Ухвала
від 15.11.2023 по справі 185/14374/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/14374/23

Провадження № 2/185/4643/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

15 листопада 2023 року суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Болдирєва У.М., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до Павлоградської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , В`язівоцької сільської ради, треті особи: Перша павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, Друга павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Черновська Л.Г. про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

13 листопада 2023 року ОСОБА_1 звернувся з позовом про визначення йому додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_4 .

Позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

1. За змістом статей 42-48 ЦПК України, учасниками справи можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Відповідно доположень статті80Цивільного кодексуУкраїни,юридичною особоює організація,створена ізареєстрована увстановленому закономпорядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Таким чином учасником справи може бути юридична особа організація, створена і зареєстрована відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Заява, яка подається до суду, повинна містити повне найменування та ідентифікаційний код юридичної особи, яка є учасником справи, в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (пункт 2 частини 3 статті 175 ЦПК України).

У позовній заяві зазначено в якості учасника справи (відповідача) В`язівоцьку сільську раду, код ЄДРПОУ 04338919. Однак станом на день надходження позовної заяви до суду за даними державного реєстру зазначена юридична особа є припиненою, тому не має процесуальної дієздатності і не може бути учасником цивільної справи.

Також позивачем зазначено як третю особу Першу павлоградську державну нотаріальну контору Дніпропетровської області, однак не вказано ідентифікаційний код цієї юридичної особи.

Крім того третьою особою зазначено приватного нотаріуса Черновську Л.Г., проте не вказано повних даних цієї особи (ім`я, по батькові).

2. Згідно з частиною першою статті 30 ЦПК України встановлено виключну підсудність для позовів, що виникають з приводу нерухомого майна.

За правилами виключної підсудності ці позови пред`являються за місцезнаходженням нерухомого майна або основної його частини.

Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК України); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК України); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Такий висновок викладено в пункті 42 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01 березня 2013 року № 3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ».

Таким чином підсудність справи про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини має визначатися за правилами виключної підсудності за місцезнаходженням нерухомого майна, яке входить до складу спадщини.

З метою визначення підсудності справи суду необхідна інформація про наявність або відсутність у складі спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_4 , нерухомого майна, про місце розташування цього майна.

Позовна заява не містить такої інформації та вказівки на відповідні докази (копії правовстановлюючих документів на нерухоме майно, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

Тому необхідно надати строк для усунення зазначених недоліків шляхом подання уточненої позовної заяви.

Згідно з частиною 2 статті 185 ЦПК України, строк усунення недоліків заяви не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Керуючись статтею 185 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 до Павлоградської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , В`язівоцької сільської ради, треті особи: Перша павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, Друга павлоградська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Черновська Л.Г. про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Надати строк для усунення недоліків десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя У.М. Болдирєва

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114920770
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —185/14374/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні