Ухвала
від 17.11.2023 по справі 346/1143/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 346/1143/23

Провадження № 22-ц/4808/1451/23

Головуючий у 1 інстанції Валігурська Л. В.

Суддя-доповідач Томин

У Х В А Л А

17 листопада 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі судді Томин О.О., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Коломийського міськрайонного суду від 08 серпня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Коломийський районний відділ поліції Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області, про стягнення матеріальної та моральної шкоди, зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду від 08 серпня 2023 року позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Коломийський районний відділ поліції Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області, про стягнення матеріальної та моральної шкоди, зобов`язання вчинити дії залишено без розгляду.

ОСОБА_1 на вказану ухвалу суду подав апеляційну скаргу.

Однак, подана апеляційна скарга не відповідає вимогам, встановлених п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України, оскільки не додано документи, що підтверджують сплату судового збору.

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В поданій апеляційній скарзі ОСОБА_1 посилається на те, що він є пенсіонером, отримує мінімальну пенсію, крім того вже сплатив судовий збір за подання позову та іншої апеляційної скарги по даній справі в загальному розмірі 1657,40 грн. та 50 грн. за послуги банку.

Разом з тим, судовий збір за подання вказаної апеляційної скарги апелянтом не сплачено, як і не подано відповідне клопотання із зазначенням можливих підстав для звільнення від його сплати, зменшення розміру, відстрочення чи розстрочення сплати з наданням належних доказів на підтвердження цього (доказів майнового стану).

Відповідно до статті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Гарантією реалізації права на судовий захист в аспекті доступу до правосуддя є встановлення законом помірного судового збору для осіб, які звертаються до суду.

При вирішенні питання про відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судового збору майновий стан сторони (належні стороні майнові права та обов`язки) має визначатися судом у світлі конкретних обставин певної справи, включаючи спроможність заявника сплатити судовий збір та стадію, на якій перебуває розгляд справи на певний момент. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати судового збору.

Особа, яка заявляє клопотання про звільнення від сплати судового збору, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі (документи, які свідчать про його важкий майновий стан і відсутність джерел доходу на момент подачі апеляційної скарги, зокрема, доходи апелянта за попередній календарний рік повинні підтверджуватися довідкою про доходи відповідного органу Державної фіскальної служби України за останній календарний рік, департаменту соціальної політики та пенсійного фонду України).

Зважаючи на неподання апелянтом клопотання про звільнення його від сплати судового збору та доказів його майнового стану за попередній календарний рік, як цього вимагає Закон, суд позбавлений можливості вирішити питання про звільнення від сплати судового збору.

Відтак, апелянт має право подати клопотання про звільнення його від сплати судового збору, зменшення його розміру, відстрочення чи розстрочення сплати з наданням суду доказів його майнового стану за попередній календарний рік, або ж сплатити судовий збір за подачу апеляційної скарги.

Згідно підпункту 9 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання фізичною особою апеляційної скарги на ухвалу суду становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня 2023 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2 684 грн.

За наведених обставин за подання апеляційної скарги апелянту слід сплатити судовий збір в розмірі 536,80 грн.

Вказану суму судового збору слід сплатити за реквізитами: отримувач: ГУК в Iв.-Фр.об./ТГ Ів.-Фр./ 22030101; код ЄДРПОУ: 37951998; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); номер рахунку - UA418999980313131206080009612; наявність відомчої ознаки: «80» Апеляційні суди; назва суду: Івано-Франківський апеляційний суд.

При цьому, при заповненні платіжного документа потрібно вказати вищевказані реквізити, а також у графі «Код платника» слід зазначити: *;101;


(реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Івано-Франківський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

На підтвердження сплати судового збору оригінал квитанції (платіжного доручення) необхідно направити в апеляційний суд.

Згідно п. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення ст. 185 цього Кодексу.

За таких обставин апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати строк для усунення зазначених недоліків.

Керуючись ст.ст. 185, 356, 357 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Коломийського міськрайонного суду від 08 серпня 2023 року залишити без руху.

Для виправлення зазначених в ухвалі недоліків встановити апелянту строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Попередити, що у випадку неусунення в зазначений строк апелянтом недоліків апеляційної скарги, вона буде вважатись неподаною та буде повернута апелянту.

Ухвала касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Томин

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114984088
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —346/1143/23

Постанова від 22.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Калинюк О. П.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Калинюк О. П.

Постанова від 08.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Постанова від 08.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Томин О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні