Ухвала
від 20.12.2023 по справі 440/3548/23
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2023 р.Справа № 440/3548/23Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Спаскіна О.А.,

Суддів: Присяжнюк О.В. , Любчич Л.В. ,

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Співдружність Агротехмаш" про роз`яснення постанови Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023 по справі № 440/3548/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Співдружність Агротехмаш"

до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Вільховатське"

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "СПІВДРУЖНІСТЬ АГРОТЕХМАШ", звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "ВІЛЬХОВАТСЬКЕ, у якій з урахуванням заяви про зміну предмету спору, позивач просив:

- визнати протиправними дії Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області щодо відмови у задоволенні заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю "СПІВДРУЖНІСТЬ АГРОТЕХМАШ" від 21.11.2022 про скасування державної реєстрації земельної ділянки кадастровий номер 5321885401:01:001:0309, цільове призначення: 01.01, площею 7,5783 га, яка знаходиться на території села Вільховатка Полтавського району Полтавської області;

- зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області скасувати у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки, проведену 15.12.2021 з кадастровим номером 5321885401:01:001:0309, цільове призначення: 01.01, площею 7,5783 га, яка знаходиться на території села Вільховатка Полтавського району Полтавської області шляхом скасування запису у Поземельній книзі.

28 червня 2023 року до суду надійшло клопотання ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВІЛЬХОВАТСЬКЕ" про закриття провадження у справі.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 12 липня 2023 року клопотання представника ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВІЛЬХОВАТСЬКЕ" про закриття провадження у справі №440/3548/23 задоволено.

Закрито провадження у справі №440/3548/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СПІВДРУЖНІСТЬ АГРОТЕХМАШ" до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВІЛЬХОВАТСЬКЕ" про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Не погодившись з ухвалою суду першої інстанції від 12.07.2023, Товариством з обмеженою відповідальністю "СПІВДРУЖНІСТЬ АГРОТЕХМАШ" подано апеляційну скаргу.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 26 жовтня 2023 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Співдружність Агротехмаш" залишено без задоволення, ухвалу Полтавського окружного адміністративного суду від 12.07.2023 по справі № 440/3548/23 залишено без змін.

Товариство з обмеженою відповідальністю "СПІВДРУЖНІСТЬ АГРОТЕХМАШ" звернулося до суду з заявою про роз`яснення постанови Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023, в якій просить роз`яснити про наступне:

1)До юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи № 440/3548/23;

2)Чи в порядку ч. 1 ст. 239 КАС України суд першої інстанції вправі відмовляти позивачу в направленні (зобов`язаний направляти) за встановленою юрисдикцією в Господарський суд Полтавської області справу № 440/3548/23 за заявою позивача.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 13.12.2023 р. призначено розгляду заяву про роз`яснення постанови Другого апеляційного адміністративного суду від26.10.2023 по справі № 440/3548/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СПІВДРУЖНІСТЬ АГРОТЕХМАШ" до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "ВІЛЬХОВАТСЬКЕ про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Перевіривши матеріали справи, доводи заяви, колегія суддів вважає, що заява про роз`яснення постанови Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023 не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до частин першої та другої статті 254 КАС України за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз`яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення зупиняє перебіг строку, встановленого судом для виконання судового рішення, а так само строку, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Ухвалу про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні може бути оскаржено.

За змістом наведених норм слідує, що роз`ясненню підлягає судове рішення, яким спір вирішено по суті позовних вимог, і здійснити таке роз`яснення вправі суд, який це рішення ухвалив.

Отже, роз`яснення судового рішення зумовлено його нечіткістю за змістом, коли воно є неясним та незрозумілим як для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, що будуть здійснювати його виконання, тобто роз`яснення судового рішення є за своєю суттю одним із способів усунення його недоліків, але без виправлення і постановлення додаткового рішення цим же судом.

Конкретного і вичерпного переліку критеріїв для визначення рішення незрозумілим правова норма не містить, а із змісту закону вбачається, що їх має навести особа, яка звертається із заявою про роз`яснення судового рішення.

Вказана стаття КАС України передбачає можливість роз`яснення судом ухваленого ним рішення з метою усунення такого недоліку, як незрозумілість судового рішення, що перешкоджає його належному виконанню.

Виходячи із системного тлумачення наведеної норми, роз`яснено може бути судове рішення, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки високою є ймовірність неправильного виконання внаслідок неясності резолютивної частини.

Фактично роз`ясненням рішення є зміна форми його викладення таким чином, щоб ті частини судового акта, які викликають труднощі для розуміння, були висвітлені ясніше та зрозуміліше. При цьому, суд, роз`яснюючи рішення, не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення.

Із змісту заяви про роз`яснення рішення вбачається, що відповідачу зрозуміла суть судового рішення, однак незрозумілий порядок та механізм виконання судового рішення.

Згідно з ч. 1 статті 239 КАС України, якщо провадження у справі закривається з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої статті 238 цього Кодексу, суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи. Суд апеляційної або касаційної інстанції повинен також роз`яснити позивачеві про наявність у нього права протягом десяти днів з дня отримання ним відповідної постанови звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією, крім випадків об`єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства. Заява подається до суду, який прийняв постанову про закриття провадження у справі.

Разом з тим, на підставі ч. 3 статті 319 КАС України, у разі закриття судом апеляційної інстанції провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 238 цього Кодексу суд за заявою позивача в порядку письмового провадження постановляє ухвалу про передачу справи до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків об`єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства. У разі наявності підстав для підсудності справи за вибором позивача у його заяві має бути зазначено лише один суд, до підсудності якого відноситься вирішення спору.

Так, Другий апеляційний адміністративний суд постановою від 26 жовтня 2023 року не закривав провадження у справі №440/3548/23, а лише підтвердив законність ухвали Полтавського окружного адміністративного суду від 12 липня 2023 року про закриття провадження з підстав, визначеної у п.1 ч.1 статті 238 КАС України, оскільки спір у цій справі не є публічно-правовим та не належить до юрисдикції адміністративних судів.

Судова колегія зазначає, що як в ухвалі Полтавського окружного адміністративного суду від 12.07.2023, так і в постанові Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023 чітко зазначено, що заявлений позов підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Крім того, колегія суддів звертає увагу, що ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 12.07.2023 було роз`яснено Товариству з обмеженою відповідальністю "СПІВДРУЖНІСТЬ АГРОТЕХМАШ" про право на звернення до суду за правилами господарського судочинства. Так і в постанові Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023 суд також зазначив про те, що позивач не позбавлений можливості звернутися за захистом порушеного права до господарського суду.

Судова колегія зазначає, що у випадку закриття провадження постановою суду апеляційної або касаційної інстанції, ці суди повинні б були роз`яснити позивачеві про наявність у нього права протягом десяти днів з дня отримання ним відповідної постанови звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією. У цій справі провадження було закрито ще ухвалою суду першої інстанції, тобто позивач повинен був звертатися за захистом своїх прав безпосередньо до господарського суду, а не з заявою як ні до суду першої, так ні до суду апеляційної інстанції про направлення справи до відповідного господарського суду.

Між тим наведені обставини виключають можливість роз`яснення постанови Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023 в порядку ст.254 КАС України.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що постанова Другого апеляційного адміністративного суду від 26.10.2023 є зрозумілою і додаткового роз`яснення не потребує, а викладені у заяві підстави для роз`яснення постанови суду є безпідставними.

Керуючись ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Співдружність Агротехмаш" про роз`яснення постанови Другого апеляційного адміністративного суду від 26 жовтня 2023 року по справі № 440/3548/23 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя Спаскін О.А.Судді Присяжнюк О.В. Любчич Л.В.

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115798717
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —440/3548/23

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Постанова від 26.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Постанова від 26.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 22.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 22.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні