Ухвала
від 13.12.2023 по справі 914/2426/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, місто Львів, вулиця Личаківська, 128

УХВАЛА

13.12.2023 Справа №914/2426/23

м. Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Ростислава Матвіїва за участю секретаря судового засідання Дарії Зубкович, розглянувши матеріали заяви

за позовом: Садівничого товариства Калина 2, м. Львів,

до відповідача: Приватного акціонерного товариства Львівобленерго, м. Львів,

предмет позову: визнання недійсним акта про порушення, визнання недійсним та скасування рішення засідання комісії з розгляду актів,

підстава позову: відсутність вини споживача у виявленому порушенні,

за участю представників:

позивача: Тимощук Ілона Геннадіївна,

відповідача: Кухар Надія Василівна,

встановив:

У провадженні Господарського суду Львівської області Садівничого товариства Калина 2 до Приватного акціонерного товариства Львівобленерго про визнання недійсним акта про порушення, визнання недійсним та скасування рішення засідання комісії з розгляду актів. Хід розгляду справи відображено в попередніх ухвалах суду та протоколах судових засідань.

01.11.2023 представником відповідача подано до суду клопотання про залишення позову без розгляду на підставі п. 1 ч. 1 ст. 226 Господарського кодексу України з огляду на відсутність у матеріалах справи доказів на підтвердження повноважень адвоката Тимощук Ілони Геннадіївни представляти інтереси Садівничого товариства Калина 2. Представник відповідача зазначає, що договір про надання правової допомоги позивачу адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною керівником Садівничого товариства Калина 2, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань Мних Оксаною Михайлівною не укладено, а тому у адвоката Тимощук Ілони Геннадіївни відсутні повноваження на представництво інтересів садівничого товариства.

Розглянувши клопотання відповідача та заслухавши пояснення представників, суд дійшов висновку про відсутність підстав для залишення позову без розгляду у справі, що розглядається, з огляду на таке.

Так, представництво інтересів Садівничого товариства Калина 2 у справі № 914/2426/23, починаючи зі стадії подання позовної заяви, звернення до суду з іншими заявами та клопотаннями у справі, а також участь у судових засіданнях здійснюється адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною.

До матеріалів позовної заяви Садівничого товариства Калина 2, підписаної адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною, долучено ордер на надання правової (правничої) допомоги товариству адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною серія ВС № 1114624 на підставі договору про надання правової допомоги №24/07 від 24.07.2023 у Господарському суді Львівської області, Західному апеляційному господарському суді, виданий 24.07.2023.

У судовому засіданні 04.10.2023 представник відповідача просив суд перевірити повноваження представника позивача, оскільки має сумніви на уповноваження Садівничим товариством Калина 2 адвоката Тимощук Ілони Геннадіївни на представництво інтересів товариства у цій справі.

Суд зазначає, що відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: довіреністю; ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"; дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу".

Представник позивача - адвокат Тимощук Ілона Геннадіївна в межах справи діє саме на підставі ордеру на надання правової (правничої) допомоги, що відповідає прямим приписам закону.

Повноваження представника були встановлені на стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі, а вказівка в ордері у графі «Назва органу, в якому надається правова допомога» про те, що правова допомога надається у Господарському суді Львівської області, Західному апеляційному господарському суді, є достатнім та необхідним підтвердженням того, що адвокат уповноважений надавати правову допомогу клієнту та представляти його інтереси в суді в межах даної справи, що відповідає усталеній позиції Верховного Суду щодо доказів, які представник сторони адвокат має надати на підтвердження повноважень на представництво інтересів.

Надаючи пояснення щодо клопотання представника відповідача про залишення позову без розгляду, представник позивача посилався на позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 16.12.2020 № 904/151/20, відповідно до якої Верховний Суд не погодився з висновками судів попередніх інстанцій про залишення позову без розгляду, оскільки для підтвердження повноважень представника у господарському процесі достатньо ордеру, за наявності якого суд не повинен перевіряти повноваження представника на підставі договору про надання правової допомоги, навіть за клопотанням іншої сторони.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань керівником Садівничого товариства Калина 2 є Мних Оксана Михайлівна.

Разом з тим Мних Оксана Михайлівна, яка відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань є керівником Садівничого товариства Калина 2, 18.10.2023 подала суду клопотання, у якому повідомила, що 01.04.2023 склала повноваження голови Садівничого товариства Калина 2 та вийшла із числа засновників товариства, на підтвердження чого долучила до матеріалів справи відповідну заяву від 01.04.2023, також зазначила, що з квітня 2023 по даний час не є членом, керівником та не має жодного відношення до господарської діяльності товариства. Крім того, пояснення щодо виходу зі складу учасників Садівничого товариства Калина 2 Мних Оксаною Михайлівною надано особисто у судовому засіданні 18.10.2023.

Представником позивача у судовому засіданні 18.10.2023 повідомлено суд, що на загальних зборах Садівничого товариства Калина 2 22.07.2023 було обрано виконуючого обов`язки голови товариства, який від імені Садівничого товариства Калина 2 уклав договір про надання правової допомоги товариству з адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною.

01.11.2023 представником позивача долучено до матеріалів справи витяг з протоколу № 01/22.07.2023 загальних зборів членів Садівничого товариства Калина 2 від 22.07.2023, відповідно до якого членами товариства прийнято рішення про обрання виконуючим обов`язки Голови правління товариства на тимчасовій основі до моменту скликання наступних зборів учасників товариства Гривняка В. С. на строк вирішення спірних судових питань товариства з Приватним акціонерним товариством Львівобленерго. Крім того, вирішено уповноважити виконуючим обов`язки Голови правління товариства на підписання договору про надання правової/правничої допомоги із адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною.

До матеріалів справи також долучено договір про надання правової (правничої) допомоги № 24/07 від 24.07.2023, укладений між адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною та Садівничим товариством Калина 2 в особі виконуючого обов`язки Голови правління В.С. Гривняка, який діє на підставі протоколу загальних зборів засновників/учасників №1/07 від 22.07.2023.

Доказів внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про Гривняка В.С. як керівника чи іншої особи, яка може вчиняти дії від імені юридичної особи представником позивача не подано.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" єдиний державний реєстр створено з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Згідно з п. 13 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" в реєстрі містяться, серед іншого, відомості про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта, інформація для здійснення зв`язку з керівником юридичної особи (телефон та/або адреса електронної пошти)), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Суд зауважує, що Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" не встановлено строків внесення відомостей до реєстру про зміну керівника юридичної особи.

Положенням ч. 1, 3 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено: якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Суду та представнику відповідача в ході розгляду справи стало відомо, що Мних Оксана Михайлівна припинила свої повноваження як керівника 01.04.2023, а вищим органом товариства на загальних зборах Садівничого товариства Калина 2 22.07.2023 було обрано виконуючого обов`язки голови правління В.С. Гривняк та було вирішено уповноважити виконуючого обов`язки Голови правління товариства на підписання договору про надання правової/правничої допомоги із адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною.

Судом встановлено, що договір про надання правової (правничої) допомоги № 24/07 від 24.07.2023, укладений між адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною та Садівничим товариством Калина 2 в особі виконуючого обов`язки Голови правління В.С. Гривняка, який діє на підставі протоколу загальних зборів засновників/учасників № 1/07 від 22.07.2023.

При цьому з огляду на відсутність доказів визнання недійсним рішення загальних зборів, спрямованого на зміну керівника товариства, суд застосовує презумпцію правомірності останнього та зазначає, що суд не має обґрунтованих підстав вважати, що Садівничим товариством Калина 2 в особі виконуючого обов`язки голови правління укладено договір про надання правової допомоги адвокатом Тимощук Ілоною Геннадіївною за відсутності таких повноважень. Тобто обставина фактичної зміни керівника і призначення виконуючого обов`язки голови правління на час укладення з адвокатом договору є тими відомостями, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, але про які відомо суду і учасникам справи. Тому їх відсутність в Єдиному державному реєстрі за обставин складення повноважень Мних О.М. як керівника не є виключною підставою для ствердження про відсутність у В.С. Гривняка повноважень на укладення договору від імені товариства.

Відповідач у поданому до суду клопотанні про залишення позову без розгляду зазначає, що позовна заява підлягала поверненню як така, що підписана особою, яка не мала права її підписувати. Водночас просить суд залишити позов без розгляду на підставі п. 1 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якого, суд залишає позов без розгляду, якщо, зокрема, позов подано особою, яка не має процесуальної дієздатності.

Відповідно до положень ч. 2, 5 ст. 44 Господарського процесуального кодексу України, фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи здатні особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (процесуальна дієздатність).

Юридична особа набуває процесуальних прав та обов`язків у порядку, встановленому законом, і здійснює їх через свого представника.

Для залишення позову без розгляду на підставі п. 1 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України процесуальна дієздатність має бути відсутня саме в учасника справи, а не його представника (позиція Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі № 924/526/18 від 29.07.2020).

Сумнівів у процесуальній дієздатності як окремо позивача - Садівничого товариства Калина 2, так і окремо фізичної особи адвоката Тимощук Ілони Геннадіївни, у суду немає.

Враховуючи встановлені вище обставини належного підтвердження повноважень адвоката Тимощук І.Г. як представника позивача у Господарському суді Львівської області, суд доходить висновку про відмову у задоволенні клопотання відповідача про залишення позовної заяви без розгляду.

Керуючись ст. ст. 2, 60, 177, 185, 226, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання відповідача про залишення позовної заяви без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 15.12.2023.

Суддя Матвіїв Р.І.

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115680306
СудочинствоГосподарське
Сутьпорушення, визнання недійсним та скасування рішення засідання комісії з розгляду актів, підстава позову: відсутність вини споживача у виявленому порушенні,

Судовий реєстр по справі —914/2426/23

Ухвала від 17.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Рішення від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні