Ухвала
від 20.11.2023 по справі 148/2056/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 148/2056/22

Провадження № 22-ц/801/2395/2023

Категорія: 10

Головуючий у суді 1-ї інстанції Дамчук О. О.

Доповідач :Шемета Т. М.

УХВАЛА

20 листопада 2023 рокуСправа № 148/2056/22м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Шемети Т.М., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження в цивільній справі за ОСОБА_1 до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про визнання права власності у порядку приватизації,

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Тульчинського районного суду Вінницької області від 12 жовтня 2023 року, -

встановив:

12 жовтня 2023 року рішенням Тульчинського районного суду Вінницької області в задоволенні позову відмовлено. Стягнуто з ОСОБА_1 в дохід держави 1984,80 грн в рахунок сплати судового збору, щодо двох позовних вимог немайнового характеру, які згідно ухвали суду від 05 травня 2023 року було відстрочено до ухвалення судового рішення у справі.

15 листопада 2023 року до Вінницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на вищевказане рішення. Водночас заявником подано заяву про звільнення його від сплати судового збору, в якому також міститься клопотання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду.

Вказане клопотання мотивоване тим, що річний дохід позивача складає 46125,81 грн, 5% з якого 2306,29 грн, що є значно меншим, ніж 4465,80 грн, які підлягають до сплати за подання апеляційної скарги. Також заявник просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення, оскільки вважає, що пропустив його.

Вирішуючи клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду, апеляційний суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до частини першої статті 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу судупротягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно з частиною другою цієї статті учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Оскаржуване рішення ухвалене судом першої інстанції 12 жовтня 2023 року, повне судове рішення складене 18 жовтня 2023 року, відтак, останнім днем для подачі апеляційної скарги на вказане рішення суду, відповідно до ст. 354 ЦПК України є 18 листопада 2023 року.

Апеляційна скарга подана заявником15 листопада 2023 року, що підтверджується відміткою штемпелю вхідної кореспонденції Вінницького апеляційного суду №вх. 9577.

З огляду на наведене, строк на апеляційне оскарження рішення суду першшої інстанції заявником не пропущено, тому клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження розгляду не підлягає.

Вирішуючи клопотання про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору, зазначаю наступне.

Відповідно до ч. ч. 1, 3ст. 136 ЦПК Українита ч. ч. 1, 2ст. 8 Закону України «Про судовий збір»суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору, зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати за таких умов: якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або якщо позивачами є: військовослужбовці; батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

За правилами підпункту 6 пункту 1 частини другоїстатті 4 Закону України «Про судовий збір»за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору встановлюється в розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннями статті 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору у встановлених законодавством порядку і розмірі.

За подання апеляційної скарги ОСОБА_1 слід було сплатити 2977,20 грн (1984,80*150%), оскільки він оскаржує рішення суду першої інстанції повністю.

На підтвердження свого матеріального стану позивач надав довідку про доходи № 1790737625251710 від 10 листопада 2023 року за період з жовтня 2022 року по вересень 2023 року, тобто довідку, яка не відображає доходи позивача за попередній календарний рік.

За таких обставин, у задоволенні клопотання ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору необхідно відмовити.

Порядок сплати судового збору визначеноЗаконом України «Про судовий збір».

Відповідно до ч. 1ст. 4 Закону України «Про судовий збір»судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленогозакономна 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 6 ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Судовий збір, який підлягав сплаті за подання позову становив 1984,80 грн, а тому судовий збір за подання апеляційної скарги складає 2977,20 грн.

Враховуючи викладене, заявнику слід здійснити сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду у сумі 2977,20 грн та, для приєднання до матеріалів справи, надати Вінницькому апеляційному суду оригінал платіжного документа про оплату вказаних витрат, які перерахувати за наступними банківськими реквізитами:

Отримувач коштів ГУК у Він.обл./м.Вінниця/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37979858

Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA478999980313101206080002856

Кодкласифікації доходів бюджету22030101

Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Вінницький апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа)

При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Згідно з частиною 2статті 357 ЦПК України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановленихстаттею 356 цього Кодексу, застосовуються положеннястатті 185 цього Кодексу.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві -стаття 185 ЦПК України.

Враховуючи вищевикладене, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху на підставі частини статті357, статті185 ЦПК України, а заявнику слід надати строк для усунення недоліків апеляційної скарги сплати судового збору .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.185,356,357 ЦПК Українисуд,

ухвалив:

Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Тульчинського районного суду Вінницької області від 12 жовтня 2023 року - залишити без руху, надавши строк п`ять днів з дня отримання копії цієї ухвали для усунення недоліків.

Роз`яснити, що у випадку невиконання вимог ухвали апеляційна скарга буде вважатись неподаною та повернена особі, яка її подала.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя Вінницького

апеляційного суду Т.М. Шемета

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115028790
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності у порядку приватизації, за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Тульчинського районного суду Вінницької області від 12 жовтня 2023 року

Судовий реєстр по справі —148/2056/22

Постанова від 22.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Постанова від 22.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Рішення від 12.10.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні