підготовче провадження та призначений судовий розгляд справи.

Представник позивача та позивач в судове засідання не з`явились,надали заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, на задоволенні заявлених вимог наполягають.

Представник відповідача - Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву з проханням справи розглянути без їх участі, проти позову заперечує.

У відзивіна позовузаяву від06вересня 2023року представниквідповідача зазначає,що заперечуєпроти позовнихвимог,оскільки пропущенийстрок дляподання заявипро прийняттяспадщини єрезультатом пасивноїповедінки позивача,вона мала змогу звернутись до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи та у подальшому отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, тим більше враховуючи те, що ОСОБА_1 є близьким родичем померлої, смерть спадкодавця настала ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто до введення на території України військового стану. Зазначає, що позивачем не надано достатньо доказів на підтвердження поважності пропуску строку для прийняття спадщини.

У відповіді на відзив від 18 вересня 2023 року представником позивача зазначено, що мати позивача померла 07.11.2021 до початку введення воєнного стану, проте шестимісячний термін встановленого законодавством України строку для вступу в спадщину не закінчився до 24.02.2023, а тому твердження відповідача щодо пасивної поведінки спадкоємця є некоректною. Окрім того, внаслідок введення воєнного стану позивач вимушена була виїхати з місця проживання на більш безпечнішу територію про що свідчить довідка внутрішньо переміщеної особи (копія довідки додається). Саме це і посприяло затримці при звернення до нотаріуса для заяви на вступ в спадщину.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідив матеріали справи, суд дійшов таких висновків:

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Отже, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені в заповіті, а у разі відсутності заповіту - особи, визначені в статтях 1261-1265 цього Кодексу.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Торецьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), актовий запис № 1082.

ОСОБА_1 є дочкою померлої та спадкоємицею померлої на майно, а саме: квартиру АДРЕСА_1 , зазначене майно належить померлій на підставі Свідоцтва про право власності на житло, видане відділом приватизації державного фонду, номер запису в реєстрову книгу 294/268.

Позивач зазначає, що вона є єдиною спадкоємицею після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Листом-повідомленням від 23.05.2023 ОСОБА_1 було повідомлено про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском встановленого законом строку для її прийняття та рекомендовано звернутись до суду з метою встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Статтею 1270 ЦК України встановлений строк для прийняття спадщини у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» установлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 719 від 24.06.2022).

Згідно зі ст. 1272 Цивільного кодексу України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Судом установлено, що отримання свідоцтва про право на спадщину є неможливим, оскільки спадкоємець не подав заяву про прийняття спадщини у встановлений законом строк після померлої ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно з п. 24 Постанови № 7 Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

В Постанові Верховного Суду від 26.06.2019 по справі №565/1145/17 зазначено, що поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини також можуть бути визнані, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Позивач зазначає, що вказаний строк вона пропустила у зв`язку з тим, що через військову агресію рф та постійними обстрілами території Торецької громади Бахмутського району Донецької області, де померла спадкодавець та проживала позивач, вона була вимушена покинути місце свого постійного проживання та не мала змоги своєчасно звернутися до нотаріуса.

Вирішуючи питання можливості визначення позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд виходить з тієї обставини, що з початку повномасштабної агресії рф проти України територія міста Торецька, Бахмутського району Донецької області є територією активних бойових дій, місто Торецьк перебуває під постійними артобстрілами, авіаційними нальотами та бомбардуваннями з боку агресора. На території Торецької громади відсутній нотаріус, що є загальновідомим фактом.

Зазначені вище обставини суд визнає об`єктивними та істотними труднощами, а тому вважає, що є достатні підстави для визначення позивачу додаткового строку для подання нею заяви про прийняття спадщини.

З огляду на вказане, суд доходить висновку про задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 263-265, 341, 342 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов представника позивача - адвоката Жовнер Оксани Миколаївни ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) яка діє в інтересах ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області (Донецька обл., Бахмутський р-н, м.Торецьк, вул. Маяковського, 24а, ЄДРПОУ 41552929) про визначеннядодаткового строкудля прийняттяспадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , додатковий строк тривалістю у три місяці з моменту набрання цим рішенням суду законної сили, для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося з дати складання повного його тексту, у порядку, передбаченому підпунктом 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положеньЦПК України в редакції від 03.10.2017 року.

Суддя: В.В. Мигалевич

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114802506
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —229/4546/23

Рішення від 09.11.2023

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Мигалевич В. В.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Мигалевич В. В.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Мигалевич В. В.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Мигалевич В. В.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Шевченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні