Ухвала
від 07.12.2023 по справі 362/7978/23
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/7978/23

Провадження 2/362/2744/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" грудня 2023 р. Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі суду :

судді - Ковбель М.М.,

при секретарі - Сілецькій М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Василькові заяву предстваника позивача про забезпечення позову в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМФОРТ ТАУН «ХТС», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Глевахівської селищної ради, треті особи: нотаріус Бобков Олександр Вікторович, нотаріус Бобкова Ірина Олександрівна, Васильківська міська рада Обухівського району Київської області про скасування рішення про державну реєстрацію речового права,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Васильківського міськрайонного суду Київської області з позовом щодо поновлення її порушеного права власності шляхом визнання правочину недійсним, скасування права власності Відповідача та державної реєстрації земельної ділянки.

06.12.2023 року представник позивача подав заяву про забезпечення позову, в якій останній просить вжити заходи щодо забезпечення позову, шляхом накладення арешту на спірні земельні ділянки а заборони вчинять будь-які дії щодо їх відчуження, передачі у користування (оренду, суборенду тощо) іншим юридичним та фізичним особам, використовувати земельні ділянки у якості застави у цивільно-правових стосунках .

Свою заяву обґрунтовує тим, що предметом позову у дані справі є вищезазначене майно, яке належить позивачу. Враховуючи той факт, що упродовж останнього півроку змінилося уже три власники оскаржуваної земельної ділянки, а теперішній власник - ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» включив земельні ділянки в статутний капітал підприємства, існує небезпека того, що власники земельної ділянки і у подальшому будуть змінюватися, тобто продовжуватимуть вчиняти протиправні дії із земельною ділянкою на користь інших осіб, що впливає на зміст позовних вимог та може суттєво ускладнити виконання рішення суду в даній справі, а також призвести до грубого порушення прав Позивача.

Тому, представник позивача вважає що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду у разі його задоволення, на його думку вище вказані обставини достатні для задоволення заяви.

Відповідно до ч.1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

За таких обставин розгляд заяви проводиться без повідомлення сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Таким чином, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про забезпечення позову підлягає задоволенню за таких підстав.

Згідно із ч.ч.1-2 ст.149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно із ст.151 ЦПК України, у заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову, захід забезпечення позову, який належить застосовувати, з обґрунтуванням його необхідності, інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Частиною 2 ст.149 ЦПК України встановлено, що забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Метою вжиття заходів забезпечення позову є охорона матеріально-правових інтересів позивача (заявника), які гарантують за його позовом присудження реальне виконання позитивно прийнятого рішення, у разі прийняття такого. Забезпечення позову має бути спрямовано проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати, знищити або знецінити його. Таким чином усуваються утруднення і неможливості виконання рішення.

Забезпечення позову покликано, не порушуючи принципів змагальності і процесуального рівноправ`я сторін, вжити негайних заходів, направлених на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акта, а також перешкодити спричиненню значної шкоди заявнику.

Відповідно до п.4 постанови Пленуму ВСУ №9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову`розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При цьому під забезпеченням позову слід розуміти сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду України, викладеного в постанові № 6-605 цс16 від 25.05.2016, винесеної за результатами перегляду рішення Апеляційного суду м. Києва, та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних з ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

У своєму правовому висновку, сформульованому у постанові від 31 січня 2019 року у справі №761/45074/17, Верховний Суд, зазначив, що метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Враховуючи майновий характер спору, суд вважає, що заходи у вигляді заборони арешту майна, є співрозмірними до позовних вимог, забезпечують виконання судового рішення в разі можливого задоволення позову.

Також, суд враховує, що заходи забезпечення позову є тимчасовими, на період вирішення спору по суті, з метою зупинення вчинення під час розгляду справи дій, які матимуть відповідні юридичні наслідки, що можуть призвести до ускладнення чи унеможливлення виконання судового рішення в разі задоволення позову.

Враховуючи розмір заявлених позивних вимог, наведені позивачем докази та обґрунтування заявлених вимог у заяві про забезпечення позову, їх обґрунтованість, наявність зв`язку між заходом забезпечення позову та розміром заявлених позивних вимог, з метою запобігання порушенню прав та охоронюваних законом інтересів позивача, суд вважає за можливе задовольнити з-аяву про забезпечення позову повністю.

Станом на час розгляд судом заяви про забезпечення позову у суду відсутні підстави вважати, що існують обставини, з якими законодавець встановив обов`язок суду на застосування зустрічного забезпечення, згідно з частиною 3 статті 154 ЦПК України.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», ст.ст.149-153,259-260,353-355 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву про забезпечення позову - задовольнити.

Вжити заходів забезпечення позову шляхом накладання арешту на земельні ділянки з наступними кадастровими номерами:

3221484000:06:018:0438, загальною площею 0,1676 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776313432214;

3221484000:06:018:0439, загальною площею 0,1864 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776316532214;

3221484000:06:018:0440, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776056732214;

3221484000:06:018:0441, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776065132214;

3221484000:06:018:0442, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776118032214;

3221484000:06:018:0443, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776074032214;

3221484000:06:018:0444, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776127532214;

3221484000:06:018:0445, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776168332214;

3221484000:06:018:0446, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776138232214;

3221484000:06:018:0447, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776175132214;

3221484000:06:018:0448, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776145832214;

3221484000:06:018:0449, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776161432214;

3221484000:06:018:0450, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776303932214;

3221484000:06:018:0451, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776308232214;

3221484000:06:018:0452, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776305732214;

3221484000:06:018:0453, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776310532214;

3221484000:06:018:0454, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776318432214;

3221484000:06:018:0455, загальною площею 0,056 гектара, яка розташована на території Крушинської сільської ради Фастівського району Київської області та належна на праві власності ТзОВ «Комфорт Таун «ХТС» (ЄДРПОУ 45388468, вулиця Садова, 15-А місто Фастів Київської області), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 2776046132214,

та заборони вчинять будь-які дії щодо їх відчуження, передачі у користування (оренду, суборенду тощо) іншим юридичним та фізичним особам, використовувати земельні ділянки у якості застави у цивільно-правових стосунках.

Позивач (стягувач): ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , тел.: НОМЕР_2

Відповідач (боржник): Товариство з обмеженою відповідальністю «КОМФОТР ТАУН «ХТС», код ЄДРПОУ 45388468, адреса: Київська область, місто Фастів, вулиця Садова,15-А, квартира 28, інд. 08500, тел.: НОМЕР_3

Ухвала підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Ухвала може бути пред`явлена до виконання протягом трьох років з наступного дня після її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду скарги апеляційним судом.

Суддя М.М.Ковбель

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115571975
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —362/7978/23

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні