Ухвала
від 22.12.2023 по справі 426/16186/18
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 426/16186/18

Провадження № 2-в/185/63/23

У Х В А Л А

22 грудня 2023 року м.Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Перекопського М.М.,

з участю секретаря судового засідання Іжболдіної І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду цивільну справу про відновлення судового провадження у справі №426/16186/18 за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради (військова адміністрація) Сєвєродонецького району Луганської області як орган опіки та піклування в інетерсах малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Комунальний заклад "Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей" про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

встановив:

У провадженні суду знаходиться вказана цивільна справа.

Ухвалою суду від 09 жовтня 2023 року Павлоградському міськрайонному суду Дніпропетровської області доручено вирішити питання щодо відновлення втраченого судового провадження у цивільній справі №426/16186/18 за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради (військова адміністрація) Сєвєродонецького району Луганської області як орган опіки та піклування в інетерсах малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Комунальний заклад "Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей" про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

У судове засідання учасники справи не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Суд, дослідивши зібрані матеріали, приходить до наступного.

Відповідно до ст.488 ЦПК України відновлення втраченого повністю або частково судового провадження в цивільній справі, закінченій ухваленням судового рішення або в якій провадження закрите, проводиться в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно зі ст.490 ЦПК України заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який ухвалив рішення по суті справи або постановив ухвалу про закриття провадження у справі.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів",враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд розпорядженням від 06.03.2022 № 1/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ на Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Згідно з ч.1 ст.494 ЦПК України, на підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення втраченого провадження або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.

Відповідно до ч.2 ст.494 ЦПК України в ухвалі суду про відновлення втраченого судового провадження зазначається, на підставі яких конкретно даних, поданих суду і досліджених у судовому засіданні, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувались судом і які процесуальні дії вчинялись з втраченого провадження.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень наявні судові рішення по справі № 426/16186/18 Сватівського районного суду Луганської області від 18.07.2018 року, 11.09.2018 року, 10.10.2018 року, 05.12.2018 року, 05.12.2018 року, 14.02.2019 року, 14.02.2019 року та Луганського апеляційного суду від 12.06.2020 року.

Цивільна справа №426/16186/18 за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради (військова адміністрація) Сєвєродонецького району Луганської області як орган опіки та піклування в інетерсах малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Комунальний заклад "Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей" про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області не надходила та не передавалась.

Інших матеріалів справи учасниками справи суду не надано.

За таких обставин, суд вважає за можливе відновити втрачене провадження в частині наявних в ЄДРСР судових рішень.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 81,258-260,493,494 ЦПК України, суд

ухвалив:

Відновити частково втрачене судове провадження у цивільній справі №426/16186/18 за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради (військова адміністрація) Сєвєродонецького району Луганської області як орган опіки та піклування в інетерсах малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Комунальний заклад "Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей" про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Сватівського районного суду Луганської області від 18 липня 2018 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення позовної заяви без руху

18 липня 2018 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області в особі головуючого судді Осіпенко Л.М., ознайомившись із позовною заявою виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіку та піклування в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

До Сватівського районного суду Луганської області надійшла позовна заява виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіку та піклування в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Ознайомившись із зазначеною позовною заявою суд приходить до висновку, що вона підлягає залишенню без руху з наступних підстав:

Позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а саме:

-позивачем не підтверджено те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.,

-не зазначено наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.,

-в позовній заяві не зазначено, підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

За змістом ч.1 ст.185 ЦПК України, суд, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог цивільно-процесуального законодавства, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються підстави залишення позовної заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені в ухвалі, а саме: зазначить, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав, зазначить наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви та зазначить підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону, позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усуне недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За вказаних обставин позовна заява повинна бути залишена без руху, а позивачу необхідно надати строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання цієї ухвали.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.175,185 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіку та піклування в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків - десять днів з дня отримання даної ухвали.

Попередити позивача, що в разі не виправлення зазначених в ухвалі недоліків протягом наданого часу заява буде визнана неподаною і повернута.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М.Осіпенко".

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Сватівського районного суду Луганської області від 11 вересня 2018 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

11 вересня 2018 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області в особі головуючого судді Осіпенко Л.М., ознайомившись із позовною заявою Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, місце знаходження: Луганська область, м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, буд. 62 в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Виконавчий комітет Лисичанської міської ради звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Частинами 1 та 2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Подана позовна заява підсудна Сватівському районного суду Луганської області.

Позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України. Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Заяв та клопотань до позовної заяви, які б підлягали вирішенню під час відкриття провадження у справі позивачем не подано.

Таким чином, позовна заява підлягає прийняттю до розгляду в порядку загального позовного провадження із проведенням підготовчого провадження.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 19,175,177,178,179,184,187,190,191 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою Виконавчого комітету Лисичанської міської ради до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити і провести підготовче судове засідання по даній цивільній справі о 16 год. 00 хв. 10 жовтня 2018 року в залі судових засідань Сватівського районного суду Луганської області, який розташований в м. Сватове Луганської області, пл. 50-річчя Перемоги, 34.

Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі подати до Сватівського районного суду Луганської області: відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України; всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; зустрічний позов відповідно до вимогст.193 ч.1 ЦПК України; надіслати позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам копію відзиву на позовну заяву та доданих до нього документів.

У разі неподання відзиву на позов, суд вирішуватиме справу за наявними у справі матеріалами.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://sv.lg.court.gov.ua.

Копію ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження по справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам та третім особам (в разі їх наявності).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена лише щодо мотивів порушення правил підсудності (п.8 ч.1ст.353 ЦПК України) в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Луганської області через Сватівський районний суд Луганської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали суду.

Суддя Л.М. Осіпенко".

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Сватівського районного суду Луганської області від 10 жовтня 2018 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження у справі

та призначення справи до судового розгляду по суті

10 жовтня 2018 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді: Осіпенко Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Тиріної В.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Сватове Луганської області цивільну справу за позовною заявою Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

По справі за позовною заявою Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів проведено підготовку до судового розгляду.

Представник позивача Виконавчого комітету Лисичанської міської ради в підготовче судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності. (а.с. 32 ).,

Відповідач по справі ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, шляхом розміщення оголошення на офіційному сайті Сватівського районного суду Луганської області. Заяв та клопотань до суду не надавала. (а.с.31).,

Відповідно до п.3 ч. 2 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

З урахуванням наведеного, керуючись ст. ст. 196-198, 200 ЦПК України,суд,-

УХВАЛИВ:

Закрити підготовче провадження у цивільній справі за позовною заявою Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Призначити вищезазначену цивільну справу до судового розгляду по суті на 09 листопада 2018 року о 15 годині 00 хвилин в приміщенні Сватівського районного суду Луганської області (пл.50-річчя Перемоги буд.34, м. Сватове, Луганська область).

Про час та місце судового засідання повідомити сторони у справі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя: Л.М. Осіпенко".

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Сватівського районного суду Луганської області від 05 грудня 2018 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2018 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області у складі:

головуючого - судді Осіпенко Л.М.

за участю секретаря судового засідання - Тиріної В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сватове цивільну справу за позовною заявою Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та встановлення опіки,-

ВСТАНОВИВ :

Позивач в інтересах малолітнього ОСОБА_1 звернувся до Сватівського районного суду Луганської області з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та встановлення опіки.

Судовий розгляд справи було призначено на 05 грудня 2018 року, сторони у судове засідання не з`явились, позивач надав до суду заяву у якій просить розглянути справу без їх участі, відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі Сватівського районного суду Луганської області. (а.с. 43, 46).,

Відповідно до ч.1 ст.128 ЦПК України, суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Відповідно до п.3 ч.2ст. 43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Згідно ч.2 ст.223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, зокрема, з таких підстав якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши їх у сукупності, а також враховуючи те, що особиста явка позивача має істотне значення для розгляду справи по суті, з метою дачі особистих пояснень по справі та з`ясування обставин, приходить до висновку, що явку позивача в судове засідання слід визнати обов`язковою.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.43, 128, 223 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Визнати обов`язковою явку позивача Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування у цивільній справі за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та встановлення опіки в судове засідання, призначене на 20 грудня 2018 року о 10 год. 10 хв., яке відбудеться в приміщенні Сватівського районного суду Луганської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.М. Осіпенко".

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Сватівського районного суду Луганської області від 05 грудня 2018 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2018 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області в складі:

головуючого - судді Осіпенко Л.М.,

за участю секретаря судового засідання - Тиріної В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сватове цивільну справу за позовною заявою Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та встановлення опіки -

встановив:

В провадженні судді Сватівського районного суду Луганської області Осіпенко Л.М., перебуває цивільна справа за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та встановлення опіки.

Сторони у судове засідання не з`явились, позивач надав до суду заяву у якій просить розглянути справу без їх участі, відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі Сватівського районного суду Луганської області. (а.с. 43,46).,

Суд, дослідивши матеріали справи, а також враховуючи те, що розгляд справи по суті не розпочато приходить до наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч.5 ст.53 ЦПК України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Тому для всебічного, повного і об`єктивного розгляду даної справи необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей».

За таких обставин підготовче судове засідання необхідно відкласти на іншу дату, у зв`язку із залученням до у часті у справі третьої особи - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей».

На підставі викладеного та керуючись ст. 53, 198, 260-261 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Залучити до участі в справі за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та встановлення опіки, в якості третьої особи - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей».

Відкласти судове засідання на 20 грудня 2018 року на 10 год 10 хвилин.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження з повідомленням сторін та 3-ї особи.

Зобов`язати позивача направити 3-тій особі копію позовної заяви з копіями доданих документів, про що надати суду докази.

Надати строк 3-й особі Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» для подачі пояснень щодо відзиву на позов протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали.

Встановити відповідачу ОСОБА_2 15- денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі докази, що підтверджують заперечення проти позову, якщо такі докази не надані позивачем.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи позивачу та 3-й особі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу та 3-ї особі п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.М. Осіпенко".

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Сватівського районного суду Луганської області від 14 лютого 2019 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(вступна та резолютивна частини)

14 лютого 2019 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області у складі:

головуючого - судді Осіпенко Л.М.,

за участю секретарів судового засідання - Тиріної В.С., Вітер І.П.,

представника позивача - Столярової А.М.,

представника третьої особи - Бурлуцької М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Сватове цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів -

ВСТАНОВИВ:

Зважаючи на значний час, необхідний для викладення повного тексту рішення, суд вважає за можливе на підставі ст. 268 ЦПК України проголосити вступну і резолютивну частини рішення.

ВИРІШИВ:

Позов Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 (однієї четвертої) частини з усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з дня подання заяви, тобто з 13.07.2018 року, і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 1409 (одна тисяча чотириста дев`ять) гривень 60 копійок на користь держави: отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: 31211256026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106 «Судовий збір».

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст заочного рішення суду буде складено 25.02.2019 року.

Суддя: Л.М.Осіпенко".

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Сватівського районного суду Луганської області від 14 лютого 2019 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2019 року м.Сватове

Сватівський районний суд Луганської області у складі:

головуючого - судді Осіпенко Л.М.,

за участю секретарів судового засідання - Тиріної В.С., Вітер І.П.,

представника позивача - Столярової А.М.,

представника третьої особи - Бурлуцької М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Сватове цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Виконавчий комітет Лисичанської міської ради, як орган опіки та піклування звернулася до суду з позовом в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, який згодом уточнив та в обґрунтування якого зазначив, що у 2014 році відповідач ОСОБА_2 разом з сином ОСОБА_1 виїхала з України до Російської Федерації. 20 листопада 2017 року малолітній ОСОБА_1 потрапив до державної казенної установи соціального обслуговування м. Москви Російської Федерації соціально-реабілітаційного центру «Алтуф`єво», як бездоглядна дитина. З території Російської Федерації малолітнього ОСОБА_1 було передано до приймальника-розподільника для дітей ГУНП в Харківській області. 26.12.2017 року малолітнього ОСОБА_1 передали з приймальника-розподільника для дітей ГУНП в Харківській області до Лисичанського центру. Рішенням виконавчого комітету Лисичанської міської ради №15 від 16.01.2018 року ОСОБА_1 був наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування, так як його мати не виконує свої обов`язки з виховання та утримання дитини у зв`язку з її перебуванням на тимчасового окупованій території. За час перебування ОСОБА_1 у КЗ «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» відповідач жодного разу його не відвідала, не телефонувала, не цікавилась його здоров`ям, матеріальної чи іншої допомоги не надавала. Відповідач продовжує ігнорувати розвиток дитини, не цікавиться його життям, не приділяє уваги стану здоров`я дитини, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків. Хлопчик дорослішає, йому необхідно мати родину, люблячих батьків, відчувати турботу та піклування, але його дитинство проходить без цього, дитина не має правових підстав для усиновлення та не має змоги потрапити на виховання до родини. Згідно рішення виконкому Лисичанської міської ради №288 від 03.07.2018 року «Про влаштування малолітньої дитини до дитячого будинку сімейного типу ОСОБА_4 , ОСОБА_3 » ОСОБА_1 виховують батьки-вихователі та він проживає разом з ними у приватному будинку за адресою: АДРЕСА_2 . Дитина має власну кімнату, обладнану належним чином, стосунки між членами сім`ї тісні, родинні та довірливі. У зв`язку з тим, що відповідач ОСОБА_2 не виконує свої батьківські обов`язки, просить суд позбавити її батьківських прав по відношенню до малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнути з ОСОБА_2 аліменти на користь ОСОБА_3 на утримання малолітнього ОСОБА_1 у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку до досягнення дитиною повноліття.

Представник позивача Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування Столярова А.М. в судовому засіданні підтримала позовні вимоги, надала пояснення аналогічні викладеним у позові та просила їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання повторно не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті Сватівського районного суду Луганської області, причини неявки не повідомила. Заяв та клопотань до суду не надходило. (а.с. 84,92).,

Представник третьої особи - Комунального закладу «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Бурлуцька М.М. в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, та суду пояснила, що малолітній ОСОБА_1 потрапив до КЗ Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» в занедбаному стані, хлопчик часто хворіє на вірусні, алергічні захворювання. Рідна бабуся дитини один раз приїздила провідати хлопчика, але побачивши, що дитини хвора, відмовилась його забирати. За весь час перебування дитини в комунальному закладі відповідач ОСОБА_2 ні разу не телефонувала та не цікавилась сином. Батько дитини був записаний у свідоцтві про народження зі слів матері. Вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши докази, які мають значення для справи, заслухавши думку представника позивача, представника третьої особи, свідка вважає за необхідне задовольнити позовну заяву з наступних підстав:

Так, відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

На підставі досліджених в судовому засіданні документів, оцінивши їх як належні та допустимі докази, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяви обставини знайшли своє підтвердження та є достовірними.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 , є матір`ю малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 18 вересня 2012 року, виданого Ленінським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Луганського міського управління юстиції у Луганській області. (а.с.3).,

Згідно копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України № 00020417718 від 22 червня 2018 року, відомості про батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України. (а.с. 5).,

Згідно акту про виявлення дитини, переміщеної із тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції, яка залишилася без батьківського піклування від 26.12.2017 року співробітником територіального підрозділу ДМС та заступником начальнику сектору Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області у м. Лисичанськ Луганської області була виявлена дитина, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 залишений без батьківського піклування. (а.с. 7).,

Відповідно до довідки КЗ «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» №477 від 06.07.2018 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 26.12.2017 року по 25.06.2018 року знаходився у КЗ «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» на повному державному забезпеченні. 25.06.2016 року за дозволом Служби у справах дітей Лисичанської міської ради був тимчасово влаштований у родину громадян ОСОБА_4 та ОСОБА_3 з подальшим оформленням до дитячого будинку сімейного типу ОСОБА_3 . (а.с. 4).,

Як вбачається з результату психологічного обстеження від 28.02.2018 року, ОСОБА_1 має затримку психічного розвитку, загальне недорозвинення словесного мовлення ІІІ рівня, словниковий запас обмежений, мовна активність - низька, обумовлена педагогічною та мікросоціальною занедбаністю. Об`єм уваги дуже маленький, стійкість уваги 46 хвилин. В грі вміє розподіляти увагу між 1-2 предметами. Доручень дорослих не виконує, якщо воно складається з двох простих послідовних дій. Низька моторика рук, не вміє тримати олівець, слабко регулює силу натиску. Дитина не вміє взаємодіяти з однолітками, частково хаотична поведінка з неможливістю зосередитися, непосидючій, підвищена збудливість, тенденції до істерик, голосного крику та образ. В спілкуванні з дітьми грати не вміє, агресивний. На обмеження постійно проявляє істеричну реакцію, на заборони і істерики також. ОСОБА_1 має велику кількість страхів такі як купання (води), дорослих дітей, обмеження їжі (хліб). Хлопчик емоційно не урівноважений, проявляє тривогу і страх в різних ситуаціях, наляканий, не охоче реагує на прохання. Потреба дитини у ласці, любові, прив`язаності, яка була незадоволена матір`ю. Хлопчику полюбилось грати з роботами, машинками, кататися на самокаті. (а.с. 5).,

16.01.2018 року, рішенням виконавчого комітету Лисичанської міської ради №15 «Про надання ОСОБА_1 статусу дитини, позбавленої батьківського піклування», було надано ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 статус дитини, позбавленої батьківського піклування у зв`язку з тим, що його батьки ОСОБА_2 та ОСОБА_9 не виконують своїх батьківських обов`язків з виховання та утримання дитини у зв`язку з перебуванням на тимчасово окупованій території. (а.с. 6).,

Відповідно до рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради №288 від 03.07.2018 року «Про влаштування малолітньої дитини до дитячого будинку сімейного типу ОСОБА_4 , ОСОБА_3 » було вирішено влаштувати з 04.07.2018 року малолітню дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дитячого будинку сімейного типу ОСОБА_4 та ОСОБА_3 та покласти персональну відповідальність за життя, здоров`я, фізичний та психічний розвиток, право на вибір віросповідання дитини-вихованця на батьків-вихователів ОСОБА_4 та ОСОБА_3 . (а.с. 73-74).,

Як вбачається з договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу №3 від 06.12.2016 року та рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради №490 від 06.12.2016 року «Про створення дитячого будинку сімейного типу та влаштування до нього дітей-вихованців» 01.01.2017 року на базі прийому сім`ї ОСОБА_4 та ОСОБА_3 було створено дитячий будинок сімейного типу на їх власній житловій площі за адресою: АДРЕСА_2 . (а.с. 97-98, 99-101).,

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що вона та її чоловік ОСОБА_10 є батьками-вихователями у будинку сімейного типу, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 . 04.08.2018 року до їх родини було влаштовано ОСОБА_1 , коли хлопчик до них потрапив, то він був не зовсім розвиненою дитиною, але на даний час він вже ходить до першого класу, їх називає мамою та татом, ОСОБА_1 живе в любові та турботі. У їх будинку сімейного типу на даний час проживають шестеро дітей, двоє хлопчиків та чотири дівчинки, діти дуже дружні. У ОСОБА_1 є все необхідне, окреме ліжко, стіл, іграшки. Разом з чоловіком вони піклуються здоров`ям хлопчика.

Відповідно до ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Як зазначено у п.16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав», особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст.164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав та інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі малолітньої дитини.

Згідно висновку органу опіки та піклування Лисичанської міської ради №5095/01-16 від 17.08.2018 року доцільно позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з яким суд погоджується, так як він відповідає вимогам законодавства, є обґрунтованим і винесеним після належного з`ясування обставин невиконання відповідачем своїх батьківських обов`язків. (а.с. 37).,

Відповідач протягом тривалого часу не виконує батьківські обов`язки щодо своєї дитини, не цікавиться її життям, не приймає участі у її вихованні, не надає матеріальної допомоги на її утримання, не відвідує, таке невиконання батьківських обов`язків відбувається протягом тривалого часу, що свідчить про свідоме ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків. Судом не встановлено фактів перешкоджання відповідачу у здійсненні нею своїх батьківських прав чи обов`язків. Все вищезазначене свідчить, що ОСОБА_2 самоусунулася від виконання батьківських обов`язків.

За встановлених обставин винної поведінки відповідача ОСОБА_2 та свідомого нехтування нею своїми батьківськими обов`язками, враховуючи права і інтереси дитини, суд дійшов висновку про злісне ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків та необхідність позбавлення її батьківських прав відносно дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В той же час, відповідно до ч.2 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ст.180 СК України, батьки зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей до досягнення ними повноліття.

Згідно ч.1 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України N 789-XII від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Визначаючи розмір аліментів які підлягають стягненню з відповідача, суд виходить з принципу справедливості і обов`язку батьків приймати участь в утриманні дітей. При визначенні розміру аліментів, суд, у відповідності до вимог ст. 182 СК України враховує, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а тому позовна вимога Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування про стягнення аліментів на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на утримання малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 (однієї четвертої) частини з усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з дня подання заяви, і до досягнення дитиною повноліття підлягає задоволенню.

З огляду на вищезазначені положення законодавства, виходячи з характеру спору, з урахуванням всіх обставин справи, а також того, що відповідно до вимог ст. 81 ЦПК України - кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, користуючись рівними правами, на засадах змагальності, згідно вимог ст. 12 ЦПК України, виходячи із принципів розумності та справедливості, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі ст. ст. 164, 165, 166, 243 СК України, ст. 60 ЦК України, ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» та керуючись ст.ст. 4, 7, 10, 12, 76, 77, 258, 259, 263, 265, 352 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Виконавчого комітету Лисичанської міської ради, як органу опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 (однієї четвертої) частини з усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з дня подання заяви, тобто з 13.07.2018 року, і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 1409 (одна тисяча чотириста дев`ять) гривень 60 копійок на користь держави: отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: 31211256026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106 «Судовий збір».

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст заочного рішення суду складено 25.02.2019 року.

Суддя: Л.М.Осіпенко".

Вважати встановленим зміст відновленого судового рішення Луганського апеляційного суду від 12 червня 2020 року у справі №426/16186/18 в такій редакції:

"Справа № 426/16186/18

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

12 червня 2020 року м.Сєвєродонецьк

Луганський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Авалян Н.М. (суддя-доповідач), Назарової М.В., Лозко Ю.П., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження

за апеляційною скаргою ОСОБА_2

на заочне рішення Сватівського районного суду Луганської області від 14 лютого 2019 року (суддя Осіпенко Л.М.)

у справі про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

учасники справи

позивач - Виконавчий комітет Лисичанської міської ради як орган опіки та піклування в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1

відповідач - ОСОБА_2

третя особа - Комунальний заклад «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей»

встановив :

Апеляційне провадження по вказаній справі за апеляційної скаргою відповідачки не може бути відкрито з наступних підстав.

За правилами ч.1 ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

У відповідності до положень ч. 4 ст. 287 ЦПК України, у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку.

Отже, відповідно до законодавства оскарження заочного рішення відповідачем в апеляційному порядку може мати місце лише в разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення та в разі ухвалення повторного заочного рішення. В іншому випадку апеляційний суд відмовляє в прийнятті апеляційної скарги на заочне рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачка після ухвалення заочного рішення не зверталася до суду із заявою про перегляд заочного рішення, а одразу подала апеляційну скаргу, порушивши встановлений законодавством порядок оскарження заочного рішення.

Оскільки процесуальним законом визначено спеціальний порядок перегляду заочного рішення і такий проводиться саме судом, що ухвалив заочне рішення та лише у разі залишення заяви відповідача про перегляд заочного рішення без задоволення таке може бути оскаржене в загальному порядку (ч. 4 ст. 287 ЦПК України), подану апеляційну скаргу слід повернути відповідачці, що не позбавляє її права звернутися до суду першої інстанції з заявою про перегляд оскаржуваного заочного рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення або ухвалення повторного заочного рішення, відповідачка має право оскаржити рішення суду першої інстанції до апеляційного суду в загальному порядку.

Керуючись ст.ст. 287, 288, 357, 389, 390, 391, розд.ХІІ ЦПК України,

ухвалив :

Повернути апеляційну скаргу ОСОБА_2 на заочне рішення Сватівського районного суду Луганської області від 14 лютого 2019 року.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Процесуальний строк касаційного оскарження продовжується на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Судді Н.М.Авалян

М.В.Назарова

Ю.П.Лозко".

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення (підписання суддею) та може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя М. М. Перекопський

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115856802
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —426/16186/18

Постанова від 15.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Халаджи О. В.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Халаджи О. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Халаджи О. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Халаджи О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Халаджи О. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Халаджи О. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні