Ухвала
від 13.11.2023 по справі 148/1450/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/1450/23

Провадження № 2/148/521/23

У Х В А Л А

про призначення справи до розгляду

13 листопада 2023 року Тульчинський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого Дамчука О.О.

за участю секретаря: Носулько К.П.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Тульчин цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про зняття арешту з майна.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася з позовною заявоюв до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про зняття арешту з майна.

У підготовчезасідання представникпозивача, адвокат Кугутюк О.В. надав заяву в якій вказав, що не заперечує проти призначення справи до судового розгляду, також просив закрити провадження в частині позовних вимог до ОСОБА_3 , оскільки останній помер та провести підготовчий розгляд без участі позивача та її представника.

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, про день та час слухання справи повідомлений своєчасно та належним чином. Клопотань про відкладення слухання справи суду не надав.

Відповідач ОСОБА_4 у підготовче засідання не з`явилася, надала заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи у її відсутності.

Із відповіді Тульчинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тульчинському районі Вінницької області за № 637-28.24-35 від 13.11.2023 встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Так, відповідно до ст. 46 Цивільного процесуального кодексу України, здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Згідно зі ст. 47 ЦПК України, здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи. При цьому цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у день її смерті (ч. 4 ст. 25 Цивільного кодексу (ЦК України).

Результати аналізу зазначених правових норм дають підстави для висновку про те, що чинним законодавством України не передбачено можливості пред`явлення позову до особи, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ч. 4 ст. 25 ЦК України припинилася.

При цьому вирішення питання щодо належних процесуальних дій суду у наведеному випадку залежить від стадії судового провадження, на якій судом було встановлено факт пред`явлення позову до померлої особи.

Зокрема, якщо на стадії відкриття провадження у справі в результаті виконання вимог ч. 6 ст. 187 ЦПК України суд встановить, що фізична особа відповідач знятий з обліку у відповідному органі реєстрації місця перебування та місця проживання особи у зв`язку із смертю, у відкритті провадження має бути відмовлено на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, у зв`язку з тим, що відповідна заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ надав роз`яснення щодо процесуальних дій суду для завершення розгляду справи, якщо на стадії судового розгляду було встановлено, що відповідач помер ще до подання позову до суду.

У тому випадку, якщо факт смерті відповідача, що настала до подання позову, буде встановлено на стадії судового розгляду, суду слід керуватись положеннями п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України та закривати провадження у справі у зв`язку з тим, що вона не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. При цьому, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, позивачу має бути роз`яснене право звернутися з відповідним позовом до спадкоємців померлого боржника в порядку, передбаченому ст. 1281 ЦК України.

З огляду на положення статей 46, 47 ЦПК України, у разі встановлення під час судового розгляду факту пред`явлення позову до померлої особи формальні підстави для застосування судом положень ст. 55 ЦПК України та встановлення правонаступників відсутні у зв`язку з тим, що підставами процесуального правонаступництва можуть бути лише обставини, які виникли під час судового провадження у справі, а не до його початку, тобто до відкриття провадження у справі.

Приймаючи до уваги, що позивач звернувся до суду з даним позовом 26.07.2023, а ОСОБА_3 залучено у якості відповідача 15.09.2023 року, тобто після того, як останій помер, тому він не може бути стороною у справі, оскільки зі смертю особи припиняється її цивільна правоздатність та померла особа не наділена процесуальною дієздатністю.

Залучення правонаступників особи, яка померла до відкриття провадження у справі, суперечить принципам цивільного судочинства, є порушенням прав, свобод та інтересів третіх осіб.

Такі висновки суду узгоджуються з правовою позицію викладеною в постанові Верховного Суду від 23 січня 2018 року у справі № 489/4072/16-ц (провадження № 61-1630 св 17), аналогічна позицію була висловлена і Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ висловленою в ухвалі від18листопада 2015року в справі №6-20987ск15 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Фінанс» до ОСОБА_3 про звернення стягнення та визнання права на предмет іпотеки.

Оскільки чинним законодавством України не передбачено судового вирішення спору з особою, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ч.4 ст.25 ЦК України припинена, а тому в даному випадку позовні вимоги до цієї особи не підлягають розгляду у судах в порядку цивільного судочинства та відповідно п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України провадження у справі підлягає закриттю.

Судом виконано вимоги ч. 2ст. 197 ЦПК України.

Відповідно дост.200ЦПК України за наслідками підготовчого провадження суд постановляє ухвалу, зокрема про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Підстав для залишення позовної заяви без розгляду, зупинення провадження у справі чи закриття провадження у справі немає. Суд вважає за доцільне завершити підготовче провадження у справі та призначити справу до судового розгляду в судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197-200 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Закрити провадження в частині позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про зняття арешту з майна, у зв`язку зі смертю відповідача ОСОБА_3 .

Закрити підготовчепровадження усправі запозовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 прозняття арештуз майна та призначити справу до судового розгляду по суті в приміщенні Тульчинського районного суду на 14.00 годину 28 листопада 2023 року.

В судове засідання викликати сторони та свідків.

Ухвала оскарженню не підлягає .

Суддя О.О. Дамчук

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114905990
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту з майна

Судовий реєстр по справі —148/1450/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні